Ο ρόλος του ασφαλιστικού κλάδου στη νέα πραγματικότητα

23 Φεβρουαρίου 2021

Τον αναβαθμισμένο ρόλο που επιδιώκει εδώ και χρόνια να διαδραματίσει καλείται και φέτος να βρει η αγορά ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

*της Αντιόπης Σχοινά

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε μία σειρά ζητημάτων καθώς και τη σειρά των προτεραιοτήτων του κόσμου αλλά και της πολιτείας. Ταυτόχρονα, μεγάλα deals στην ελληνική αγορά, όπως η απόκτηση της AXA από την Generali και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ανακατεύουν την τράπουλα και συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός νέου πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.

Αυτό που έχει αλλάξει σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια είναι ότι υπάρχει πλέον η «έκθεση Πισσαρίδη», μέσω της οποίας προτείνεται η ανάπτυξη δεύτερου και τρίτου πυλώνα στο ασφαλιστικό σύστημα με παροχή κινήτρων και ιδιωτικές αποφάσεις. Η συγκεκριμένη πρόταση για την ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα που αφορά στα επαγγελματικά ταμεία και του τρίτου πυλώνα που αφορά στην ιδιωτική ασφάλιση, αποτελεί και προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να δούμε ουσιαστικές εξελίξεις.

Η μετάβαση από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης είναι μία ακόμη πρόταση της Επιτροπής Πισαρρίδη που ενισχύει το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης. Όμως μέχρι να διαμορφωθεί το κατάλληλο έδαφος για τις εν λόγω αλλαγές, υπάρχουν εξίσου σημαντικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν.

Τα προβλήματα είναι γνωστά και οι προκλήσεις δεδομένες, ενώ η πανδημία ήρθε αφενός να επιταχύνει εξελίξεις και αφετέρου να αναδείξει αδυναμίες αλλά και σημαντικές ευκαιρίες. Συντάξεις, υγεία και ασφάλιση κατοικιών έναντι των κινδύνων που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι τα τρία βασικά πεδία. Την ίδια ώρα, ο κλάδος θέλει να δει σημαντική μείωση στα ανασφάλιστα οχήματα, ενώ καλείται να προσφέρει ακόμη πιο «έξυπνες» λύσεις ασφάλισης.

Ο ασφαλιστικός κλάδος ζητούσε πριν την πανδημία να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους πολίτες για να αυξηθεί το ποσοστό των ασφαλισμένων στη χώρα μας, ένα αίτημα που μετά την δραματική εμπειρία της πανδημίας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία. Η παροχή φορολογικών κινήτρων δεν αφορά μόνο την ασφάλιση υγείας αλλά και την ασφάλιση κατοικιών, καθώς στην Ελλάδα συναντάμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ασφάλισης κατοικιών στην Ευρώπη (κοντά στο 12% σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς) και ταυτόχρονα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης. Οι φυσικές καταστροφές έχουν εξελιχθεί από έκτακτα σε συνήθη φαινόμενα ενώ οι πολίτες βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να διαλύονται χωρίς να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για να επανέλθουν σταδιακά αλλά με αξιοπρέπεια στην πρότερη οικονομική τους κατάσταση.

Μέσω των αρμόδιων οργάνων του, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης έχει επανειλημμένα τονίσει την αναγκαιότητα θέσπισης ενός ασφαλιστικού σχήματος ΣΔΙΤ για συγκεκριμένους κλάδους. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η ασφάλιση έναντι του κινδύνου διακοπής εργασιών από πανδημίες, πεδίο στο οποίο απαιτείται σύμπραξη με την πολιτεία. Το σχήμα θα προκύψει μέσω της συνεργασίας του Δημοσίου και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Πόσο έτοιμες είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες; Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι η μείωση των αποδόσεων σε διαρκές περιβάλλον χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και σε αυτό το πλαίσιο ορισμένες από τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου ενδέχεται να επιβιώσουν μέσα από συγχωνεύσεις με ισχυρότερους παίκτες, με στόχο φυσικά τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας. Σε επίπεδο κεφαλαίων, οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πιο ισχυρές από ποτέ καθώς το Solvency II έχει επιβάλλει αυστηρά κριτήρια και μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο χρεοκοπίας μιας ασφαλιστικής εταιρείας.

* Αναδημοσίευση από το Liberal.gr της 22/02/2021

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Έρευνα της KPMG "Global Female Leaders Outlook"

Οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις βλέπουν την πανδημία ως μια ευκαιρία για επίτευξη ισότητας των δύο φύλων στα διοικητικά συμβούλια...

Close