Skip to content

Πέντε “στάσεις” για την (εσωτερική) γαλήνη

Μιλήστε μπροστά στους άλλους, όχι πίσω τους

Η Ελεανόρ Ρούσβελτ είχε πει κάποτε: «Τα μεγάλα μυαλά συζητούν ιδέες, τα μεσαία μυαλά συζητούν γεγονότα και τα μικρά μυαλά συζητούν ανθρώπους». Η ζωή παραείναι μικρή για να την ξοδεύει κανείς, αν κάτι τον έχει δυσαρεστήσει, συζητώντας ξανά και ξανά τον άλλον χωρίς αποτέλεσμα. Αν δεν συμφωνείτε, πείτε το. Αν δεν σας αρέσει, μιλήστε. Αν δεν ξέρετε, ρωτήστε. Θα νοιώσετε δυνατοί και άξιοι. Μην κριτικάρετε τους άλλους πίσω από την πλάτη τους, δείχνετε μικροί και αδύναμοι.

Αντικαταστήστε την κριτική με την ενθάρρυνση

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει στ’αλήθεια τι θα έκανε σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, μέχρι να βρεθεί μέσα σε αυτήν. Είναι πολύ εύκολο να κριτικάρει κανείς τις πράξεις του άλλου, με αυτό που υποθέτει ότι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν στην ίδια θέση. Αυτό όμως που κάνει, είναι απλά υπόθεση. Κρίνει με βάση αυτό που πιστεύει ότι θα έκανε, που συνήθως τυγχάνει να είναι το σωστότερο και το ιδανικότερο… Είναι αστείο, αλλά κρίνουμε τους άλλους από τις πράξεις τους, ενώ τους εαυτούς μας από τα… ιδανικά μας, δηλαδή από αυτό που νομίζουμε ότι εμείς θα κάναμε, που στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά αυτό που μέσα στο μυαλό μας έχουμε καταγράψει ως σωστό.

Όταν κριτικάρει κανείς τον άλλον, η κριτική δεν λέει τίποτα για τον άλλο. Λέει όμως τα πάντα για αυτόν που την ασκεί!

Ο κόσμος είναι γεμάτος απο αυτούς που κρίνουν. Εμείς ας είμαστε αυτοί που ενθαρρύνουν.

Σκεφτείτε μόνο αυτό που θέλετε να υπάρχει

Ευτυχία δεν είναι η απουσία προβλημάτων, αλλά η ικανότητα να τα αντιμετωπίζεις. Απέναντί τους έχετε να απελευθερώσετε δύο δυνάμεις: η μία είναι η δύναμη του θετικού και η άλλη η δύναμη του αρνητικού. Η πρώτη θα στρέψει την προσοχή σε καλά, θετικά, εποικοδομητικά πεδία, και η άλλη στο κακό, την απογοήτευση, την απελπισία, τη μαυρίλα. Και οι δύο, έχουν την ικανότητα να επηρεάσουν τα συναισθήματά σας και άρα τις εξελίξεις. Η πρώτη θα στρέψει την προσοχή σε ό,τι πάει καλά, σε ό,τι ανθίζει. Η δεύτερη σε αυτό που είναι γεμάτο αρρώστια. Όπως ξέρουμε, το μόνο που υπάρχει είναι αυτό που του δίνουμε χώρο στο μυαλό μας, δηλαδή αυτό με το οποίο ασχολούμαστε. Αν δεν ασχοληθούμε με κάτι, θα μικρύνει. Και όταν μικρύνει αρκετά, τότε εμείς με όπλο τη θετική ενέργεια που έχουμε εν τω μεταξύ μαζέψει, θα το αντιμετωπίσουμε. Αν μείνουμε κολλημένοι σε αυτό, θα το γιγαντώσουμε. Θυμηθείτε, υπάρχει μόνο αυτό που του δίνουμε χώρο στο μυαλό μας.

Αφαιρέστε πλάνα, στόχους και επιθυμίες

Χρησιμοποιήστε το χρόνο σας για να κάνετε αυτά που μπορούν να φέρουν τη μεγάλη και μόνιμη διαφορά στη ζωή σας. Αντί να προσθέτετε στη ζωή σας για να την κάνετε καλύτερη (όνειρα, προσδοκίες, δραστηριότητες, προγράμματα), αφαιρέστε. Πετάξτε και τα διανοητικά περιττά βάρη, τις αρνητικές συμπεριφορές και τις τοξικές σχέσεις. Έχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο τι θέλουμε και τι χρειαζόμαστε, τι είναι περιττό και τι είναι αναγκαίο. Αν καταφέρετε με θάρρος και αλήθεια, να διακρίνετε ανάμεσα στα δύο, τότε ο ορίζοντας θα καθαρίσει σημαντικά.

Κάντε στον εαυτό σας σωστές ερωτήσεις

Ο Βολταίρος είχε πει «Να κρίνετε τον άνθρωπο από τις ερωτήσεις αντί από τις απαντήσεις του». Η αλήθεια είναι ότι αν κάνουμε στον εαυτό μας τις λάθος ερωτήσεις, δεν θα βρούμε ποτέ αυτό που ψάχνουμε.

Τι ερωτήσεις κάνετε στον εαυτό σας; Σας βοηθούν να πάρετε αποφάσεις και να καταλάβετε περισσότερο τον εαυτό σας, να δείτε τι πραγματικά θέλετε και να αξιολογήσετε ορθά το σημείο στο οποίο βρίσκεστε;

Ή δεν βοηθούν σε τίποτα, το μυαλό κάνει κύκλους και εσείς μένετε κολλημένοι στο ίδιο σημείο;

Αν οι ερωτήσεις σας μοιάζουν με αυτές:

«είναι σωστό αυτό που κάνω;», «κάνω σωστά αυτό που κάνω;», «μήπως έπρεπε να κάνω κάτι άλλο;» «είναι σωστό να θέλω αυτό που θέλω;» «θα τα καταφέρνα αν έκανα αυτό που νομίζω ότι θέλω;»…

Αν οι ερωτήσεις σας μοιάζουν με αυτές, κάντε μεγάλη χάρη στον εαυτό σας και αλλάξτε τις με τις εξής:

«Ποιός είμαι;»

«Τι είναι αυτό που έχω ανάγκη;»

«Πως λειτουργώ καλύτερα;»

«Τι έχω να δώσω;»

«Ποιό είναι το επόμενο βήμα που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή;»

Πρόκειται για ερωτήσεις που δεν τις διέπει μια ανελέητη αυτοκριτική. Αυτές οι ερωτήσεις βοηθούν να βρίσκουμε ή να επιβεβαιώνουμε τον προσανατολισμό μας, να μένουμε πιστοί στα ιδανικά και τις επιθυμίες μας, τελικά να νοιώθουμε πιο ήσυχοι και πιο σίγουροι για τον δρόμο πάνω στον οποίο βαδίζουμε.

Θυμηθείτε, όποιος παλεύει, δεν σημαίνει ότι απέτυχε. Ποιά μεγάλη επιτυχία, δεν πέρασε μέσα από έναν άξιο αγώνα;

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *