Ποιά η διαφορά του Μεσίτη από τον Πράκτορα;

12 Οκτωβρίου 2015

Είναι δόκιμο ένας Πράκτορας να συμβάλλεται με έναν Μεσίτη Ασφαλίσεων και να προωθεί ασφαλιστικά συμβόλαια για λογαριασμό του;

Στο μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου δικτύου στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, του Δικτύου δηλαδή που δεν εκπροσωπεί αποκλειστικά μια εταιρεία, οι Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι συμβάλλονται με εταιρείες ή και πρόσωπα που έχουν είτε την ιδιότητα του μεσίτη ασφαλίσεων είτε την ιδιότητα του πράκτορα ασφαλιστικών συμβούλων.

Όπως είναι γνωστό ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος και ο Πράκτορας Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης εκπροσωπεί τις ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί. Αντίθετα, ο Μεσίτης Ασφαλίσεων κατά τη διαδικασία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης λειτουργεί κατ’ εντολή του πελάτη του και για το σκοπό αυτό απευθύνεται στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Όταν λοιπόν μια μεσιτική εταιρεία υποστηρίζει μέσω συμβάσεων συνεργασίας δίκτυο ασφαλιστικών συμβούλων ή πρακτόρων ασφαλίσεων και αυτοί με τη σειρά τους απευθύνονται στον υποψήφιο ασφαλισμένο τίθεται το ερώτημα του ποιόν εκπροσωπούν:

1) Εκπροσωπούν τις ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί ο μεσίτης ο οποίος και θα προωθήσει την συναλλαγή στην ασφαλιστική εταιρεία;

2) Ή θεωρεί ο Σύμβουλος ή ο Πράκτορας ότι λειτουργεί κατ’ εντολή του πελάτη του;

Το ερώτημα τίθεται όχι τόσο από τη νομική του πλευρά όσο από την πλευρά του καταναλωτή και την πιθανότητα σύγχυσης στην ενημέρωσή του ως προς τον ποιόν τελικά εκπροσωπεί ο Διαμεσολαβητής που βρίσκεται μπροστά του.

Μήπως τελικά θα ήταν πιο απλό οι Μεσίτες ασφαλίσεων ή οι Εταιρείες μεσιτείας ασφαλίσεων να έχουν δίκτυο μόνο από Διαμεσολαβητές που κατέχουν την άδεια του μεσίτη;
Ομοίως, δεν θα ήταν πιο ξεκάθαρο τα δίκτυα Πρακτόρων και Ασφαλιστικών Συμβούλων να υποστηρίζονται αντίστοιχα από εταιρείες που έχουν άδεια πρακτόρευσης;
Θα ήταν χρήσιμο τα επόμενα χρόνια τα ερωτήματα αυτά να απασχολήσουν τα αγορά.

Άλλωστε μετά την εφαρμογή του νέου εποπτικού πλαισίου που απαιτεί την πιο σαφή και καθαρή ενημέρωση του ασφαλισμένου ως προς την ιδιότητα του Ασφαλιστή και ως προς το ποιόν εκπροσωπεί, θα πρέπει υποχρεωτικά να ξεκαθαριστεί.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

4 απαντήσεις στο Ποιά η διαφορά του Μεσίτη από τον Πράκτορα;

 1. Ο/Η Το βασικό θέμα είναι άλλο λέει:

  Πρακτικά το βασικό θέμα είναι αν το χαρτοφυλάκιο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή που βλέπει τον πελάτη, εξαρτάται από την εταιρεία ή όχι. Αν εξαρτάται, η γνώμη του συμβούλου δεν είναι ανεξάρτητη, και μάλλον ακολουθεί τις (εκβιαστικές πολλές φορές) πρακτικές των εταιρειών, τα κίνητρα ταξιδιών, bonus επίτευξης στόχου κλπ. Αυτό ισχύει σίγουρα μέσω των αποκλειστικών ασφαλιστικών συμβούλων που ανήκουν στο κλειστό δίκτυο (agency) μιας και μόνο εταιρείας, αφού οι περισσότερες εταιρείες δεσμεύουν τους ασφαλιστικούς συμβούλους τους με όρο “αποκλειστικότητας”, στην μεταξύ τους σύμβαση. Μέσω πράκτορα, το χαρτοφυλάκιο ανήκει στην εταιρεία και πάλι, αφού ο πράκτορας βάσει νόμου εκπροσωπεί την εταιρεία και όχι τον πελάτη και βάσει νόμου έχει δικαίωμα να κυνηγάει bonus παραγωγικότητας και άρα να προτείνει περισσότερο συγκεκριμένες εταιρείες. Άρα, ο μοναδικός τρόπος για να είναι ένας ασφαλιστικός σύμβουλος πραγματικά ανεξάρτητος, είναι να έχει σύμβαση συνεργασίας με Μεσίτη, τον οποίον καμία εταιρεία δεν μπορεί να εξαναγκάσει για τίποτα, αφού έχει “νομική αλλά και οικονομική ανεξαρτησία” έναντι της. Έτσι, ο ασφαλιστικός σύμβουλος έχει να διαλέξει μέσω μεσίτη έναν πιο δύσκολο δρόμο (χωρίς bonus, ταξίδια κλπ), αλλά και πιο ανεξάρτητο δρόμο, που είναι προϋπόθεση για σωστή και μακροχρόνια εξυπηρέτηση των πελατών του. Ταυτόχρονα, με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του συμβούλου και του Μεσίτη, στο οποίο θα προβλέπεται ότι μπορεί να μετακινήσει ο σύμβουλος το χαρτοφυλάκιό του όπου και όποτε θελήσει, εξασφαλίζεται πραγματικά η ανεξαρτησία του ασφαλιστικού συμβούλου, ώστε να εξυπηρετεί τους πελάτες του σύμφωνα με την ΑΠΟΛΥΤΗ προσωπική ανεξαρτησία και ηθική. Από εκεί και πέρα είναι θέμα προσωπικής (και μόνο) ηθικής του κάθε (πραγματικά) ανεξάρτητου ασφαλιστικού συμβούλου. Δυστυχώς οι μεσίτες είναι πολύ λίγοι σε σχέση με τους πράκτορες (γιατί οι προϋποθέσεις λειτουργίας του μεσίτη είναι πολύ πιο απαιτητικές) , αλλά ακόμη χειρότερα, πολύ λίγοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι γνωρίζουν όλα τα παραπάνω, προκειμένου να προασπίσουν την ανεξαρτησία του εισοδήματός τους και άρα και την ανεξάρτητη και ηθική συμβουλή τους στους πελάτες τους, σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες.

 2. Εύστοχο το ερώτημα, σε μια αγορά που τάχει μπερδεμένα γύρω από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.
  Καλοπροαίρετο το άρθρο αλλά δεν φαίνεται να βοηθάει στο ξεκαθάρισμα γύρω από το τι πρέπει να κάνει ο κάθε φορέας ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

  Ίσως η λύση γύρω από το θέμα, θα ήταν να γίνει αυτό στην πληροφορική λέμε “Delete & Format). Δηλαδή, διαγραφή και στήσιμο από την αρχήν του θεσμικού πλαισίου γύρω από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, απλά αντιγράφοντας το σύστημα κάποιας ευρωπαϊκής χώρας, στην οποία εδώ και χρόνια έχουν απαντήσει σε παρόμοια ερωτήματα και προωθούν την Ιδιωτική Ασφάλιση αξιόπιστα και με υπευθυνότητα.

 3. Ο/Η ΑΡΓΥΡΩ ΚΟΥΚΟΥΛΑ λέει:

  ᾽Ελάχιστα ἀντιλαμβάνομαι τά σιβυλλικά ἐρωτήματα πού θέτει τό ἄρθρο γιά τήν σύγκρουση τάχατες συμφερόντων ἀπό μιά συνεργασία Πράκτορα ( τέως Συμβούλου) και Μεσίτη. Οὔτε κάνει σαφές τίς κάθετες διαφορές μεταξύ τῶν δύο , μᾶλλον ἐπειδή δέν ὑπάρχουν. ᾽Επίσης δέν ἀντιλαμβάνομαι γιατί θεωρεῖται ὡς δεδομένο ὅτι ἕνας ᾽Ασφαλιστικός Πράκτορας ἐκπροσωπεῖ περισσότερο μιά ἤ παραπάνω ᾽Ασφαλιστικές Ἐταιρεῖες ἀπ´ὅ,τι ἐκπροσωπεῖ ἕναν ἤ παραπάνω πελάτες. Τέλος καί ὁ Πράκτορας καί ὀ Μεσίτης ἔχουν ὡς ἀντικείμενό τους προσωποποιημένους κινδύνους και εὐθῦνες πρός ἀσφάλιση, για τούς ὁποίους ἀπευθύνονται στίς ἴδιες ἀγορές ᾽᾽ὑλικῶν᾽᾽.

 4. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ή Ο ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΤ’ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΙΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Τα ρομπότ και το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης

O γνωστός φυσικός επιστήμονας Στήβεν Χόκινγκ δήλωσε πρόσφατα σε βρετανική εφημερίδα ότι εκείνο που πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο στο μέλλον,...

Close