Ο μύθος της υψηλής προμήθειας

15 Μαΐου 2015

Σήμερα στην αγορά ισχύει ακόμη, κυρίως στις Γενικές Ασφάλειες και σε μικρότερο ποσοστό στον κλάδο Υγείας και Προσωπικών Ατυχημάτων, η έννοια του Δικαιώματος Συμβολαίου.

Παράλληλα, η εξάπλωση των ανανεούμενων συμβολαίων Υγείας δημιουργεί εύλογα την υποψία ότι μπορεί με τον καιρό, το Δικαίωμα Συμβολαίου να μεταφερθεί και στον κλάδο Υγείας και να καταβάλεται και πέρα από την 1η δόση, στην οποία περιορίζεται μέχρι σήμερα.

Τι προβλήματα όμως, δημιουργεί τελικά η ύπαρξη του Δικαιώματος Συμβολαίου;

Καταρχήν δημιουργεί προβλήματα στον καταναλωτή – προβλήματα διαφάνειας και κατανόησης της λειτουργίας του ασφαλιστηρίου. Δεν είναι εύκολο ο καταναλωτής να αντιληφθεί ότι το Δικαίωμα Συμβολαίου είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων, ασφάλιστρο. Επίσης, δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι όταν ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής αμοίβεται με κάποια προμήθεια, αυτή η προμήθεια δεν υπολογίζεται με βάση το σύνολο του ασφαλίστρου, αλλά με βάση πολύ μικρότερο ποσοστό, εφόσον αφαιρείται το Δικαίωμα Συμβολαίου, το οποίο μένει στην εταιρεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κλάδος Αυτοκινήτου, όπου η προμήθεια του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή υπολογίζεται, στις περισσότερες εταιρείες, στο 70% του μεικτού ασφαλίστρου.

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς, όταν έρθει η ώρα -ίσως δεν είναι μακριά- της δημοσιοποίησης των προμηθειών, πόσο λανθασμένη εικόνα θα δημιουργείται για το ύψος της αμοιβής.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα στο Δικαίωμα Συμβολαίου, αφορά στη διαφοροποίηση των αμοιβών των Διαμεσολαβητών.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν συνεργασίες, αναφέρουν ένα ποσοστό προμηθειών χωρίς όμως ταυτόχρονα να αναφέρουν το ποσοστό του Δικαιώματος Συμβολαίου που "κρύβεται" μέσα σε αυτό, ώστε να μπορεί εύκολα ο Διαμεσολαβητής να συγκρίνει την «καθαρή» αμοιβή που προσφέρει η κάθε μια. (Δεν οφείλει άλλωστε να ασκείται και στα μαθηματικά κάθε φορά, για να κάνει μια απλή σύγκριση προμηθειών...)

Καιρό τώρα αναδεικνύεται απο όλους τους φορείς Διαμεσολάβησης η πλήρη κατάργηση του Δικαιώματος Συμβολαίου.

Για αυτό και έτυχε ιδιαίτερα θερμής ανταπόκρισης η AIG όταν, την περασμένη χρονιά, τόλμησε να το μειώσει σημαντικά στον κλάδο Αυτοκινήτου.

Στον αντίποδα, οι περισσότερες Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), έχουν στα ασφαλιστήριά τους πολύ υψηλά Δικαιώματα Συμβολαίου.

Είναι προφανές ότι σε περίπτωση κατάργησης του Δ.Σ. το ποσοστό των προμηθειών θα μειωθεί αναλογικά.

Όμως αυτό επιθυμούν (δικαίως θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς) και οι Διαμεσολαβητές, ώστε να φανεί πλέον, ότι η θεωρία των υψηλών προμηθειών είναι μύθος...

Κανείς δεν χρειάζεται να φοβάται την διαφάνεια.

Μέσα απο αυτήν έρχεται η υγιής ανάπτυξη της αγοράς.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Μία απάντηση στο Ο μύθος της υψηλής προμήθειας

  1. Ο/Η ΛΑΚΘΕΛΑΣ λέει:

    Το Δικαίωμα Συμβολαίου έχει καταργηθεί με Π.Δ. 252/96 ΑΡΘΡΟ 24 ΠΑΡ. 3
    Παράνομα και καταχρηστηκά εισπράττουν οι ασφαλιστικές εταιρείες απο τους ασφαλισμένους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
MEGA BROKERS SA : Τιμητική βράβευση από την Groupama Φοίνιξ Ασφαλιστική

Τιμητική βράβευση έλαβε η Mega Βrokers SA την Τετάρτη 13 Μαΐου από την Διοίκηση της Groupama  Φοίνιξ Ασφαλιστικής  ως «ΚΟΡΥΦΑΙΟ...

Close