Skip to content
Atradius_amsterdam_office

Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα στρέφονται όλο και περισσότερο στην ασφάλιση πιστώσεων: έρευνα Atradius

Έρευνα της Atradius για τις Β2Β συναλλαγές στην Ελλάδα καταδεικνύει πόσο καίριο είναι το ζήτημα της εμπορικής πίστης για την επιχειρηματική κοινότητα, που πλέον στρέφεται σε μεγαλύτερο βαθμό στην κάλυψη της ασφάλισης πιστώσεων προκειμένου να θωρακιστεί έναντι στις αθετήσεις πληρωμών και τα προβλήματα ρευστότητας

Με αφορμή τα 25 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα μας η Atradius Hellas εκπόνησε έρευνα για τα συναλλακτικά ήθη των επιχειρήσεων.

Σε ποσοστό 57% οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες που προβλέπουν επί πιστώσει εξόφληση των οφειλών. Από αυτές, το 42% προβαίνει σε πιο αυστηρή διαχείριση στις επί πιστώσει σχέσεις του, καθώς διαπιστώνει το μεγάλο κόστος που σχετίζεται με την απόκτηση εξωτερικών κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας.

Παράλληλα, αύξηση 15% στις επισφάλειες καταγράφει η Atradius στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, γεγονός που οφείλεται στην διακοπή των κρατικών επιδομάτων στήριξης, στην αύξηση των επιτοκίων και την αδυναμία αποπληρωμής δανείων, στην ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής.

Σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών συναλλαγών, ανεξαρτήτως μεγέθους των εταιρειών και κλάδου δραστηριοποίησης, οι εταιρείες ανησυχούν για το πώς θα θωρακίσουν τα κεφάλαια και τις ταμειακές ροές τους και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητά τους, σε ένα εντόνως ευμετάβλητο, διεθνές και εγχώριο τοπίο, με αυξημένο τον εμπορικό πιστωτικό κίνδυνο.

Βάσει στοιχείων της έρευνας τις μεγαλύτερες πιέσεις από την επιδείνωση του πιστωτικού ρίσκου τους τελευταίους δώδεκα μήνες δέχθηκε ο ναυτιλιακός κλάδος. Το 62% των συναλλαγών υλοποιήθηκε με πληρωμές επί πιστώσει, ενώ ταυτόχρονα το 68% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις προσωρινές ελλείψεις ρευστότητας μεταξύ των πελατών B2B.

Γενικότερα, οι τάσεις που διαμορφώνονται στις συναλλακτικές πρακτικές συνδέονται με τις προκλήσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και αναδεικνύουν τη σημασία της ασφάλισης του ρίσκου αθέτησης πληρωμών.

Ασφάλιση πιστώσεων

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πιέζουν για τον περιορισμό των χορηγούμενων πιστώσεων για να μην βρεθούν αντιμέτωπες με την ανάγκη χρηματοδότησης σε δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Όπως σχολίασε ο κ. Γεράσιμος Τζέης, CEO της Atradius Hellas, στο πλαίσιο εκδήλωσης με δημοσιογράφους, οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλάζουν τις παραμέτρους στους πιστωτικούς ελέγχους και ακολουθούν πολιτικές συντόμευσης των χρονοδιαγραμμάτων για τις επί πιστώσει συναλλαγές, προκειμένου να μετριάσουν την έκθεση τους στον κίνδυνο και να αποφύγουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό σε περίοδο υψηλών επιτοκίων. Το ζήτημα της εμπορικής πίστης είναι καίριο για την επιχειρηματική κοινότητα που στρέφεται σε μεγαλύτερο βαθμό στην κάλυψη της ασφάλισης πιστώσεων.

Ο περιορισμός του κινδύνου μέσω της ασφάλισης πιστώσεων διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση των ανοικτών υπολοίπων στις συναλλαγές (DSO). Μέσω της ολιστικής ασφαλιστικής λύσης προστασίας και ελέγχου οι επικεφαλής των επιχειρήσεων μείωσαν τους χρόνους πληρωμών και βελτίωσαν τον προγραμματισμό δαπανών και επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Τζέη, «το 47% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν την πρόθεση να αξιοποιήσουν τα οφέλη της ασφάλισης πιστώσεων ως προληπτικό μέτρο για τον μετριασμό του πιστωτικού κινδύνου, με αποτέλεσμα σταδιακά να αυξάνεται η ζήτηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας».

Σχολιάζοντας το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ο κ. Andreas Tesch, CMO του ομίλου Atradius, παρουσίασε ανάλυση του Ομίλου για την ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση προκλήσεων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Όπως είπε «η κυβέρνηση δεσμεύθηκε και ήδη άρχισε να υλοποιεί 68 μεταρρυθμίσεις και 106 επενδύσεις, που υποστηρίζονται από 17,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Παράλληλα, η πολιτεία προχώρησε σε περαιτέρω εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας και δρομολόγησε ενέργειες που θα ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Ο CMO του ομίλου Atradius επεσήμανε επίσης ότι στην ελληνική οικονομία υπάρχουν μοχλοί ανάπτυξης. Στοιχεία που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση είναι αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022, η σταδιακή μείωση του πληθωρισμού, όπως εκτιμάται, στο 3,5% το 2023 και στο 2,2% το 2024, ο περιορισμός της ανεργίας στο 11,1% (Ιούνιος 2023), η αύξηση της απασχόλησης κατά 1,1% σε ετήσια βάση, η μείωση του ελλείμματος στο 3,5% του ΑΕΠ και η σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων το 8,7%».

Αστάθμητο παράγοντα ωστόσο αποτελούν οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Ελλάδα φέτος, θα επηρεάσουν τον τουρισμό, -οικονομική δραστηριότητα που συμβάλλει καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας και την οικονομία των περιοχών (εισαγωγές- εξαγωγές) προκαλώντας ενδεχομένως νέες επισφάλειες –οι ζημιές και το ύψος των οποίων είναι αδύνατο ακόμα να υπολογιστούν.

Αναφερόμενος τέλος, στις Β2Β συναλλακτικές σχέσεις ο κ. Andreas Tesch τόνισε ότι “με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων ανάλυσης δεδομένων, της συμβουλευτικής υποστήριξης που εμπεριέχει η ασφάλιση πιστώσεων και της αποζημίωσης σε περίπτωση αθέτησης των όρων συναλλαγής, οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν έναν αξιόπιστο σύμμαχο που θα παίξει καίριο ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και της εξωστρεφούς δράσης τους”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος Atradius θα συνεχίσει να στηρίζει με την τεχνογνωσία του την Atradius Hellas, ώστε να προσφέρει αδιάκοπα ασφαλιστική και συμβουλευτική κάλυψη στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις που προγραμματισμένα και με σύνεση αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους εντός και εκτός συνόρων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *