Skip to content

Οι κλάδοι που ξεχώρισαν το 2019

Oι κλάδοι Υγείας (ασθένειας και ατύχημα), τα ασφαλιστικά-επενδυτικά προϊόντα, οι ασφαλίσεις πιστώσεων και οι μικρο-ασφαλίσεις κινούνται έντονα ανοδικά και δίνουν την τάση στην αρχή της νέας χρονιάς

Του Νίκου Σακελλαρίου

H  ασφαλιστική  αγορά στο 10μηνο 2019 επιβεβαίωσε ότι κινείται μεν ανοδικά αλλά η άνοδος αυτή οφείλεται σε συγκεκριμένους κλάδους. Κατ’ αρχήν παραμένει η ανοδική τάση στις ασφαλίσεις υγείας (ασθενείας και ατυχημάτων) που διαμορφώνεται στα επίπεδα του 15% περίπου. Συνεχίζεται επίσης η άνοδος στις ομαδικές ασφαλίσεις και στα επενδυτικά – ασφαλιστικά προϊόντα που ξεκίνησε με την άρση των capital controls το Σεπτέμβριο. Ο κλάδος δίνει σημαντική ώθηση στις ασφαλίσεις ζωής καθώς κάθε προϊόν περιλαμβάνει και ασφάλιση κλασικών προϊόντων ζωής. Η έκδοση πολλών σειρών επενδυτικών– ασφαλιστικών προϊόντων από πολλές μεγάλες ασφαλιστικές θα συνεχιστεί και το 2020 εκτιμούν παράγοντες της αγοράς θεωρώντας ότι οι ασφαλισμένοι αναζητούν εναλλακτικές επενδύσεις που θα αποφέρουν και ασφάλεια και απόδοση.

Στις  Γενικές Ασφαλίσεις, αξίζει να επισημάνουμε ότι οι ασφαλίσεις πιστώσεων έχουν αναθερμανθεί μετά το θέμα με την Thomas Cook το Σεπτέμβριο (έχουμε γράψει στο Underwriter τόσο για την “Ασφάλιση Πιστώσεων στον τουριστικό κλάδο”, την “Αύξηση της ασφάλισης πιστώσεων μετά την κατάρρευση Thomas Cook” όσο και με αφορμή το “Κανόνι” Thomas Cook: Tι εισπράττουν οι ταξιδιώτες & τι οι ξενοδόχοι) και όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες αναζητούν ασφαλιστικές λύσεις. Το γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις (μικρές και μεσαίες) έχουν αυξήσει τη ρευστότητά τους την τελευταία χρονιά, δίνει σε όλο και περισσότερους την δυνατότητα να αναζητήσουν ασφάλιση έναντι πτώχευσης.

Οι τραπεζο- ασφαλίσεις και η αύξηση των ασφαλίσεων χρημάτων

Η επισήμανση της αύξησης των τραπεζο-ασφαλίσεων το προηγούμενο διάστημα, επιβεβαιώθηκε και από τα επίσημα στοιχεία για το 10μηνο 2019 που παρουσίασε παραμονές Πρωτοχρονιάς η ΕΑΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τραπεζικό κλάδο, οι μικροασφαλίσεις (δηλαδή οι καλύψεις χαμηλών ποσών) που αφορούν κινδύνους από απώλειες πορτοφολιών και κλειδιών είναι ίσως το πλέον διαδεδομένο προϊόν τραπεζο- ασφαλειών, μετά βέβαια από τα τραπεζο- επενδυτικά προϊόντα ασφαλίσεων. Τα προϊόντα αυτά διατίθενται από ασφαλιστικές εταιρείες που συνεργάζονται με τράπεζες όπως είναι για παράδειγμα η Εθνική Ασφαλιστική (ETE), η Ergo (Τράπεζα Πειραιώς), η ΑΧΑ (Alpha Bank) και η Eurolife (Eurobank).

Για το 2020, η αγορά περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί το θέμα των ΣΔΙΤ της υγείας, αλλά και στις φυσικές καταστροφές που φαίνεται ότι βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης, αλλά και της ασφαλιστικής αγοράς. Σε ό,τι αφορά τις ασφαλίσεις αυτοκινήτου εκεί φαίνεται ότι οι αυξήσεις που όλες οι εταιρείες προσδοκούν δεν έχουν προχωρήσει πέρα από 2-3 εταιρείες που μπορούν να τις κάνουν. Οι υπόλοιπες είναι παρασυρμένες στον έντονο ανταγωνισμό.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *