Πρόστιμο 70.000 ευρώ στην Interamerican από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

14 Ιουλίου 2020

Πρόστιμο 850.οοο ευρώ και σε άλλες πέντε ασφαλιστικές για "αυθαίρετη" αύξηση ασφαλίστρων από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Πρόστιμο ύψους 70.000 ευρώ επέβαλε  η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα Αμοιβαία Κεφάλαια της Interamerican για μη τήρηση κανόνων  και παραπλάνηση των επενδυτών σχετικά με παλαιότερες αποδόσεις. (Διαβάστε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου της Επιτροπής)

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 850.000 ευρώ σε πέντε συνολικά ασφαλιστικές εταιρείες για αυθαίρετες αυξήσεις των ασφαλίστρων σε συμβόλαια νοσοκομειακής κάλυψης και μη καταβολή Φ.Π.Α. επί των εξόδων νοσηλείας των καταναλωτών.

Τα ονόματα των 5 ασφαλιστικών δεν επιτρέπεται να δημοσιευθούν διότι η ΓΓ Καταναλωτή δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες να προσφύγουν νομικά ενάντια στο πρόστιμο. Το ίδιο δεν ισχύει για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία ως ανεξάρτητος φορέας δεν αντιμετωπίζει παρόμοιο νομικό κώλυμα και προχωρά στη δημοσιοποίηση των ονομάτων για την προστασία του επενδυτικού κοινού.

Η Διεύθυνση Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή προχώρησε σε έρευνα και επιβολή προστίμου μετά από καταγγελίες  καταναλωτών, ότι κλήθηκαν να καταβάλλουν ιδιαιτέρως αυξημένα ασφάλιστρα. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι εν λόγω εταιρείες προέβησαν σε αυθαίρετες αυξήσεις των ασφαλίστρων τους που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε το ποσοστό του 32,71% σε συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης, δίχως όμως να εξαρτούν τις αυξήσεις αυτές από ειδικά, καθορισμένα στη σύμβαση και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια, όπως απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις επιταγές της διαφάνειας, οι συμβατικοί όροι που επιφυλάσσουν στην ασφαλιστική εταιρεία το δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε αύξηση του ασφαλίστρου πρέπει να διατυπώνονται κατά τρόπο ορθό, ορισμένο και σαφή ώστε να επιτρέπουν στον καταναλωτή να ελέγχει κάτω από ποιες προϋποθέσεις και σε ποια έκταση θα ακολουθήσει η αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου.

Ωστόσο, οι όροι που χρησιμοποιούν οι παραπάνω εταιρείες για τη μονομερή αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου είναι αόριστοι και δεν εμπεριέχουν κριτήρια ελέγχου για τον καταναλωτή, σύμφωνα με το πόρισμα της ΓΓ.

Επιπλέον, σε μία εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο λόγω άρνησης καταβολής του ΦΠΑ επί των εξόδων νοσηλείας των καταναλωτών, στων οποίων τα συμβόλαια δεν εξαιρούνταν ρητά η μη καταβολή ΦΠΑ. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΓΓ Καταναλωτή, με την άρνηση καταβολής του ΦΠΑ επί των εξόδων νοσηλείας των καταναλωτών όταν αυτή η εξαίρεση δεν αποτελεί όρο του συμβολαίου, η εταιρεία διέψευσε τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των ληπτών της ασφάλισης, ότι θα έχουν πλήρη κάλυψη για τις περιπτώσεις που προβλέπονται σε αυτό.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

15 απαντήσεις στο Πρόστιμο 70.000 ευρώ στην Interamerican από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

 1. Ο/Η Χαρά Καλαντζή λέει:

  Αγαπητέ εκδότη
  Θα έπρεπε να κατονομάζονται οι ασφαλιστικές για να προστατεύονται και να μην αιφνιδιάζονται οι καταναλωτές. Εξάλλου όλα τα παραπάνω έγιναν σύμφωνα με τις επιταγές της διαφάνειας…!
  Χαρά Καλαντζή

  • Ο/Η Κωνσταντίνος λέει:

   Υπάρχει link με το δελτίο τύπου που αναφέρονται όλες!

   • Ο/Η Ευφροσύνη Στουργιώτου λέει:

    Θα θέλατε να μας πείτε που είναι το link των εταιρειών στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο για αύξηση ασφαλίστρων και μη πληρωμή ΦΠΑ, γιατί εγώ δεν το είδα πουθενά.

    Ευχαριστώ

   • Ο/Η Σπύρος Τρωιάννος λέει:

    Εσείς όμως επιλέξατε να δημοσιεύσετε απόσπασμα, χωρίς τα ονόματα των εταιριών! Το θεωρώ ενδεικτικό…

   • Ο/Η Σπύρος Τρωιάννος λέει:

    Το link παραπέμπει μόνο στα πρόστιμα για αμοιβαία κεφάλαια και όχι για τις αυξήσεις ασφαλίστρων! Που είναι το link για αυτές;

 2. Ο/Η Δημ. Μαντικός λέει:

  Ο τίτλος ήταν πιασάρικος έτσι; Γράψε για την Interamerican και όλοι να νομίζουν ότι τα πρόστιμα αφορούν αυτήν την εταιρία. Κύριοι, άμεσα να αναφέρετε όλες τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες που τιμωρήθηκαν με πρόστιμα!

 3. Ο/Η Δημ. Μαντικός λέει:

  Δημοσιογραφικά, (σε ασφαλιστικό site) ήταν σπουδαιότερο το πρόστιμο για τα Α/Κ παρά η αύξηση 32% σε ασφάλιστρα υγείας? Ή μήπως η μη καταβολή ΦΠΑ σε νοσηλεία?

 4. Ο/Η Ευφροσύνη Στουργιώτου λέει:

  Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το άρθρο για τις αυξήσεις των ασφαλίστρων είναι σαν να είναι copy paste από ένα άρθρο της 7ης Απριλίου του …2014! Είναι ταυτόσημο το πρόστιμο 850.000 ευρώ, αλλά ακόμα και η αύξηση των ασφαλίστρων που επικαλείται 32,71%.

  …Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Διεύθυνση Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή διεξήγαγε έρευνα ύστερα και από καταγγελίες πολλών καταναλωτών, οι οποίοι κλήθηκαν να καταβάλλουν ιδιαιτέρως αυξημένα ασφάλιστρα. Από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι οι εν λόγω εταιρείες προέβησαν σε αυθαίρετες αυξήσεις των ασφαλίστρων τους που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε το ποσοστό του 32,71 % σε συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης, δίχως όμως να εξαρτούν τις αυξήσεις αυτές από ειδικά, καθορισμένα στη σύμβαση και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια, όπως απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία…

  Είστε σίγουροι πως δεν πρόκειται για κάποια παρανόηση;

 5. Ο/Η dt λέει:

  Ο τίτλος είναι συντομευμένος, ενώ στο Δελτίο Τύπου της Επιτροπής αναφέρονται αντίστοιχα πρόστιμα για
  «EUROBANK ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ» και «EUROBANK EFG Fund Management Company (Lux)»

 6. Ο/Η Σπύρος Τρωιάννος λέει:

  Η πρακτική της μη ονομαστικής αναφοράς των εταιριών που τιμωρήθηκαν με πρόστιμο είναι ιδιαίτερα κακή και δείχνει αδιαφορία για τον καταναλωτή. Όπως και η απάντηση ότι «υπάρχει link που κατονομάζονται»!

 7. Ο/Η Ακριβή Σταματέλου λέει:

  Καλημέρα σας,
  που βρίσκουμε δημοσίευμα που να αφορά το 2020 και αναφέρει το πρόστιμο των 850.000 ευρώ σε 5 ασφαλιστικές; Τα πιο πρόσφατα αναφέρουν 100.000 (Μάιος 2020) και παλαιότερο 240.000 (2019).

 8. Ο/Η ΗΛΙΑΣ ΛΑΛΟΠΟΥΛΟΣ λέει:

  Καταρχάς θερμά συγχαρητήρια στο Underwriter διότι είναι από τα ελάχιστα sites που δημοσίευσαν τα παραπάνω πρόστιμα. Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω ότι για λόγους δικαίου θα έπρεπε να αναφερθούν όλα τα ονόματα των ασφαλιστικών, στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα και όχι μόνο μιας, και μάλιστα με πηχυαίους τίτλους. Το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και στις υπόλοιπες περιπτώσεις επιβολής προστίμων σε ασφαλιστικές, ανεξαρτήτως των λόγων. Εκτός και αν συντρέχουν άλλοι λόγοι (διαφήμιση, χορηγίες κλπ).

 9. Ο/Η Παυλίνα Βούλγαρη λέει:

  αχ αυτές οι ισορροπίες σας! γιατί δεν λέτε τα πράγματα με το όνομά τους? πώς ενθαρρύνεται το σωστό όταν η εικόνα σας είναι του κουκουλώματος?

 10. Ο/Η ΜΠΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ λέει:

  Όσοι δεν βρίσκετε το link, μάλλον δε διαβάσατε το άρθρο. Δεν εξηγείται αλλιώς!

 11. Ο/Η Οδυσσέας Τηλιγαδάς λέει:

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η αρμόδια υπηρεσία που διατείνεται ότι ενδιαφέρεται για την προστασία του καταναλωτή, σε αίτησή μου για παροχή στοιχείων, μου απάντησε ότι η δημοσίευση του ονόματος των Ασφαλιστικών εταιρειών αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Με άλλα λόγια, ο καταναλωτής βρίσκεται στο έλεος των ΔΗΘΕΝ προστατών του.
  Η σχετική απάντηση της εν λόγω υπηρεσίας είναι στην διάθεση οιουδήποτε το επιθυμεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Η ευχαριστήρια επιστολή του ΕΚΑΒ προς την Interasco ύστερα από σημαντική δωρεά

Την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή έστειλε το ΕΚΑΒ στην Interasco θέλοντας να την ευχαριστήσει για τη δωρεά που έκανε η εταιρεία...

Close