Skip to content

 Ο COVID καθυστέρησε τις διαγνώσεις καρκίνου 

Γράφει: Χρ. Μωράκη

Το 2020 το ποσοστό των ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο παγκοσμίως μειώθηκε κατά σχεδόν 40% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία που επικαλείται η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.

Και αυτό γιατί πολύς κόσμος, λόγω της πανδημίας, απέφυγε να πάει στα νοσοκομεία να ζητήσει εξετάσεις, είτε τις τυπικές είτε άλλες, αν τυχόν είχε κάποια ελαφρά συμπτώματα.

Το τραγικό είναι όμως ότι οι πιθανότητες επιβίωσης απο καρκίνο εξαρτώνται κατά πολύ και από το χρόνο της διάγνωσης – όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Και αυτό το “νωρίτερα” είναι που εμπόδισε η πανδημία. Ταυτόχρονα, υπήρξαν ασθενείς που είτε διέκοψαν θεραπείες απο φόβο μην κολλήσουν και…φύγουν μια ώρα αρχύτερα ενώ άλλοι, δεν πήγαν για παράδειγμα, να κάνουν τον τακτικό τους επανέλεγχο.

Πριν απο κάποιο διάστημα, ο καθηγητής Ιωάννης Καραϊτιανός, πρόεδρος της Eλληνικής Eταιρείας Xειρουργικής Oγκολογίας είχε δημόσια προειδοποιήσει ότι οι Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τις μαστογραφίες, τα τεστ παπ, τους κωλονοσκοπήσεις, τους ελέγχους σε πνεύμονα ή προστάτη” και ότι “ο καρκίνος δεν περιμένει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα” καλώντας τον κόσμο που είτε αντιμετωπίζει συμπτώματα είτε έχει ακυρώσει θεραπείες και εξετάσεις να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό του.

Όπως ο ίδιος τόνισε, δεν χρειάζεται επίσκεψη σε νοσοκομείο για να γίνουν προληπτικές εξετάσεις  Αυτές γίνονται με ασφάλεια, εύκολα και γρήγορα σε διαγνωστικά κέντρα ή και γραφεία γιατρών χωρίς συνωστισμό.

Έχουμε φτάσει να αντιμετωπίζουμε προχωρημένες μορφές καρκίνου τις οποίες είχαμε «ξεχάσει» στην χώρα μας την τελευταία 10ετία – 15ετία. Πρέπει να επανέλθουμε στις μαστογραφίες, στα τεστ παπ, στις κολονοσκοπήσεις κ.λπ.

Τον τελευταίο καιρό, έχουμε μορφές καρκίνου σε προχωρημένα στάδια, όπως είναι στο παχύ έντερο, στο στομάχι ή το πάγκρεας, φαινόμενο που δεν το είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, γιατί έχουν εγκαταλειφθεί οι εξετάσεις που κάνουν για τσεκ-απ. Έχουμε φτάσει να αντιμετωπίζουμε προχωρημένες μορφές καρκίνου τις οποίες είχαμε «ξεχάσει» στην χώρα μας την τελευταία 10ετία – 15ετία. Πρέπει να επανέλθουμε στα τσεκ απ, προειδοποίησε ο γιατρός, ενώ ανάλογη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού πραγματοποίησε την Άνοιξη και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.

Στόχος της εκστρατείας ήταν να υπογραμμίσει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, αλλά και της τήρησης της θεραπείας των ασθενών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έχοντας ως κεντρικό μήνυμα «Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι», η εκστρατεία επισήμαινε στο ευρύ κοινό και στους ογκολογικούς ασθενείς ότι, παρόλο που η καθημερινότητά τους έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας, ο καρκίνος εξακολουθεί να απειλεί τη ζωή τους, ακριβώς όπως και πριν και ότι όσο καθυστερούν να λάβουν τα μέτρα τους απέναντί του, η απειλή αυτή θα γίνεται όλο και πιο έντονη.

[box]Δοκιμάζεται εξέταση αίματος που θα εντοπίζει νωρίς τους καρκίνους

Εν τω μεταξύ νέες ελπίδες για την μάχη έναντι στον καρκίνο φέρνει η είδηση ότι στην Μεγάλη Βρετανία ξεκινούν από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) δοκιμές για μια εξέταση αίματος, που εντοπίζει 50+ είδη καρκίνου πριν ακόμη αρχίσουν συμπτώματα.

Πρόκειται για το Galleri Test της αμερικανικής εταιρείας Grail Inc, το οποίο εξετάζει το DNA στο αίμα για να εξακριβώσει αν κάποια στοιχεία του προέρχονται από καρκινικά κύτταρα.

Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου προσφέρει αυξημένα ποσοστά επιβίωσης στον ασθενή και αν το τεστ αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα δημιουργήσει επανάσταση . Ειδικά, για τύπους της νόσου που διαγιγνώσκονται δύσκολα ή μόνο σε προχωρημένο στάδιο, όπως π.χ. ο καρκίνος του παγκρέατος, του στομάχου ή του πνεύμονα.

Πιο συγκεκριμένα, το τεστ αυτό εντοπίζει κάποιες ανεπαίσθητες χημικές μεταβολές στα στοιχεία του αίματος που μπορεί να οφείλονται στην ύπαρξη καρκινικών κυττάρων, ενώ ο ασθενής μπορεί να μην έχει κανένα άλλο σύμπτωμα!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του βρετανικού συστήματος υγείας αυτό το τόσο γρήγορο και απλό τεστ μπορεί να είναι η αρχή μιας επανάστασης στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου.

Ως γνωστόν οι ασθενείς με καρκίνο στο αρχικό στάδιο (1 ή 2) έχουν πέντε έως δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από ότι όσοι διαγνώσκονται στο στάδιο 4.

Πριν απο λίγες μέρες ξεκίνησε η εκστρατεία συγκέντρωσης 140.000 εθελοντών που θα κάνουν το τεστ. Τα πρώτα αποτελέσματα θα έχουν ανακοινωθεί έως το 2023. Αν είναι επιτυχημένα, τα επόμενα δύο χρόνια οι Βρετανοί θα κάνουν την εξέταση σε περίπου 1 εκατομμύριο εθελοντών.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μακράν η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου από καρκίνο στη Βρετανία, ενώ οι καρκίνοι του πνεύμονα, των εντέρων, του προστάτη και του μαστού αναλογούν στο 45% των θανάτων από την νόσο αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την NHS. [/box]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *