Παύλος Ψωμιάδης: ένα "αντίο" από κάποιον που τον ήξερε καλά

5 Ιουλίου 2017

Όταν ένας άνθρωπος φύγει απο τη ζωή, τότε είναι αλήθεια ότι αυθόρμητα η ματιά για την πορεία της ζωής του, γλυκαίνει. Υπάρχει μια έμφυτη τάση στους ανθρώπους να μειώνουν την ένταση για τα αρνητικά μιας πορείας και μιας προσωπικότητας και να αναδεικνύουν λίγο περισσότερο τα θετικά. Η αλήθεια είναι ότι ο Παύλος Ψωμιάδης με την πορεία του έφτιαξε πολλά στελέχη της ασφαλιστικής βιομηχανίας, έδωσε δουλειά σε ανθρώπους, τους βοήθησε να κάνουν καριέρες, προσέφερε κάποιες στιγμές στο θεσμό της ασφαλιστικής βιομηχανίας αλλά ταυτόχρονα, γκρέμισε την πίστη στο θεσμό με τους χειρισμούς του τα τελευταία χρόνια, οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να χάσουν λεφτά, και λεφτά ανάγκης, αποταμιεύσεις, έφερε σε πολύ δύσκολη έως καταστροφική θέση συνεργάτες του, με λίγα λόγια έκανε τα πάντα στη ζωή του.

Με όπλο την προσωπικότητά του, τον  ισχυρό χαρακτήρα του, τον δεδομένα τολμηρό και πολλές φορές υπερβολικά ριψοκίνδυνο χαρακτήρα του,  έχτισε μια ασφαλιστική εταιρεία και ονειρεύτηκε όπως ο ίδιος έλεγε, να την κάνει μαζί με όλο τον Όμιλό του, "κορυφαία στην Ευρώπη". Έλεγε συχνά το όραμά του, ότι ο ομιλός του θα είναι στους 100 μεγαλύτερους της Ευρώπης. Και η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές έδειχνε να το πιστεύει πραγματικά, παρότι ο ίδιος γνώριζε, δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι δεν γνώριζε, πόσο στέρεες ή μάλλον όχι στέρεες, ήταν αυτές οι βάσεις, ιδιαίτερα όταν επεκτάθηκε στον τραπεζικό τομέα και όταν προσπάθησε να αγοράσει την μια μετά την άλλη, ασφαλιστικές εταιρείες. Όπως την Nordstern Colonia, την Scoplife, την Commercial Union Life.

Ταυτόχρονα λογικά γνώριζε τι προκαλούσε, όταν με την εμβόλιμη προσφορά του με όχημα την Commercial Value, χαλούσε την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής.

Ήταν τότε που, λέγεται, ότι οι ξένοι Όμιλοι στην Ελλάδα είπαν "φτάνει πια" και η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Επί της ουσίας βέβαια, η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει πολύ πριν. Όταν τα αποθέματικά της Ασπίς δεν ήταν εκεί, όταν σιγά σιγά τα αποθεματικά της Commercial Value δεν ήταν εκεί, ή μέρος αυτών. Όταν ακόμη και η φερεγγυότητα της Aspis Bank φαινόταν να ταλανίζεται. Στοιχείο του χαρακτήρα του ήταν προφανώς η πίστη του ότι κανείς δεν τον αγγίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ εκείνο του Σ/Κ του Σεπτεμβρίου, όπου η Ασπίς Πρόνοια τη Δευτέρα θα είχε ανακληθεί η άδειά της και εκείνη την Παρασκευή το βράδυ είχε ειδοποιηθεί το Επικουρικό για να προετοιμαστεί για την υποδοχή των ανασφάλιστων οχημάτων της Ασπίς, ακόμα και εκείνη την τελευταία στιγμή, ο Παύλος πίστευε ότι δεν θα γίνει ανάκληση της άδειας της εταιρείας. Γι ' αυτό άλλωστε και οι εκκαθαριστές τον βρήκαν στο γραφείο του, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα.

Ήταν η άρνηση της πραγματικότητας ενός ισχυρού άντρα που η δύναμη, οι πολιτικές διασυνδέσεις, τον είχαν οδηγήσει πραγματικά να μη μπορεί να δει αυτό που όλοι έβλεπαν; Ήταν ο δυνατός εγωισμός που σε άλλες στιγμές ήταν κίνητρο για εξέλιξη και δημιουργία και εκείνες τις στιγμές ήταν καταστροφικός; Πολλοί λένε ότι αν τολμούσε 6 - 7 χρόνια πριν την ανάκληση της άδειας, να πουλήσει, μπορεί να είχαν καλυφθεί πολλά, μπορεί να μην είχε βρεθεί ούτε μια μέρα στη φυλακή και μπορεί σήμερα όλοι μας να μιλάγαμε με τα καλύτερα λόγια γι' αυτόν. Κανείς δεν ξέρει διότι η ιστορία δεν γράφεται με το "αν". Αυτό που σίγουρα είναι γνωστό, είναι οτι ο ίδιος μπορεί να μην έχει πια τα άγχη και τις αγωνίες να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη, κάποιοι όμως συνεργάτες του ακόμη τα έχουν, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απέκτησαν οικονομικά προβλήματα από αυτή την πρακτική και ο θεσμός της ασφάλισης κλονίστηκε τόσο που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται το φαινόμενο Ασπίς στο δημόσιο λόγο πολλών που θέλουν να βλάψουν την αξιοπιστία της ιδιωτικής ασφάλισης.

Χρόνος θα περάσει, η ιστορία θα γραφτεί, περισσότερες λεπτομέρειες και ιστορίες θα βγαίνουν στην επιφάνεια, αλλά εν τέλει, μικρή σημασία θα έχουν όλα αυτά. Εν τέλει, ο κύκλος έκλεισε και βιολογικά μιας και επιχειρηματικά έχει κλείσει οκτώ χρόνια τώρα. Δεν ξέρουμε και πόση αξία έχει και στη συγκεκριμένη περίπτωση η ρήση του Θεόδωρου Πάγκαλου αλλα όντως, πολλοί ωφελήθηκαν από όλη τη διαδρομή του Παύλου Ψωμιάδη, είτε σήμερα έχουν ένα καλό λόγο να πουνε, είτε με αποστροφή βλέπουν την πορεία του.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

7 απαντήσεις στο Παύλος Ψωμιάδης: ένα "αντίο" από κάποιον που τον ήξερε καλά

 1. Ο/Η Χρόνης Χρονόπουλος λέει:

  Προς την Συντακτική Ομάδα.
  (δυστυχώς το άρθρο δεν φέρει Ονοματεπώνυμο του «κάποιου που τον γνώριζε καλά»)

  Είναι αλήθεια , ότι τα μέγιστα ωφελήθηκαν κάποιοι και ιδιαίτερα τα κλαδικά έντυπα , από την πορεία του Θανόντος.
  Ένα είναι σίγουρο ότι ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης , επλήγη με τον χειρότερο τρόπο, όχι μόνο από τις ενέργειες του εκλιπόντος αλλά και από άρθρα σαν αυτό που δημοσιεύετε.
  Γιατί όταν εδώ και 20 χρόνια , δημοσιευόταν ότι κάτι είναι «σάπιο» σε όλο το Βασίλειο της Δανιμαρκίας εσείς περί μεγάλων Ομίλων τυρβάζατε !
  Καλλίτερα λοιπόν να πάψετε να μιλάτε για «σκοινί» στον σπίτι του κρεμασμένου και με αφορμή το γεγονός να κοιτάξετε την ελλιπή επόπτευση (ακόμη και σήμερα , έχουμε και άλλους που είναι έξω και το παίζουν ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ) ή αν δεν αντέχετε ην αυτοκριτική τουλάχιστον μην ΜΙΛΑΤΕ, μερικές φορές η ΣΙΩΠΗ είναι χρυσός.
  Ευχαριστώ,

  Χρόνης Χρονόπουλος.
  τηλ. 213-0089161

 2. Ο/Η ΚΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ λέει:

  ΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙΑΔΗ ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΒΛΕΠΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΗΡΑΜΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΡΑΒΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΑΛΛ ΕΙΤΑΝΕ ΜΑΚΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΕΤΡΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΦΤΑΙΧΤΤΗΚΑΝΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΥΡΙΣΑΝΕ ΤΗ ΠΛΑΤΗ. Α. ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ. ΕΙΤΑΝ ΟΟΛΟΙ ΕΝΕΗΜΕΡΟΙ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝΕ

 3. Ο/Η ασφαλιστης λέει:

  Τον εκλιπόντα ούτε γνώριζα προσωπικώς, ούτε συνεργάστηκα μαζί του, παρά το γεγονός ότι μου δόθηκε η δυνατότητα. Παρακολουθούσα την πορεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που έλεγχε, τα τελευταία 5έτη πριν το κλείσιμο τους, διαβάζοντας τους ισολογισμούς, τα αποτελέσματα χρήσεως που δημοσίευαν, καθώς και μέσω του κλαδικού τύπου τις διενέξεις-αγωγές, οι οποίες εκκρεμούσαν και διαρκώς αύξαναν. Θαύμαζα επίσης το θάρρος-θράσος και την δυναμική που απέπνεε, καθώς και την πίστη που του έδειχναν τα στελέχη των επιχειρήσεων του και εν γένει οι συνεργάτες, μερίδα πολιτευτών, καθώς και μεγάλη μερίδα πελατών.

  Πιστεύω ότι πράγματι αν αντί επεκτάσεων και εξαγορών (ομοειδών υγειών επιχειρήσεων, με την αποδοχή της «εποπτεύουσας αρχής»), είχε επιλέξει έγκαιρα την πώληση της «Ασπίς Πρόνοια», το όνομά του δεν θα είχε αμαυρωθεί.
  Επιχειρηματική Ευθύνη, για την πορεία που έλαβε η παραπάνω ασφαλιστική εταιρεία & ο Όμιλος εταιρειών που δημιούργησε με βάση αυτήν, οφείλουμε να του καταλογίσουμε. Τεράστιες όμως είναι οι ευθύνες της Εποπτεύουσας Αρχής , η οποία (λες και το έκανε εσκεμμένα), δεν εφάρμοζε επί σειρά ετών, τον νόμο, παίρνοντας του την διαχείριση έγκαιρα, διαφυλάσσοντας τον θεσμό και τα κεκτημένα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Θυμάμαι ότι στο παρελθόν το είχε πράξει (ΕΣΤΙΑ, ΑΣΤΗΡ, ΦΟΙΝΙΞ κοκ), τις οποίες εξυγίανε και παρέδωσε ακολούθως σε νέους διαχειριστές, πράξη που κατά τα κοινά, ήταν αυτονόητη.

 4. Ο/Η Χρήστος λέει:

  Σαν δεν ντρέπεστε ! Πήγε την εμπιστοσύνη του κοινού προς την ασφαλιστική αγορά αιώνες πίσω κ τώρα θα μας πείτε ότι ήταν κ ωραίος τύπος ! Ντροπή σας !!!

 5. Ο/Η Kostas λέει:

  Πόσοι ειναι που έχουν καταχραστεί χρήματα του δημοσίου και ειναι εκτός φυλακής (Βλ Τζοχατζόπουλο) απλά ο Ψωμιάδης χωρίς να ειναι Άγγελος ενόχλησε μεγάλα φαν η απόλυτη σαπίλα του ελληνικου(εβραϊκού)κρατους

 6. Ο/Η PIKROGLYKA λέει:

  Ας πούμε μια φορά την αλήθεια , μεγάλο καλό και μεγάλο κακό πράγματι , προκάλεσε αυτή η δυνατή επιχειρηματική προσωπικότητα θέλω να πιστεύω το καλό εν γνώσει του , το κακό του ήρθε απρόσμενα για τον ίδιο, για τους κύκλους του επιπέδου του ίσως όχι…
  Και πείτε μας ποια εταιρία το 2009 ήταν άψογη, γιατί μέχρι σήμερα δεν εφαρμόσθηκε το περίφημο SOLVENSY , γιατί οι ανεξάρτητες αρχές δεν έκαναν νωρίτερα τα πρέποντα , γιατί η θύελλα ξέσπασε με το ενδιαφέρον για την αγροτική, γιατί οι εταιριάρες , που υποστηρίζουν τον θεσμό με σεβασμό, πήραν τα χαρτοφυλάκια με τους υγιείς από τους ασφαλιστές -ποντίκια που έτρεχαν αμήχανα μη χάσουν το τυρί τους,
  γιατί ένας Πρρρόεδρος τότε είπε είναι γέρικα άλογα οι άλλοι , γιατί αφήσανε να απαξιωθεί το πρόβλημα και να δοθεί η χαριστική βολή σε ασφαλισμένους και σωστούς ασφαλιστές, γιατί μέχρι σήμερα ροκανίζονται όσα έχουν απομείνει , γιατί στην τράπεζα αντιμετωπίσθηκε το θέμα, (θα πείτε άλλωστε με τις περισσότερες τράπεζες υπήρξε η ανάγκη στήριξης, άλλες γιατί φορτώθηκαν επενδυτικά , άλλες δάνεια κλπ).
  Γιατί εν κατακλείδι άφησαν να μεγαλώσει τόσο πολύ το κακό άνθρωποι, οργανισμοί, επιχειρηματίες, Επαγγελματίες , ειδικοί , πολιτικοί , εκπρόσωποι οργάνων κ. α.
  Θυμήθηκα , κάποτε πριν 15 χρόνια ένας διευθυντής της Ασπίδας προσέγγισε και θα έπαιρνε ολόκληρη ομάδα από μια εταιρία και μας έλεγε λοιπόν στεναχωρημένος ότι ο κύριος Ψωμιάδης διέκοψε την μετακίνηση λόγω φιλίας και συμφωνίας κυριών με τον Ιδιοκτήτη της εταιρίας . Μου έκανε μεγάλη εντύπωση, αυτός που δεν τον σταματούσε τίποτε τον σταμάτησε ένας λόγος , μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε όταν η άλλη εταιρία , ωφελήθηκε τα μέγιστα με το κλείσιμο της Ασπίδας πριν 8 χρόνια εκτός από μπράβο σας τι άλλο να πει κανείς;
  Ποιος γνωρίζει το τέλος του άραγε , σ αυτή την ζωή την κοινωνία την οικονομία την χώρα όπου ζούμε;
  Μακάρι να προλαβαίνουμε τα λάθη μας , έτσι ώστε να έχουν να θυμούνται τα καλά μας , μακάρι όλοι να έχουμε ασπίδα την πρόνοια για καλό η κακό που ίσως μας τύχει……
  Με πίκρα και γλύκα για αυτό τον υπέροχο θεσμό της ασφάλισης που βασίζεται στο η ισχύς εν τη ενώσει.!

 7. Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤAΡΓΗΣΗ ΤΟΥ BONUS-MALUS ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΖΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΚΛΑΔΟ ΑΥΤΙΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΔΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ,ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΞΕΠΗΔΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ¨ΖΩΗΣ ,ΠΥΡΟΣ,ΚΛΠ.ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤ4ΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΑΙΡΙΕΣ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ¨ΝΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΜΕ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ,ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΩΡΙΑΙΕΣ. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΔΗΛΑΔΗ Η ΑΓΟΡΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΗ 100 ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ 60 ΚΑΙ Η ΑΣΠΙΣ ΜΠΑΝΚ ΝΑ ΔΙΝΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 18% ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΧΑΝ ΜΑΞΙΜΟΥΜ 6% ΄΄΄΄΄΄ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΤ4ΡΑ ΚΑΙ ΘΕΣΗ Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΤΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Αιφνίδια απώλεια - Γιώργος Φίλης, ιδρυτής ΦΙΛΗΣGlass

H οικογένειά του έκανε γνωστή την είδηση με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της εταιρείας στο facebook:   Με βαθιά θλίψη...

Close