Η βαριά πολιτική ατζέντα δοκιμάζει ξανά την παγκόσμια οικονομική ανθεκτικότητα.
Η παγκόσμια ανάπτυξη έφτασε στο σημείο ναδίρ το 1ο εξάμηνο. H μεταποίηση εξακολουθεί να καταγράφει πλεονάζουσα προσφορά παγκοσμίως, ενώ η ζήτηση παραμένει υποτονική ειδικά στην ευρωζώνη. Τούτων δοθέντων η Allianz Trade αναμένει αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ στο +2,8% το 2024 και το 2025, με τα ποσοστά να επιβραδύνονται +1,7% στις ΗΠΑ και +1,4% το 2025 στην ευρωζώνη. Στην Κίνα, ομοίως η ανάπτυξη επιβραδύνεται, φτάνοντας στο +4,3% το 2025.
Τα εταιρικά κέρδη μεικτή εικόνα, φρενάρει η πολυτέλεια
Τα παγκόσμια εταιρικά έσοδα αυξήθηκαν κατά +3,5% ετησίως, αλλά πάτησαν φρένο από τις ευρωπαϊκές εταιρείες (-0,7% ετησίως) ενώ οι εταιρείες των ΗΠΑ και της Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν αύξηση +4,5% ετησίως . Ωστόσο, για το 58% των παγκόσμιων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου και το 59% των ευρωπαϊκών, τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των.
Από την άποψη της κερδοφορίας, τα παγκόσμια κέρδη αυξήθηκαν κατά +14,7% ετησίως. Οι αμερικανικές εταιρείες ανέφεραν αύξηση κερδών +10% ετησίως με 69% υψηλότερο των προσδοκιών, ενώ το 53% των ευρωπαϊκών επίσης ξεπέρασαν τις προσδοκίες παρά το γεγονός ότι ανέφεραν αρνητική αύξηση -2,5% ετησίως. Μερικοί τομείς που σχετίζονται κυρίως με την τεχνολογία παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις, ενώ άλλοι τομείς παρουσιάζουν σημαντικές δυσχέρειες. Στις ΗΠΑ, οι εταιρείες του S&P 500 εμφάνισαν μέτρια ανάπτυξη, έτσι και οι ανησυχίες για τα μελλοντικά κέρδη εξακολουθούν να υπάρχουν. Στην Ευρώπη, οι κυκλικοί κλάδοι και η βιομηχανία πολυτελείας –που υπεραπέδιδαν – επιβραδύνονται. Οι τράπεζες αντέχουν καλά παρά την αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα.
Όσον αφορά το μέλλον, η οικονομική ανθεκτικότητα και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη και την ανάκαμψη των κερδών.
Στο μικροσκόπιο τρεις τομείς, οφέλη και προκλήσεις
Εξετάζοντας πιο προσεκτικά τους τομείς, η Allianz εντοπίζει 3 κύριες ομάδες: (i) τους τομείς που αντιμετωπίζουν ασθενέστερη ζήτηση και χαμηλότερη ισχύ τιμών, (ii) τους τομείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και γεωπολιτικές προκλήσεις και (iii) κλάδους με σταθερές ή βελτιωμένες προοπτικές.
Στο πρώτο σύμπλεγμα, έχουμε τομείς όπως χαρτοπολτός και χαρτί, χημικά, αγροδιατροφικά προϊόντα, λιανικό εμπόριο, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και οικιακός εξοπλισμός όπου η περιορισμένη ανάπτυξη και τα πιεστικά περιθώρια χαρακτηρίζουν τις προοπτικές. Η εφοδιαστική αλυσίδα και τα γεωπολιτικά ζητήματα εξακολουθούν να επιβαρύνουν σημαντικά βιομηχανίες όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και ο εξοπλισμός μεταφορών, όπου η ζήτηση παραμένει ανθεκτική, αλλά τα επιχειρησιακά και γεωπολιτικά εμπόδια εξακολουθούν να υφίστανται. Οι σταθεροί ή βελτιωμένοι τομείς, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντων, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των υπολογιστών και των υπηρεσιών πληροφορικής, επωφελούνται από τις τεχνολογικές προόδους όπως η τεχνητή νοημοσύνη που ενισχύει τις εταιρικές δαπάνες πληροφορικής και τη σταθερή ζήτηση μέσω διαρθρωτικών τάσεων (π.χ. δημογραφικά στοιχεία, πράσινη μετάβαση κ.λπ.). Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς τους τομείς αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις, όπως ρυθμιστικούς κινδύνους.
Τι ασφάλεια δίνουν οι περιοχές
Όπως και πέρυσι, υπάρχει αξιοσημείωτη διακύμανση στα επίπεδα κινδύνου μεταξύ των περιοχών, με την Ασία να είναι γενικά πιο ασφαλής και τη Λατινική Αμερική να κινδυνεύει περισσότερο.
Όσον αφορά τις βιομηχανίες, τα φαρμακευτικά προϊόντα και το λογισμικό και οι υπηρεσίες πληροφορικής τείνουν να έχουν ισχυρότερες αξιολογήσεις, ενώ οι κατασκευές, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα μέταλλα θεωρούνται πιο επικίνδυνα. Σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την Covid, οι περισσότεροι κλάδοι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το 2019 παρά την ανάκαμψη των αξιολογήσεων. Οι αλλαγές στις αξιολογήσεις τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα υποδεικνύουν αρκετούς τομείς που ξεχωρίζουν. Ο οικιακός εξοπλισμός, τα χημικά, οι κατασκευές και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα ξεχωρίζουν με συνολικά αρνητικό ισοζύγιο. Στον αντίποδα η αυτοκινητοβιομηχανία, μεταφορές, εξοπλισμός.
No comment yet, add your voice below!