Skip to content

Περικοπές συντάξεων: Κατά 20% οι νέες συντάξεις, έως και 40% οι συντάξεις ΟΑΕΕ

Κατά 20%-22% κόβονται οι νέες συντάξεις, ενώ κατακερματίζονται οι συντάξεις χηρείας. Μεγάλοι χαμένοι οι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ οι οποίοι κινδυνεύουν με μειώσεις έως και 39%. Συνολική μείωση δαπανών: κατά 1,8 δις ευρώ. Σε περίπου 8 χρόνια, δηλαδή από το 2025 και μετά, πολύ μεγάλες περικοπές θα υφίστανται και όλοι οι νέοι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

της Βάσως Βεγίρη

v.vegri@underwriter.gr

Μέχρι τα τέλη Μαϊου αναμένεται – σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες από τα κυβερνητικά επιτελεία – να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η νέα περικοπή κατά 1,8 δισ. ευρώ της συνταξιοδοτικής δαπάνης με μεγάλους χαμένους τους ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ, ενώ ακολουθούν με μεγάλα πλήγματα οι νέοι συνταξιούχοι, καθώς και οι συντάξεις λόγω θανάτου και οι συντάξεις χηρείας-θέμα που επανέρχεται έντονα στην επικαιρότητα με την προ μερικών ημερών πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων Ελλήνων αξιωματικών..

Συγκεκριμένα, για όσους υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου του 2016,ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει σημαντικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού με μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 20% με 22% για την πλειονότητα των νέων συντάξεων. Οι νέες συντάξεις λόγω θανάτου θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, καθώς μπορεί να ξεκινούν από τα 195 ευρώ μικτά και να φτάνουν στα 207,45 ευρώ, για όσους έχουν 15 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές περίπου 600 ευρώ και σύνταξη χηρείας σε αρκετές περιπτώσεις θα χορηγείται μόνο για τρία χρόνια και μειωμένη στο 50%/. Κάθε καταβαλλόμενη ή καταβλητέα κατά την 12/5/2016 κύρια σύνταξη, πλην των συντάξεων του ΟΓΑ, θα επανυπολογιστεί από τον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι από σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων, κινδυνεύουν με απώλειες περί 900.000 δικαιούχοι, με το υπουργείο να διατείνεται – για να διασκεδάσει προφανώς τις εντυπώσεις – ότι για να αποφευχθούν ακραίες περιπτώσεις περικοπών, προβλέπεται η δημιουργία ενός προστατευτικού «κόφτη», ώστε αυτές να μην υπερβαίνουν το 20%-22%.

Οι μεγάλοι χαμένοι από τον επανυπολογισμό των συντάξεων εκτιμάται ότι θα είναι οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ, οι οποίοι κινδυνεύουν με μειώσεις μέχρι και 39% σε περίπτωση κατάργησης και του «μπόνους» των 220 ευρώ. Με μεγάλες απώλειες κινδυνεύουν  και οι δημόσιοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και υψηλό συντάξιμο μισθό.

Νέα εγκύκλιος για τους αγρότες

Με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) θεσπίστηκε μια μακρά μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας οι νέες συντάξεις ΟΓΑ θα είναι μίγμα του παλιού και του νέου τρόπου υπολογισμού. Όσοι βγουν το 2025 και μετά στη σύνταξη θα πάρουν κατά 59,80% το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής και κατά 40,2% τη σύνταξη του ΟΓΑ, που έβγαινε με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού. Η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο συνταξιούχους του ΟΓΑ, που συνεχίζουν να καλλιεργούν, και όχι άλλους συνταξιούχους (π.χ. Δημοσίου) που ασκούν αγροτική δραστηριότητα μετά την αποχώρηση από το επάγγελμά τους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *