Skip to content

Πιθανή αλλά όχι σίγουρη η συγχώνευση στις κατηγορίες διαμεσολάβησης – Άσχετη η IDD και η παράταση

Σύγχυση φαίνεται να έχουν δημιουργήσει στην αγορά μηνύματα σχετικά με την IDD, τις φήμες για προσπάθειες παρέμβασης στις κατηγορίες Διαμεσολάβησης και το αίτημα να αναβληθεί για ένα έτος η υλοποίησή της.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, πράγματι, υπάρχει αίτημα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αναβληθεί η υλοποίηση της IDD για ένα χρόνο – υπενθυμίζεται ότι με τις μέχρι τώρα διατάξεις, η εφαρμογή της έπρεπε να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2018.

Φάνηκε όμως ότι οι κατά τόπους αρχές των κρατών μελών της ΕΕ, δεν ήταν όσο έπρεπε έτοιμες να προχωρήσουν στην εφαρμογή της Οδηγίας και έτσι τα ευρωπαϊκά όργανα που αντιπροσωπεύουν την ασφαλιστική αγορά αποφάσισαν τελευταία στιγμή, εφόσον το αίτημα αυτό ήρθε από διάφορα κράτη μέλη, να ζητήσουν παράταση.

Έτσι, από πλευράς ασφαλιστικών εταιρειών η Insurance Europe και από πλευράς διαμεσολαβητών η Bipar ανέλαβαν να ζητήσουν από την Κομισιόν παράταση χρόνου της εφαρμογής.

Τα κατά τόπους εθνικά σωματεία και φορείς, όπως σε μας η Ένωση και η ΕΑΔΕ, έβγαλαν επίσης δελτία τύπου ή εγκυκλίους με τα οποία πληροφορούν την αγορά για την εν λόγω εξέλιξη, την οποία γνωστοποιούν φυσικά ότι υποστηρίζουν.

Παράλληλα και όπως ορίζει η διαδικασία σε αυτές τις περιπτώσεις, γνωστοποιούν  το όλο ζήτημα στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, προκειμένου αυτοί να το στηρίξουν όταν έρθει η ώρα να ψηφιστεί από την Ευρωβουλή. Κάθε αίτημα που αφορά ευρωπαϊκό ζήτημα κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το φέρνει κάποια στιγμή στην Ευρωβουλή προς ψηφοφορία. Εκεί οι ευρωβουλευτές κάθε χώρας ψηφίζουν υπέρ ή κατά.

Θα πρέπει ωστόσο να ξεκαθαριστεί ότι η απόφαση να ζητηθεί παράταση, δεν οφείλεται σε διαφωνίες σχετικά με το περιεχόμενο της IDD. Αντίθετα αφορά καθαρά το χρονοδιάγραμμα για την οργάνωση και υποστήριξη των διαδικασιών που τη διέπουν.  Με λίγα λόγια ο χρόνος δεν έφτασε για να οργανωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες για αυτό και ζητείται παραπάνω, κατά βάση από τις εταιρείες, γιατί σε αυτές έχει πέσει όλη η πίεση για να τροποποιήσουν εσωτερικά κανονισμούς διακυβέρνησης και πληροφόρησης του κοινού.

Υπενθυμίζεται βεβαίως ότι στην Ελλάδα εδώ και καιρό συνεδριάζει νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (διαβάστε εδώ ) προκειμένου να προσαρμόσει την IDD στην ελληνική νομοθεσία. Όπως έγραψε το Underwriter στο πρόσφατο δημοσίευμα, επ’ ευκαιρίας της προσαρμογής της IDD η Επιτροπή συσκέπτεται και εξετάζει τυχόν τροποποιήσεις στον υπάρχοντα νόμο περί διαμεσολάβησης προκειμένου να διαμορφωθεί ένας νέος, ενιαίος νόμος.

Στο πλαίσιο αυτό,

Έχουν τεθεί διάφορα θέματα προς διαβούλευση σε πολλούς τομείς. Ένα από αυτά είναι η πιθανότητα συγχώνευσης και άρα αλλαγής κατηγοριών στη διαμεσολάβηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτές οι προτάσεις είναι σε στάδιο αρχικής διαβούλευσης χωρίς να έχουν καταλήξει οι εμπλεκόμενοι φορείς σε συμπεράσματα, σε αποφάσεις ή σε γραπτά κείμενα-σχέδια νόμου.

ΔΕΙΑ, ΕΑΕΕ, και ΕΑΔΕ  έχουν ανοιχτό πεδίο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων και σκέψεων, ενώ πράγματι αρχικά είχε δημιουργήσει προβληματισμό η φιλοσοφία της προσέγγισης της ΔΕΙΑ στο θέμα της διάκρισης των κατηγοριών.

Ωστόσο:

  • Η πρόταση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο και την εφαρμογή της IDD, διαδικασία η οποία προχωρά ομαλά και ενδεχομένως να πάρει παράταση.
  • Η πρόταση αυτή δεν έχει αποφασισθεί καν αν θα τεθεί τελικά προς συζήτηση και διαπραγμάτευση.

Αν δοθεί παράταση για την εφαρμογή της IDD, δεν είναι σίγουρο ακόμη τι θα κάνει η συγκεκριμένη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Αν δηλαδή θα προχωρήσει κανονικά στη διαμόρφωση σχεδίου νόμου, παρότι άλλαξε το χρονοδιάγραμμα.

Ή αν θα διακόψει τις συνεδριάσεις της και ξεκινήσει νέο κύκλο συνομιλιών μετά από έξι μήνες για παράδειγμα, ή σε κάθε περίπτωση, ημερολογιακά πιο κοντά στην ημερομηνία που θα δώσει η ΕΕ για έναρξη εφαρμογής της IDD.

Πάντως την τελική ευθύνη για την οριστική διαμόρφωση του νομοσχεδίου έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Κεντρική φωτό: το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

2 Comments

  1. Avatar

    Ευχαριστω προκαταβολικα ηταν πολυ διευκρινιστικα ολα αυτα.αρα η δομη του επαγγελματος της διαμεσολαβησης ποες βαθμιδες θα περιεχει(θα εξαλειφθουν οι συνδεδεμενοι ασφαλιστικοι διαμεσολαβητες)ποιος θα το καθορισει και πως θα ξερουμε να κανονισουμε την πορεια μας για το τι επαγγελματικη ζωη θα εχουμε.Δεν συμφωνειτε οτι ειναι δικαιο και ευλογο το ερωτημα………….

  2. Avatar

    Και ειλικρινα καθε ποτε θα αλλαζει η ραχοκοκαλια της διαμεσολαβησης.Απο ποια συμφεροντα καθοριζεται.Υπαρχει καποιο σχεδιο ευρωπαικα?
    Τι ρωταω?


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *