Skip to content

Βρείτε το «γιατί» σας

Η ευτυχία, αν δεν συντρέχουν λόγοι υγείας ή πραγματικής οικονομικής δυσπραγίας, είναι θέμα του μυαλού. Ψυχικά υγιής,  είπε κάποτε ένας διάσημος αμερικανός ψυχολόγος, είναι αυτός που μπορεί να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητά του. Με την εμφάνιση, την ηλικία, το επάγγελμα, την οικογενειακή κατάσταση. Ακόμα και αν θέλει να την αλλάξει ή να την μεταμορφώσει τελείως, πρέπει πρώτα να συμφιλιωθεί μαζί της. Γιατί αν δεν αγαπήσεις το καλύβι σου, δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρεις να φύγεις από αυτό.

Ιδού μερικοί τρόποι για να συμφιλιωθούμε με την πραγματικότητά μας:

1. Βρείτε το “γιατί” σας

Δηλαδή το λόγο για τον οποίο κάνετε αυτό που κάνετε. Ο “λόγος” σας όμως, πρέπει, για εσάς τους ίδιους, να είναι ισχυρός. Να σας παρακινεί και να σας δίνει ώθηση. “Οι άλλοι”, “η κοινωνία” ή το “δεν βρήκα κάτι άλλο”, δεν είναι αρκετά ισχυροί λόγοι. Σύντομα, θα εγκαταλείψετε αυτό που κάνετε. Μιλήστε ειλικρινά με τον εαυτό σας, βρείτε την αιτία πίσω από την επιλογή, αξιολογήστε τη και συνεχίστε μόνο αν ο λόγος σας παρακινεί αρκετά ή αν τα ωφέλη ή τα πιθανά ωφέλη, σας παρακινούν αρκετά.

Μπορεί να μην μας αρέσει η δουλειά μας αυτή καθαυτή, μας αρέσουν όμως αυτά που δίνει: χρήματα, αξιοπρέπεια, κοινωνικότητα, προοπτικές! Και μερικές φορές, παρασυρόμενοι από την δυσκολία των πραγμάτων, μπορεί και να ξεχνάμε γιατί εξαρχής βρεθήκαμε εδώ που είμαστε. Στηρίξτε τον εαυτό σας υπενθυμίζοντάς του τα…”γιατί” σας. Εμπιστευτείτε τις επιλογές σας.

2. Πλάνο “επόμενων 7 ημερών”

Μην προγραμματίζετε γενικότερα, στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε τις επόμενες 7 ημέρες για να πάει η επιχείρησή σας, η δουλειά σας, πιο μπροστά.  Ξεκινήστε δίνοντας μια μικρή, πολύ μικρή, υπόσχεση στον εαυτό σας, για την πραγματοποίηση ενός μικρού, πολύ μικρού πράγματος κάθε μέρα, κάτι που ρεαλιστικά, μπορείτε να κάνετε. Ως γνωστόν, δεν μπορεί κανείς να αλλάξει τα πάντα από τη μια ημέρα στην άλλη. Μπορεί όμως, σιγά σιγά, λίγο κάθε μέρα, να αλλάξει κατεύθυνση!

3. Μην κάνετε ότι “πονάει η κοιλιά”

Ποιός δεν έχει γκρινιάξει, αποφύγει, προσποιηθεί ότι “δεν μπορεί”,  ότι “πονάει η κοιλιά του”, προκειμένου να αποφύγει να πάει σχολείο ή να διαβάσει, όταν ήταν μικρός; Όμως τώρα μεγαλώσαμε. Το να είναι κανείς μεγάλος, σημαίνει ίσως ακριβώς αυτό: Να μην μπορεί να προσποιηθεί πως “τον πονάει η κοιλιά του” και να πρέπει να πάει στη δουλειά, να κυνηγήσει ένα δύσκολο ραντεβού ή να παραστεί σε μια συνάντηση αξιολόγησης στόχων, ακόμα και αν φοβάται, δεν έχει όρεξη,  δεν πιστεύει σε τίποτα, μισεί τον κόσμο όλο.

Μέσα μας, είμαστε όλοι παιδιά. Έξω μας όμως, πρέπει να είμαστε και οι γονείς του εαυτού μας. 

4. Μην αυτο – δουλευόσαστε 

Το να λέτε “σήμερα δεν έκανα τα τηλέφωνα που έπρεπε, αλλά αύριο θα κάνω τα διπλάσια” δεν γίνεται ποτέ.  Μην εκλογικεύετε τις ψευτο-δικαιολογίες του μικρού σας εαυτού (βλέπε πάνω). Μην αναβάλετε δουλειές και καθήκοντα λόγω κακής διάθεσης. Θα το βρείτε μπροστά σας!

5. Είναι γνωστή η φράση “αγάπα αυτό που κάνεις ή κάνε αυτό που αγαπάς”

του αμερικανού συγγραφέα Ρέι Μπράντμπουρι. Εξαιρετικά τυχεροί όσοι πετύχουν το δεύτερο, όμως η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, κακά τα ψέμματα, δεν κάνει αυτό που αγαπάει, αλλά αυτό που μπορεί, ή αυτό που  έτυχε, ή αυτό που θεωρεί σωστό κ.ο.κ.  – πολύ συχνά δε, αυτό που βρίσκει πιο εύκολα… Όμως αν δεν συμβιβαστούμε με αυτό “που βρήκαμε”, αν δεν προσπαθήσουμε να το αγαπήσουμε ή έστω, αν δεν βρούμε το ισχυρό  “γιατί του” (βλέπε πάνω), τα πράγματα δεν πρόκειται να πάνε καλά. Θα πάνε από μέτρια έως άσχημα. Και αργά η γρήγορα, θα βρεθούμε ξανά στο μηδέν.

Επίλογος

Ευτυχία είναι, όχι η πραγμάτωση μεγάλων στόχων – αυτοί κρίνονται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Ευτυχία είναι να μπορεί κανείς, χωρίς να υποφέρει, να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει κάθε μέρα που περνάει. Ευτυχία είναι η γαλήνη που νοιώθει κανείς στο τέλος της ημέρας, όταν ξέρει ότι έκανε το καθήκον του. Αν του αρέσει κιόλας πολύ, αν το καθήκον του είναι το πάθος του, τότε είναι τυχερός άνθρωπος.

Η ζωή όμως είναι πολυ μικρή. Ας μην την ξοδεύουμε κολλημένοι εμμονικά σε πάθη και όνειρα (που μπορεί να είναι και κατασκευάσματα του μυαλού μας), στο τι νομίζουμε ότι μας άξιζε και στο πόσο (νομίζουμε) ότι έχουμε αδικηθεί στον δρόμο για την επιτυχία.

Ευτυχία είναι η γαλήνη που νοιώθει κανείς στο τέλος της ημέρας, όταν ξέρει ότι έκανε το καθήκον του.

Όταν δεν ξεχνάει να θυμηθεί “το γιατί του”…

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *