Skip to content

Παραγωγή εγγεγραμμένων ασφαλίστρων Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017

Η ΕΑΕΕ συνεχίζει την έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων (εγγεγραμμένα ασφάλιστρα συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίων) και των επιστροφών ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων-μελών της. Στο πλαίσιο αυτό, ενσωματώθηκαν στην έρευνα τα στοιχεία μηνός Φεβρουαρίου του 2017. Συνολικά ανταποκρίθηκαν 50 ασφαλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες συγκέντρωσαν το 94,6% της παραγωγής ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και το 99,9% των ασφαλίσεων Ζωής σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2016. Από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, οι 20 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις Ζωής και 44 στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά (κατόπιν προσαρμογής των δεδομένων του προηγούμενου χρονικού διαστήματος με νεότερες απαντήσεις), από τη σύγκριση των δηλώσεων παραγωγής εγγεγραμμένων ασφαλίστρων των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2017 των ανωτέρω 50 επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες της ίδιας περιόδου για το 2016 των ιδίων επιχειρήσεων, προκύπτουν τα παρακάτω:

ONE

Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία της έρευνας προκύπτουν από τις δηλώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς ελεγκτές. Τον Φεβρουάριο του 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016, οι ασφαλίσεις Ζωής αύξησαν την παραγωγή τους σε μηνιαία βάση για όγδοο συνεχόμενο μήνα. Αντιθέτως, οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών κατέγραψαν μείωση για πρώτη φορά μετά από έξι συνεχόμενους μήνες ανόδου. 2 Συνολικά, η παραγωγή ασφαλίστρων μηνός Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 5,6%, έναντι του Φεβρουαρίου του 2016.

TWO THREE

Στα δύο γραφήματα που ακολουθούν παρουσιάζεται η εξέλιξη της παραγωγής ασφαλίστρων ανά μήνα, για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2016 – Φεβρουαρίου 2017, ξεχωριστά για τις ασφαλίσεις Ζωής και τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών.

four five

Στους πίνακες που ακολουθούν καταγράφονται αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας παραγωγής ανά κλάδο ασφάλισης (Ζωής και Ζημιών) για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2017 καθώς και η μεταβολή τους έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2016.

six

Σχετικά με τα ανωτέρω στοιχεία των ασφαλίσεων Ζωής, επισημαίνονται ιδιαιτέρως τα εξής:

1) Για όγδοο συνεχόμενο μήνα, οι ασφαλίσεις Ζωής επανέλαβαν την αύξησή τους έναντι του αντίστοιχου προηγούμενου χρονικού διαστήματος. Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της παραγωγής του κλάδου ΙΙΙ. Ασφαλίσεων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις καθώς επίσης και στην αύξηση του κλάδου VII. Διαχείρισης συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων.

2) Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγή του κλάδου IV.2 Υγείας (όπως οριζόταν με το άρθρο 13 του ν.δ. 400/1970), κατ’εφαρμογή του νόμου 4364/5.2.2016, καταγράφεται από 1/1/2016 στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών όπου μερίζεται στους κλάδους 1. Ατυχημάτων και 2. Ασθενειών, αναλόγως των προσφερομένων καλύψεων.

Η μεταβολή της παραγωγής των ασφαλίσεων κατά Ζημιών καταγράφεται στον πίνακα που ακολουθεί.

seven

Τέλος, η έρευνα περιέλαβε και τα μεγέθη των επιστροφών ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων συμβολαίων. Η μηνιαία εξέλιξη των επιστροφών ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων συμβολαίων παρουσιάζεται δεικτοποιημένη στα δύο παρακάτω γραφήματα. Η δεικτοποίηση έχει γίνει με βάση την τιμή Ιανουαρίου 2011, η οποία ορίστηκε στην τιμή 100, καταγράφεται δε η εξέλιξή της από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2017.

EIGHT NINE

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *