Skip to content

Πλαστά ασφαλιστήρια: εποπτεία και τεχνολογία εντοπίζουν τις απάτες

Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης η είδηση ότι κυκλοφορούν πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια. Το φαινόμενο όμως, δεν είναι τωρινό.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Αρκετές φορές τις τελευταίες μέρες αναφέρθηκε στον Τύπο το ζήτημα με τα πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια (Διαβάστε εδώ: Ζάκυνθος: “Γεμάτη η αγορά με “μαϊμού” ασφαλιστικά συμβόλαια”)τα οποία συνήθως εντοπίζονται σε ασφαλιστικούς πράκτορες στην περιφέρεια. Οι περιστασιακές απάτες παλαιότερων ετών φαίνεται να έχουν ενταθεί, μιας και ανάλογα φαινόμενα εντοπίζονται πλέον όλο και συχνότερα. Σύμφωνα με πηγές του Underwriter, το θέμα θα εξεταστεί στις επόμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΕΑΕΕ.

Η απάτη των πλαστών ασφαλιστηρίων συνήθως αποκαλύπτεται όταν υπάρξει ατύχημα. Εκεί γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές που εμπλέκονται και φαίνεται ότι ουδέποτε ο κάτοχος του πλαστού ασφαλιστηρίου δεν ήταν πραγματικά ασφαλισμένος.

Σε πρόσφατο ατύχημα στο νομό Αχαϊας,  ο εμπλεκόμενος και υπεύθυνος του ατυχήματος είχε μεν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ήταν όμως πλαστογραφημένο και έφερε το όνομα άλλου, παλαιότερου ασφαλισμένου, ο οποίος στο μεταξύ είχε αποβιώσει.

Τώρα και οι δύο πλευρές των εμπλεκομένων στο ατύχημα τρέχουν στα δικαστήρια. Στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός με πιθανή απώλεια της άδειας συνεργασίας με την ασφαλιστική για τον πράκτορα που είχε πλαστογραφήσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Στη χειρότερη περίπτωση θα υπάρξουν και μηνύσεις που συνήθως εκδικάζονται μέσα στη διετία και επιφέρουν αυξημένες ποινές (καθείρξεις μέχρι 3 ετών) και αυστηρά πρόστιμα.

Εν τω μεταξύ πριν λίγες μέρες, ο κ. Κώστας Μπερτσιάς εκπροσωπώντας την Ένωση σε εκπομπή της ΕΡΤ, δήλωσε «δυστυχώς υπάρχουν απατεώνες και κάποιοι συμπολίτες μας πέφτουν θύματα αυτών των απατεώνων. Οι συγκεκριμένοι έχουν βρει εύκολο τρόπο να φτιάχνουν κάποια συμβόλαια, τα οποία είναι καθ’ ολοκληρίαν ψεύτικα». Ο κ. Μπερτσιάς σημείωσε ότι οι ιδιοκτήτες ΙΧ, προκειμένου να προφυλαχθούν, μπορούν να μπαίνουν στην εφαρμογή του Επικουρικού Κεφαλαίου στην οποία με την πινακίδα και τον ΑΦΜ τους έχουν τη δυνατότητα να δουν εάν πραγματικά είναι ασφαλισμένοι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απατεώνες συνήθως δίνουν ψεύτικα συμβόλαια, έχοντας προσαρμόσει σε αυτά στοιχεία ενός πραγματικού συμβολαίου, όπου φαίνεται η φίρμα της εταιρείας. Γι’ αυτό, καλό είναι ο ιδιοκτήτης οχήματος να προχωρά και σε μία ταυτοπροσωπία του ασφαλιστή, προκειμένου να διαπιστώσει εάν το άτομο που παρουσιάζεται ως ασφαλιστής ανήκει στο δυναμικό της εταιρείας που αναγράφεται στο συμβόλαιο.

[box]Γιατί “έσκασε” τώρα το πρόβλημα των πλαστών ασφαλιστηρίων

Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες εργασίας των διαμεσολαβητών, λόγω φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και ανταγωνισμού, έχουν δυσκολέψει αρκετά – ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να βρίσκουν ως λύση για τη μείωση της παραγωγής τους, την …απάτη.  Πάντως τα τελευταία χρόνια, η εποπτεία και οι έλεγχοι έχουν ενταθεί, οι ζημιές παρακολουθούνται και καταγράφονται πιο συστηματικά από τις εταιρείες ενώ και η λειτουργία του Μητρώου Διαμεσολαβητών, έχουν συντελέσει στο να εντοπίζονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα οι απάτες. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ένας παλιός ασφαλιστής : «Το ότι τώρα γίνονται αντιληπτές οι απάτες , δε σημαίνει ότι δεν υπήρχαν παλαιότερα. Απλώς παλαιότερα, τα πράγματα επαφίονταν στην τύχη, στα δικαστήρια και σε ένα επικουρικό κεφάλαιο που λειτουργούσε χαλαρά. Σήμερα και ο έλεγχος από τις ασφαλιστικές στους συνεργάτες τους είναι αυξημένος και η Εποπτεία έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να παρακολουθεί και τους διαμεσολαβητές και τα παράπονα των καταναλωτών. Φυσικά και η δημιουργία του Μητρώου Ασφαλιστή, λειτουργεί προς τη σωστή κατεύθυνση.» [/box]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *