Skip to content

Περικοπές σε μισθούς & “βουτιά” στα κέρδη για Aon & AIG

H AIG “βιώνει τη μεγαλύτερη ζημιά στην ιστορία της” ενώ η ΑΟΝ προχωρά σε προσωρινή μείωση μισθών κατά 50%

Γράφει: Νικόλας Εμμανουήλ

Μείωση 50% στους μισθούς των εκτελεστικών στελεχών του ομίλου ως απάντηση στην κρίση από την πανδημία του κορονοϊού ανακοίνωσε η Aon, ένα προσωρινό μέτρο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Η μείωση περιλαμβάνει τους μισθούς των CEO, CFO, του Προέδρου, του COO κ.α.

Επιπρόσθετα, στο 70% του εργατικού δυναμικού του ομίλου παγκοσμίως θα γίνει μείωση 20%, ενώ αναλλοίωτος θα μείνει ο μισθός για το υπόλοιπο 30% των υπαλλήλων. Ωστόσο, ο όμιλος δεσμεύτηκε να μην απολύσει κανέναν εργαζόμενο κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. (Διαβάστε: Ασφαλιστικές: βιώνουν τις μεγαλύτερες στα χρονικά ζημίες)

Οι μειώσεις ξεκίνησαν την 1η Μαϊου και θα διαρκέσουν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Την ίδια χρονική περίοδο, επίσης μειωμένες κατά 50% θα είναι οι αποζημιώσεις σε μετρητά προς μη εκτελεστικά στελέχη της εταιρείας.

Εκτός από τις παραπάνω ενέργειες στη μισθοδοσία, η Aon ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις γενικότερες εργολαβικές και λοιπές δαπάνες που δεν σχετίζονται με την εξυπηρέτηση πελατών, “με διακριτική ευχέρεια”.  Επίσης θα θέσει σε παύση ένα σχέδιο επαναγοράς μετοχών.

Στο παρελθόν οι ασφαλιστικές έχουν κατορθώσει να ανταποκριθούν σε καιρούς οικονομικής ύφεσης μέσω περικοπών στο εργατικό δυναμικό.  Στην προκειμένη περίπτωση, ο όμιλος ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του εξ αιτίας κορονοϊού. Συνεπώς, ως εναλλακτική λύση προτίμησε τις παραπάνω μειώσεις στους μισθούς, ώστε να καλύψει τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημία. (Διαβάστε: Παραλήρημα με αγωγές σε Βρετανία & ΗΠΑ για τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις)

Να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη φορά στα χρονικά της Aon που γίνονται μειώσεις στους μισθούς, ενώ μένει να δούμε στο μέλλον αν θα ακολουθήσουν και άλλοι όμιλοι την εν λόγω τακτική.

Κορυφαία στελέχη της εταιρείας ισχυρίζονται ότι τα χειρότερα πέρασαν, ωστόσο τονίζουν πως οι συνέπειες της πανδημίας και του lockdown σε σημαντικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% το 2020, θα φανούν τους επόμενους μήνες ή και χρόνια “φέρνοντας όλους μας μπροστά σε πολύ δύσκολες αποφάσεις”.

Εξ αιτίας της πανδημίας επηρεάζονται σχεδόν 59 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και το ¼ των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ασία, εκατομμύρια εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι όσο η οικονομία της Κίνας “συνέρχεται” από το σοκ που υπέστη ενώ περίπου 47 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ θα μείνουν χωρίς δουλειά μέχρι να περάσει η κρίση.

Μάλιστα, σε ορισμένους κλάδους ήρθαν τα πάνω κάτω εν μία νυκτί, όπως στις αερομεταφορές όπου οι περισσότερες εταιρείες έχουν ακινητοποιήσει το μεγαλύτερο τμήμα του στόλου τους, τα ξενοδοχεία είναι όλα άδεια, καταστήματα λιανικής πώλησης και εστίασης κατέβασαν ρολά, ενώ οι τράπεζες γνωρίζουν πως η αποπληρωμή δανείων προφανώς και δεν μπορεί να γίνει όπως ήταν προγραμματισμένο αφού οι πελάτες τους απλά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Βάσει όλων των παραπάνω, η Αon με επιστολή της στους εργαζόμενους δήλωσε: “με τις μειώσεις στους μισθούς  προστατεύονται οι θέσεις εργασίας και διατηρείται η ικανότητά μας να εξυπηρετούμε καλύτερα τους πελάτες μας και αυτό μπορούμε και το κάνουμε από θέση εξαιρετικής οικονομικής ισχύος».

Άγνωστο παραμένει αν η παρούσα κατάσταση θα επηρεάσει την προγραμματισμένη εξαγορά της Willis Towers Watson, αφού η σχετική συμφωνία προβλέπει να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Να σημειωθεί πάντως ότι τα παραπάνω δεν επηρεάζουν το μισθό που λαμβάνει ο πρώην πρόεδρος Μάικλ Ο’ Κόνορ, κορυφαίο στέλεχος του ομίλου με αναγνωρισμένη προσφορά,  ο οποίος αποχώρησε από τα καθήκοντά του τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά θα εκτελεί χρέη συμβούλου μέχρι το Φεβρουάριο του 2021 – έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων το μήνα, χωρίς να υπολογίζουμε τα 7 εκατομμύρια δολάρια “bonus” για την αλλαγή θέσης.

[box]AIG: “Βουτιά” στα κέρδη φέρνει “η μεγαλύτερη ζημιά που είδε ποτέ η βιομηχανία”

Πτώση της τάξης του 93% στα τριμηνιαία προσαρμοσμένα κέρδη σημείωσε η American International Group Inc καθώς σύμφωνα με τα στελέχη της, “έβαλε στην άκρη” μεγάλα ποσά για να καλύψει αξιώσεις αποζημίωσης λόγω COVID.  Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Brian Duperreault, ο κορονοϊός ενδέχεται να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά όλων των εποχών στον ασφαλιστικό κλάδο.

Αν και μία εκ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών των ΗΠΑ, εξ αιτίας της πανδημίας το πρώτο τρίμηνο του 2020 η AIG κατέγραψε απώλειες underwriting ύψους 87 εκατομμυρίων δολαρίων στις γενικές ασφαλίσεις , σε αντίθεση με κέρδη 179 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε καταγράψει πέρσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικότερα, η AIG θα διαθέσει 419 εκατομμύρια δολάρια σε καλύψεις ζημιών, εκ των οποίων 272 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι αφορούν αποζημιώσεις σχετικές με τον κορονοϊό, όπως ακύρωση ταξιδιών, ασφάλιση πιστώσεων και αποζημίωση στελεχών, ενώ το υπόλοιπο ποσό έχει να κάνει κυρίως με καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με την εταιρεία. 

Παγκοσμίως, οι ασφαλιστικές θα κληθούν να καταβάλουν τεράστια χρηματικά ποσά για αποζημιώσεις τη στιγμή που και οι ίδιες με τη σειρά τους βιώνουν μεγάλες ζημιές στον τομέα των επενδύσεων, αφού αυτές δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Όσο η ύφεση απειλεί την παγκόσμια οικονομία και επικρατεί γενικευμένη αφερεγγυότητα, εταιρείες από διάφορους κλάδους δραστηριοποίησης, από αεροπορικές εταιρείες έως λιανοπωλητές, βρίσκονται υπό τρομερή πίεση και στρέφονται στις ασφαλιστικές για να “καλύψουν τα σπασμένα”.

Την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικές στις ΗΠΑ δέχονται αυξανόμενες πολιτικές πιέσεις να καλύψουν τις αξιώσεις σχετιζόμενες με την παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων.

«Πιστεύουμε ότι ο κορονοϊός θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά που είδε ποτέ η βιομηχανία», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της AIG, Brian Duperreault. Φέτος τα συνολικά καθαρά έσοδα από επενδύσεις της AIG, σε προσαρμοσμένη βάση, δεν ξεπέρασαν τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή υπέστησαν μείωση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων συγκριτικά με πέρσι.

Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, ο τυφώνας Katrina του 2005 ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή που καταγράφηκε στα χρονικά με τις απώλειες στη βιομηχανία να αγγίζουν τα 65 δισεκατομμυρίων δολάρια.

Οι απώλειες που θα υποστεί η AIG εξ αιτίας της διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων συγκεκριμένα, αναμένεται να είναι περιορισμένες δεδομένου ότι στους όρους των περισσότερων συμβολαίων της εξαιρούνται οι ζημιές που σχετίζονται με ιούς, ενώ τα συμβόλαια που προσφέρουν κάλυψη μεταδοτικών ασθενειών έχουν αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.[/box]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *