Skip to content

Ο “ιταλικός κίνδυνος” φρενάρει την αναθεώρηση του Solvency II

Τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ θα επωφεληθούν οι ασφαλιστικές – μέλη του Insurance Europe από την αναθεώρηση του Solvency II.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η κρίση στην Ιταλία σύμφωνα με πληροφορίες φρενάρει την αναθεώρηση του Solvency II, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι φόβοι που έχουν δημιουργηθεί για την οικονομική κατάσταση στη γειτονική χώρα και τις πιθανές επιπτώσεις της στην οικονομία των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, φαίνεται να βάζουν φρένο στα σχέδια της EIOPA.

Σκοπός της αναθεώρησης είναι η μείωση από 6% σε 3% του margin risk (περιθώριο κινδύνου), που πρέπει να έχουν στα τεχνικά τους αποθέματα οι ασφαλιστικές. Αν η αναθεώρηση προχωρήσει, στις χώρες που καλύπτει η EIOPA οι εταιρείες θα τοποθετήσουν συνολικά περί τα 200 δισ. ευρώ λιγότερα σε αποθέματα. Απώτερος στόχος της κίνησης αυτής, είναι βεβαίως να περιοριστεί η διακράτηση κεφαλαίων ώστε αυτά να διοχετευθούν σε παραγωγική χρήση.

Σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία των ασφαλιστών στην Ευρώπη κρίνουν θετικά τα αποτελέσματα του Solvency II, παρά το φόρτο εργασίας που επιβάλλει η λειτουργία του. Σε έρευνα μεταξύ ασφαλιστών από όλη την Ευρώπη που διεξήχθη τον Μάιο 2018, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων αξιολόγησαν ως θετική την επίδρασή του σε σχέση με τις πρακτικές διαχείρισης κινδύνων και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το Solvency II επιφέρει πίεση στις ασφαλιστικές για τη μετατόπιση του κινδύνου προς τους πελάτες και την απομάκρυνση από μακροπρόθεσμα εγγυημένα προϊόντα αποταμίευσης.

Σε διάσκεψη στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Insurance Europe, κ. Andreas Brandstetter, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του UNIQA Insurance Group, δήλωσε ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις και οι περιορισμοί του Solvency II επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα των ασφαλιστών να επενδύουν μακροπρόθεσμα στην οικονομία, σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της ΕΕ:

«Η αναθεώρηση του Solvency II της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 πρέπει να αντιμετωπίσει τον υπερβολικά συντηρητικό χαρακτήρα του κανονισμού και το γεγονός ότι αντιμετωπίζει τους ασφαλιστές σαν να ήταν βραχυπρόθεσμοι επενδυτές όταν είναι στην πραγματικότητα κυρίως μακροπρόθεσμοι επενδυτές», ανέφερε ο Brandstetter.

Ταυτόχρονα ο Brandstetter εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις βελτιώσεις που έχει ήδη επιφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο, αναγνωρίζοντας τις επενδύσεις υποδομής ως χωριστή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων αλλά και την άρση των φραγμών στις τυποποιημένες διαφανείς τιτλοποιήσεις.

Ζήτησε ωστόσο τη μείωση της βαθμονόμησης των μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε μετοχές, η οποία βασίζεται στον κίνδυνο συναλλαγών και δημιουργεί εμπόδιο για μεγαλύτερες επενδύσεις.

Προβληματισμός από την εκτίναξη των ιταλικών επιτοκίων

Η EIOPA έχει κάνει δεκτά τα περισσότερα αιτήματα της Insurance Europe και ειδικά αυτά για την αναθεώρηση της επικινδυνότητας μετοχών και άλλων προϊόντων αυξημένου ρίσκου (‘εξωτικά επενδυτικά προϊόντα’), αλλά η οικονομική κρίση στην Ιταλία φαίνεται ότι δημιουργεί προβληματισμούς ως προς τις εξελίξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες ζωής της Ευρώπης έχουν μικρή ή μεγάλη έκθεση σε ιταλικά ομόλογα και η εκτίναξη του επιτοκίου απόδοσης των 10ετών ιταλικών ομολόγων σε επίπεδα άνω του 3,5% δημιουργεί ανησυχία σε σχέση με τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *