Skip to content

Οι παράπλευρες απώλειες από τον Covid-19

Τον ασκό του Αιόλου φέρεται να ανοίγει ο κορονοϊός στην Ασφάλιση Υγείας αφού σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία σε δείγμα άνω των 10.000 ατόμων, αποδείχθηκε πως πρόκειται για μια ασθένεια που “κοστίζει” αρκετά και μετά την πλήρη ίαση του ασθενούς.

Πρώτα πρώτα καταρρίπτεται ο μύθος που θέλει τον κορονοϊό να προσβάλλει μόνο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αφού ειδικά με την έναρξη του δεύτερου κύματος, ο μέσος όρος ηλικίας όλο και πέφτει, ενώ δεν είναι λίγα τα κρούσματα σε νεαρές ηλικίες ακόμα και κάτω των 20 ετών. Το ίδιο ισχύει και για το μύθο που θέλει τον κορονοϊό να είναι επικίνδυνος μόνο για όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, αφού η πράξη ΄’έχει δείξει ότι και απόλυτα υγιή άτομα μπορεί να κινδυνέψουν εάν προσβληθούν.

Μάλιστα, στη Γερμανία το 15% των ασφαλισμένων που νόσησαν από κορονοϊό και στη συνέχεια έκαναν αίτηση για αποζημίωση στις ασφαλιστικές τους ήταν άτομα που από το 2018 μέχρι σήμερα δεν είχαν κάνει κανένα άλλο σχετικό αίτημα στις εταιρείες τους.

Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι εάν κάποιος μολυνθεί, η πλήρης αποκατάσταση της υγείας του χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο και δεν έχει ολοκληρωθεί με το εξιτήριο από το νοσοκομείο ειδικά εάν νοσηλεύθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή τοποθετήθηκε σε αναπνευστήρα.

Επιπλέον, προέκυψε ότι το 15% των καταναλωτών που νόσησαν από κορονοϊό και είχαν πλήρες πακέτο ασφάλισης υγείας, πρόκειται για άτομα που δεν είχαν κάνει ποτέ ξανά αίτημα για αποζημίωση στις εταιρείες στις οποίες ήταν ασφαλισμένοι. Ενδεικτικά να αναφερθεί πως για το 2021 υπολογίζονται έξτρα δαπάνες που θα αγγίξουν τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας.

Φυσικά, στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το κόστος όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά του κορονοϊού με – μεταξύ άλλων – τα επιπλέον κρεβάτια εντατικής θεραπείας, τα τεστ Covid-19 και φυσικά, ό,τι σχετίζεται με το εμβόλιο από τις κλινικές δοκιμές μέχρι και τη διάθεσή του στην αγορά, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2021 με όλα αυτά να έχουν επιβαρύνει τα συστήματα Υγείας (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Και φυσικά σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το κόστος του εμβολίου που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2021 και έχει ανοίξει ήδη μεγάλη συζήτηση ως προς το ποιος θα κληθεί να το καλύψει.

Σύμφωνα με τον Martin Litsch επικεφαλής του AOK, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της Γερμανίας, δεδομένου ότι πρόκειται για το καλό της δημόσιας υγείας, είναι καθήκον της Πολιτείας, των κυβερνήσεων και των κατά τόπους διαγνωστικών κέντρων να αναλάβουν το κόστος. Διαφορετικά εάν αυτό μετατοπιστεί στους πολίτες, θα είναι άδικο καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν ουσιαστικά μόνο όσοι είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους και πληρώνουν κανονικά τις προβλεπόμενες – από το νόμο – ασφαλιστικές εισφορές τους.
Ο ίδιος, μάλιστα, ρίχνει το μπαλάκι στις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο υγείας, λέγοντας πως δεν εμπλέκονται όσο θα έπρεπε στην κάλυψη του κόστους της πανδημίας τη στιγμή που ο συνολικός λογαριασμός όλο και ανεβαίνει με πολλά μέτρα κατά του κορονοϊού να καλύπτονται από τα αποθεματικά των ταμείων υγείας όταν την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικοί φορείς πλήττονται από την ύφεση στην οικονομία.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι την άποψή του δε συμμερίζεται η άλλη πλευρά, η οποία ήδη από τον Ιούνιο παραθέτοντας σχετική έρευνα από την οποία προέκυπτε ότι όσοι πληρώνουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας επιβαρύνονται με δυσανάλογα υψηλή φορολογία.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *