Skip to content

Οι βαλκανικές αγορές και ο τουρισμός ισχυροποιούν τις βιομηχανικές ασφαλίσεις

Ο κλάδος των βιομηχανικών και επιχειρηματικών ασφαλίσεων μετά την κρίση που γνώρισε την πρώτη περίοδο ύφεσης της ελληνικής οικονομίας (2010-2015) φαίνεται ότι βρήκε το “φάρμακο”  στην εξωστρέφεια που κατέδειξαν οι ασφαλιστικές στρεφόμενες προς ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό και την “ελληνική άνοιξη” που έζησε ο τουρισμός.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Οι βιομηχανικές ασφαλίσεις δείχνουν ότι αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για όλες τις ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αφού αποφέρουν σημαντικά έσοδα επί του συνόλου της παραγωγής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των σημαντικών εταιρειών στο χώρο των Γενικών Ασφαλίσεων, όπως προκύπτουν από τις λογιστικές καταστάσεις των τελευταίων ετών, μεσοσταθμικά οι βιομηχανικές ασφαλίσεις αντιστοιχούν στο 25-30% επί της συνολικής παραγωγής των ασφαλιστικών εταιρειών στις Γενικές Ασφαλίσεις.

Τα ποσοστά αυτά προέρχονται όχι μόνο από ασφαλίσεις βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα, αλλά κυρίως από ασφαλίσεις ελληνικών βιομηχανιών στο εξωτερικό και δη στην Κύπρο, τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και σε κάποιο μικρό ποσοστό στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, οι πολυεθνικές έχουν μπει ως Κέντρα της Νοτίου και Ανατολικής Ευρώπης σε ασφαλίσεις βιομηχανιών στο Ισραήλ.

Βασικοί τομείς πελατείας στην Ελλάδα αποτελούν οι υποδομές, οι κατασκευές και η ενέργεια. Τα Cyber risks αποτελούν ενδιαφέρουσα περίπτωση νέου κινδύνου καθώς η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι αναδυόμενη τάση σε κάθε επιχείρηση. Τα νέα προϊόντα που προσφέρονται περιλαμβάνουν εκτός άλλων τις καλύψεις διαχείρισης κρίσεων (π.χ. Ασφάλιση μολυσμένων προϊόντων) καθώς και τις πάσης φύσεως ασφαλίσεις ευθύνης, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης στελεχών (D&O).

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κατασκευαστική ανάπτυξη ξενοδοχείων στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αθήνα τα τελευταία 5 χρόνια έχουν δώσει νέα ώθηση στις ασφαλίσεις κτιριακών υποδομών, αλλά και στις ασφαλίσεις αστικής ευθύνης. Έμμεσα έχουν ενισχυθεί και οι βιομηχανικές ασφαλίσεις.

Οι πλέον δραστήριες στον κλάδο των βιομηχανικών ασφαλίσεων και στο εξωτερικό εμφανίζονται η HDI και η AIG. Η HDI από την Ελλάδα δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στο εξωτερικό καθώς η Ελλάδα αποτελεί τη βάση για τη βαλκανική επέκτασή του γερμανικού ομίλου στα Βαλκάνια, την Τουρκία και το Ισραήλ. Η AIG Ελλάδος έχει ένα σημαντικό ποσοστό του χαρτοφυλακίου της στις βιομηχανικές ασφαλίσεις και σε γειτονικές χώρες της Ελλάδας. Ανάπτυξη εκτός Ελλάδος έχει και η Generali σε βιομηχανικές ασφαλίσεις.

Αρκετές ασφαλιστικές έχουν αξιοποιήσει τις συνέργειες που προκύπτουν από τις τραπεζικές σχέσεις των ελληνικών βιομηχανιών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ενδεικτικά η Εθνική Ασφαλιστική είχε ένα σημαντικό ποσοστό βιομηχανικών ασφαλίσεων μέσα από τις συνέργειες που είχαν βιομηχανικές επιχειρήσεις με την ΕΤΕ, η ΑΧΑ αξιοποίησε την παρουσία της Alpha Bank και η Ergo της Τράπεζας Πειραιώς στα Βαλκάνια. Και μπορεί οι τράπεζες να έκλεισαν πολλά υποκαταστήματα στο εξωτερικό και να πούλησαν τις θυγατρικές τους, αλλά οι ασφαλίσεις των βιομηχανικών μονάδων παρέμειναν παρά το “σφυροκόπημα” που έκαναν οι ανταγωνίστριες εταιρείες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *