Τα κλεμμένα οχήματα πρωταγωνιστούν σε μεγάλη μερίδα των περιπτώσεων ασφαλιστικής απάτης και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στη διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών είναι καταλυτική. Η ομάδα του Γραφείου Οχημάτων του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής κάνει εξαιρετική δουλειά και ο επικεφαλής της, Αστυνόμος Α’ Βασίλης Μακρής (κεντρική φωτό) παρουσίασε κάποια εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ομάδα αυτή και τις μεθόδους που ακολουθεί, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΕΑΕΕ για την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης.
Η ομάδα του κ. Μακρή στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό με τεχνικές γνώσεις και χωρίζεται σε υπο-ομάδες, οι οποίες ειδικεύονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες και μάρκες αυτοκινήτων. Συνεργάζονται τόσο με τις κατασκευάστριες εταιρείες αυτοκινήτων και τις ασφαλιστικές εταιρείες, όσο και με διεθνείς οργανισμούς, όπως η Europol, η Interpol, η Frontex και συμμετέχουν σε διεθνή workshops σχετικά με το vehicle identification. Τέλος υλοποιούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, δίνοντάς τους κάποιες έξυπνες συμβουλές για να περιορίσουν τις πιθανότητες να πέσουν θύματα κλοπής.
Ενδεικτική της αποτελεσματικότητας της ομάδας του κ. Μακρή είναι η βράβευσή της το 2022 από το International Association of Auto Theft Investigations για την καλύτερη υπόθεση παγκοσμίως στον τομέα των κλεμμένων αυτοκινήτων.
Στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών, η Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία 6 χρόνια συμμετέχει σε μία μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού κλεμμένων οχημάτων και ανταλλακτικών, με την κωδική ονομασία MOBILE, στην οποία λαμβάνουν μέρος αστυνομικές δυνάμεις και φορείς πολλών χωρών. Στη φετινή δράση συμμετείχαν 400 αστυνομικοί από 25 χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι διεξήγαγαν εντατικούς ελέγχους σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτέλεσμα της δράσης ήταν ο εντοπισμός 522 κλεμμένων οχημάτων, 275 εξαρτημάτων οχημάτων, 7 βαρκών θαλάσσης, 7 εξωλέμβιων μηχανών και αρκετών πλαστών εγγράφων. Η χώρα μας πέτυχε τον εντοπισμό 157 κλεμμένων οχημάτων.
Όσο για την «εγχώρια» εγκληματικότητα, ο κ. Μακρής παρουσίασε κάποια στατιστικά στοιχεία από τον νομό Αττικής, όπου το α’ εξάμηνο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 8.446 κλοπές αυτοκινήτων και ανέλυσε κάποια σταθερά μοτίβα κλοπής αυτοκινήτων -όπως π.χ. ότι το 90% των οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά λαθρομεταναστών είναι κλεμμένα, γι’ αυτό και παρατηρούνται πολύ υψηλά ποσοστά κλοπών σε περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας και η περιοχή Αχαρνών, που συγκεντρώνουν πολλούς μετανάστες. Ο εντοπισμός των μοτίβων, δίνει τη δυνατότητα στην Αστυνομία να εντείνει τις περιπολίες και τους ελέγχους σε αυτές τις περιοχές, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εγκληματικότητας και την ανεύρεση σημαντικού αριθμού από τα κλεμμένα οχήματα. Μάλιστα η χώρα μας έρχεται πρώτη πανευρωπαϊκά σε ανευρέσεις κλεμμένων οχημάτων με ποσοστό 50%.
Ειδικότερα στη μάχη κατά της ασφαλιστικής απάτης, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί, καθώς χρειάζονται απτές αποδείξεις, η Ελληνική Αστυνομία έχει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών:
– έχει τη δικαιοδοσία να ζητά αντίγραφα του υλικού από τις κάμερες ασφαλείας κτηρίων, δρόμων κ.λπ.,
– έχει πρόσβαση σε αρχεία ελέγχων προσώπων και οχημάτων,
– ερευνά τη διασύνδεση προσώπων, οχημάτων και δηλώσεων σε δημόσιες αρχές.
Σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας είναι το ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει άμεση πρόσβαση στα δεδομένα που περιλαμβάνονται στα συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών ή στα αρχεία των ΚΤΕΟ, ώστε να μπορεί να κάνει διασταύρωση στοιχείων. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι η Αστυνομία ξεκινά την έρευνα γύρω από ένα περιστατικό μόνον όταν γίνει σχετική καταγγελία, αλλά το σύνηθες είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες να πραγματοποιούν μόνες τους την έρευνα και η υπόθεση είτε να διακανονιστεί είτε να καταλήξει απευθείας στην εισαγγελία, χωρίς να ενημερωθεί σε κανένα στάδιο η Αστυνομία. Έτσι είναι πολύ πιθανό να διεξάγονται ταυτόχρονα δύο παράλληλες έρευνες για το ίδιο ύποπτο όχημα, π.χ. για κλοπή ή πλαστογράφηση εγγράφων από την ΕΛΑΣ και για ασφαλιστική απάτη από κάποια ασφαλιστική εταιρεία, χωρίς οι μεν να γνωρίζουν για την έρευνα των δε, με προφανείς επιπτώσεις στη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Ο κ. Μακρής εξέφρασε την πεποίθηση πως οι συνεργασίες με άλλες χώρες, αλλά και με ιδιωτικούς φορείς πολλαπλασιάζει τα θετικά αποτελέσματα, γι’ αυτό και προσκάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην επιχείρηση MOBILE 7, που θα πραγματοποιηθεί το 2024. Τόνισε επίσης πως για την πάταξη της ασφαλιστικής απάτης είναι απαραίτητη η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, των ασφαλιστικών εταιρειών, του Υπουργείου Μεταφορών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, των ΚΤΕΟ και άλλων ενδεχομένως φορεών, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταλλάσσουν κρίσιμα δεδομένα. Πολλά άλλα κράτη έχουν καταφέρει να παγιώσουν αυτές τις συνεργασίες και έχουν υλοποιήσει με επιτυχία την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, οπότε μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία τους και να πράξουμε τα δέοντα.
No comment yet, add your voice below!