Skip to content

Οι ασφαλιστικές δε θα προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού ή μισθών

Τι ζητούν οι φορείς εργαζομένων

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών να μην προβούν σε απολύσεις και περικοπές μισθών θέλουν να περάσουν οι συνδικαλιστικοί φορείς του κλάδου για την κρίσιμη περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ένδειξη προθέσεων από την πλευρά των εταιρειών, εντούτοις υπάρχουν φόβοι ότι το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις.

Το μήνυμα που περνά από τους φορείς εργαζομένων αφορά τη δέσμευση των εταιρειών να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και τις μισθολογικές αμοιβές των εργαζομένων εκεί που ήταν στα προ Μαρτίου επίπεδα. Επίσης, στις προθέσεις των φορέων εργαζομένων είναι να συμπεριληφθούν στις δεσμεύσεις των ασφαλιστικών και οι ανεξάρτητοι εργαζόμενοι, αυτοί που συνεργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (outsourcing).

Υπευθυνότητα των εταιρειών πριν, κατά τη διάρκεια του lockdown

Ο ασφαλιστικός κλάδος πέρασε με ελεγχόμενες απώλειες την κρίση τριμήνου (Μαρτίου-Μαΐου) που δημιούργησε το lockdown και χωρίς υγειονομικό κίνδυνο. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έδειξαν στο σύνολό τους πολύ μεγάλη υπευθυνότητα ως προς το θέμα αυτό. Το ζητούμενο είναι ότι από τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος του χρόνου, η διαδρομή δεν πρόκειται να είναι εύκολη για την ασφαλιστική αγορά είτε υγειονομικά (λόγω πιθανού δεύτερου κύματος του covid-19) είτε λόγω των οικονομικών συνθηκών που θα δυσκολεύσουν ιδιαίτερα την πρόσκτηση νέας παραγωγής.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι φορείς εργαζομένων ζητούν ομόφωνα από τις ασφαλιστικές να τηρήσουν τις εργοδοτικές δεσμεύσεις τους και να μην προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού ή μειώσεις μισθών. Το γεγονός ότι επίκειται μείωση εργοδοτικών εισφορών ουσιαστικά θα διευκολύνει ιδιαίτερα τις εταιρείες να μειώσουν το πάγιο λειτουργικό κόστος κατά 5-8% περίπου, οπότε δεν υπάρχει λόγος για μείωση μισθών.

Από την πλευρά των διοικήσεων των εταιρειών, τηρείται στάση αναμονής καθώς δεν μπορούν να προεξοφλήσουν πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση από τον Ιούνιο μέχρι και το Δεκέμβριο 2020. Όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε οικονομικός διευθυντής μεγάλου ασφαλιστικού ομίλου «οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες και ουδείς ξέρει πώς θα διαμορφωθούν τα έσοδά μας τον επόμενο μήνα. Κινούμαστε σε εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε προβλέψεις. Προς το παρόν, οι περισσότερες εταιρείες φαίνεται ότι αντεπεξήλθαν ικανοποιητικά στην υγειονομική και οικονομική κρίση και δεν θα προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού ή μειώσεις αμοιβών. Κανείς όμως δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί στο επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο».

Η αντίδραση των μητρικών πολυεθνικών ομίλων

Οι ελληνικές ασφαλιστικές και οι θυγατρικές ξένων ασφαλιστικών στην Ελλάδα δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν ούτε σε μειώσεις προσωπικού ούτε σε μειώσεις μισθών. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει αφορά τους μητρικούς ομίλους των ξένων πολυεθνικών και τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στις θυγατρικές τους ανά τον κόσμο. Ακόμη και οι διοικήσεις στην Ελλάδα δεν θέλουν να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών ή μειώσεις προσωπικού εάν υπάρχει οδηγία από την έδρα προς το παγκόσμιο δίκτυο, θα είναι υποχρεωμένες να την ακολουθήσουν.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *