Skip to content

Οι προοπτικές των ΤΕΑ στη χώρα μας

Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα επαγγελματικά ταμεία, ώστε να επιτευχθεί διευρυμένη συμμετοχή τόσο σε επίπεδο εργαζομένων όσο και σε επίπεδο εταιρειών πρότεινε ο κ.Gabriel Bernardino, Chairman, European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA), μιλώντας στο 1ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «η ατζέντα είναι φιλόδοξη αλλά προς την σωστή κατεύθυνση και ως EIOPA και θεσμοί, έχουμε μια ευθύνη: αν δεν κάνουμε κάτι δεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του συνταξιοδοτικού».

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του EIOPA πρότεινε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, όπως:

– Δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων σε πολλές επιχειρήσεις ταυτόχρονα.

– Ίδρυση επαγγελματικού ταμείου με λιγότερα από 100 μέλη.

– Δυνατότητα καταβολής μεικτών συντάξεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει οι αλλαγές να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στην επαγγελματική ασφάλιση και χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν διαβεβαιώσεις από τους εργοδότες για την βιωσιμότητα του συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, τόνισε πως έχουν σκοπό να στηρίξουν την βιωσιμότητα αλλά και την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, προσθέτοντας ότι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνονται παράλληλα και στον 2ο και 3ο πυλώνα για την στήριξη του 1ου. Στοιχεία που παρουσίασε καταδεικνύουν ότι στην Ελλάδα οι επαγγελματικές συντάξεις ανέρχονται μόλις στο 1,3%, ενώ στην Δανία στο 90%, και εκτίμησε ότι υπάρχουν προοπτικές τόσο για την Ελλάδα όσο και για το σύνολο των χωρών της Ε.Ε

Όπως είπε χαρακτηριστικά, με τη χρήση των κεφαλαιαγορών μπορούμε να κλείσουμε το συνταξιοδοτικό κενό, με στόχο μακροπρόθεσμα υψηλότερες αποδόσεις και συντάξεις. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, σημείωσε, «είναι μια τεράστια ευκαιρία και η ορθή χρονική στιγμή. Η Ελλάδα βγαίνει μετά από μια τεράστια κρίση, αναπτύσσεται και είναι η σωστή στιγμή για τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση και ψήφιση νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της δεύτερης ευρωπαϊκής οδηγίας για τα επαγγελματικά ταμεία, στην προώθηση κανονιστικών πράξεων (προβλέπονται στο νομοσχέδιο), στην περαιτέρω νομική θωράκιση των επαγγελματικών ταμείων (τροποποίηση του νόμου 2002) και στην τροποποίηση του νομικού πλαισίου με στόχο την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μέχρι σήμερα έχουν συσταθεί και λειτουργούν 23 Ταμεία Προαιρετικής Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενώ «εκκρεμούν στο υπουργείο Εργασίας μία σειρά από αιτήσεις. Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται τέσσερα νέα Ταμεία». Ο υπουργός εκτίμησε, σύμφωνα και με την αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο όπως ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης θα ψηφιστεί στις 21 Φεβρουαρίου, σε λίγα χρόνια, η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας μας όσον αφορά το ΑΕΠ θα φτάσει στο μέσο όρο της συνταξιοδοτικής δαπάνης των ευρωπαϊκών χωρών. «Αποκτούμε ένα σταθερό και υγιές δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα» υπογράμμισε.

 

Ο κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος, καθηγητής Queen Mary University of London και Πανεπιστήμιο Πειραιά, αναφέρθηκε στη διαχείριση κεφαλαίων επαγγελματικών ταμείων και συγκεκριμένα, μίλησε για τη διαχείριση κινδύνου, την επιτακτική ανάγκη αξιολόγησης της απόδοσης ενός ενεργού διαχειριστή. Όπως διευκρίνισε τα μέτρα αξιολόγησης απόδοσης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και το κίνδυνο, σημειώνοντας πως υπάρχουν σχετικά μοντέλα πρόβλεψης και υπάρχουν ειδικοί εμπειρογνώμονες.

Αναφέρθηκε στο νορβηγικό ταμείο, το μεγαλύτερο στο κόσμο, και επικαλέστηκε την απόφασή του να προσλάβει εμπειρογνώμονες για να μετρήσουν τον κίνδυνο και το ρίσκο επένδυσης. Πρόκειται για ένα ταμείο που διαχειρίζεται  τρις δολάρια, και αντιστοιχεί σε 195.000 μέσο εισόδημα για κάθε νορβηγό.

Εκτενή αναφορά έκανε στο «πως θα χτίσουμε τις επενδύσεις ώστε να ωφελήσουμε και τον συνταξιούχο». Και σημείωσε: για να ικανοποιήσουμε τον συνταξιούχο πρέπει να εφαρμόσουμε νέες επενδυτικές στρατηγικές και να αναζητήσουμε νέους τρόπος κατασκευής του χαρτοφυλακίου μας. «Μετοχές ομόλογα και μετρητά, ναι, αλλά να προσθέσουμε και νέα περιουσιακά στοιχεία», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η «η διεθνής τάση είναι να πηγαίνουμε πχ σε Real Estate , επενδύσεις σε εμπορεύματα και σε θέματα περιβάλλοντος κλπ.».

Καταλήγοντας τόνισε πως «πρέπει και μπορούμε να τα πάμε καλύτερα, χρησιμοποιώντας την ενεργητική διαχείριση των αποθεματικών, χρησιμοποιώντας τεχνικές καινοτόμες. Πρέπει να αυξήσουμε την απόδοσή μας αλλά να διαχειριστούμε και το ρίσκο μας. Κα εδώ καλώ τους επόπτες να θεσπίσουν τρόπους μέτρησης λαμβάνοντας υπόψη και το ρίσκο μας».

Υφιστάμενα ΤΕΑ

Για την προοπτική της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα μίλησε ο κ. Παναγιώτης Ζαμπέλης, πρόεδρος ΤΕΑ ΕΛΤΑ, αδειούχος αναλογιστής. Όπως είπε οι εισφορές που καταβάλουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι οι υψηλότερες στον κόσμο, αυτό εμποδίζει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες εργαζομένων να σχηματίσουν έναν άλλο φορέα. «Τα περιθώρια όμως στενεύουν για το ασφαλιστικό και για να μπορέσει να …ανασάνει πρέπει κάτι να γίνει. Και τα επαγγελματικά ταμεία να αναλάβουν ρόλο στο συνταξιοδοτικό σύστημα». Παράλληλα, τόνισε τη σημασία, στα επαγγελματικά ταμεία να συμμετέχουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες οι οποίοι μπορούν να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα και υπογράμμισε ότι απαιτείται «σύγχρονη ενιαία και χωρίς γραφειοκρατία, εποπτεία».

Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Interamerican, ξεκίνησε από την παραδοχή πως το συνταξιοδοτικό παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε συνολικά να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό και δυστυχώς θα μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια λόγω του δημογραφικού προβλήματος, εκτίμησε. Το τελευταίο διάστημα όλη η κουβέντα, όπως επεσήμανε, γίνεται για το πώς θα βελτιώσουμε τον 1ο πυλώνα, ωστόσο «τα όρια του είναι δεδομένα» άρα πρέπει να βάλουμε μαζί και τους 3 πυλώνες, «άλλες χώρες το έχουν κάνει και τα έχουν καταφέρει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «χρειάζονται συνέργειες και συνεργασίες για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού» ενώ αναφερόμενος στην πολιτεία είπε πως θα έπρεπε να δει με πιο ζεστό ενδιαφέρον την προσέλκυση μακροχρόνιων μεγάλων επενδυτών. «Μόνο με αποταμίευση δεν μπορούν να καλυφθούν τα συνταξιοδοτικά κενά», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στην ατομική ευθύνη. Καταλήγοντας τόνισε ότι «είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, και απαιτεί συνεργασία και συντονισμό. Υπάρχει κενό ενημέρωσης, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν».

Ο κ. Χαρίλαος Αλαμάνος, πρόεδρος Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) & ΤΕΑ-ΣΟΕΛ, επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί λύση στο φορολογικό για να προχωρήσει η επαγγελματική ασφάλιση, ενώ τόνισε ότι το 2012 χάθηκε η αξιοπιστία με το PSI. Στο ερώτημα εάν ο ίδιος έχει ενταχθεί σε επαγγελματικό ταμείο απάντησε καταφατικά λέγοντας  ότι έχει ενταχθεί στην ανώτατη κλάση περί τα 70.000 τα οποία έχουν επενδυθεί σωστά και έχουν αποδώσει περί τα 150.000 ευρώ.

Ο κ. Αλέξανδρος Παπαζέκος, Διευθυντής ΤΕΑ-ΕΛΤΑ,  ανέφερε ότι «έχουμε δώσει ως τώρα 97 εκατ. και μεσοσταθμικά 15.000 ευρώ κατά την αποχώρηση σήμερα», σημειώνοντας ότι «παρά τα προβλήματα, είχαμε την στήριξη διοίκησης, υπουργείου κλπ». Όπως είπε, «το ταμείο λειτουργεί 15 χρόνια και το χαρτοφυλάκιο είναι κερδοφόρο, με 24% απόδοση όλα αυτά τα χρόνια και οι συνάδελφοι που έφυγαν είχαν ένα μαξιλάρι πολύ σημαντικό την εποχή τη κρίσης». Διευκρίνισε ότι η συμμετοχή στο ταμείο είναι δύο προς ένα, εργοδότης – εργαζόμενος ενώ προβλέπεται και προαιρετική εισφορά 20% επί του μισθού.

Η κυρία Γεωργία Μουρλά, πρόεδρος ΤΕΑ Χρηματιστηρίου Αθηνών, τόνισε ότι «για εμάς ήταν μονόδρομος παρά το ομαδικό συμβόλαιο ασφάλισης που είχαμε. Θέλουμε να στηρίξουμε το Θεσμό με κάθε τρόπο». Η ίδια επεσήμανε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την κεφαλαιαγορά για να κλείσουμε το συνταξιοδοτικό κενό σε Ευρώπη – Ελλάδα ενώ μίλησε και για επενδυτικό κενό. Καταλήγοντας είπε πως θα πρέπει η ιδιωτική ασφάλιση να επεκταθεί γρήγορο και με ασφάλεια στη χώρα, να υπάρχει καθολική συμμετοχή.

Σημειώνεται ότι το 1ο συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και την Ethos Media SA.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *