Skip to content

Πότε θα καταργηθεί το “Δικαίωμα Συμβολαίου” ;

“Σαφέστατα πρέπει να προχωρήσουμε σε ενέργειες για την μείωση του Δικαιώματος Συμβολαίου” δήλωσε μπροστά σε δεκάδες Διαμεσολαβητές στη Θεσσαλονίκη ο Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ιντερσαλόνικα, Κώστας Γιαννιώτης, στον δημόσιο διάλογο που έγινε την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, με αφορμή την Ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Η Ιντερσαλόνικα μαζί με την ΑIG είναι δύο εταιρείες που έχουν κάνει ένα βήμα μπροστά και έχουν μειώσει στη πράξη το ποσοστό του Δικαιώματος Συμβολαίου. H πρώτη εφάρμοσε μείωση 10% από 1/1/14 ενώ έξι μήνες μετά η δεύτερη μείωσε το ποσοστό της από 24% σε 15%.

Στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρξε καμία διαφωνία στη διαπίστωση ότι η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι χρήσιμη σε κανέναν, αντίθετα δυσκολεύει και τις δύο πλευρές – Διαμεσολαβητές & Εταιρείες.

Αφενός οι εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αντασφαλιστικές τους συμβάσεις (εφόσον δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο πουθενά στο εξωτερικό, οι αντασφαλιστές δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να αποδεχθούν τον όρο «Δικαίωμα Συμβολαίου»).

Αφετέρου δε είναι πάρα πολύ οι Διαμεσολαβούντες που μπερδεύονται ως προς το αληθινό ποσό προμήθειας που δίνει κάθε εταιρεία.

Και αυτό γιατί η προμήθεια υπολογίζεται επί του ασφαλίστρου που απομένει αφού αφαιρεθεί το Δικαίωμα Συμβολαίου.

Άρα, το καθαρό της ποσό εξαρτάται από το ύψος του Δικαιώματος Συμβολαίου.

Για να συγκρίνει κανείς προμήθειες μεταξύ εταιρειών δεν πρέπει να κοιτά μόνο το ποσοστό που προσφέρει κάθε εταιρεία, αλλά το ποσοστό σε συνάρτηση με το Δ.Σ.:

Γιατί αν μια εταιρεία δίνει προμήθεια 20% και η άλλη 21%, είναι πολύ πιθανό ο Σύμβουλος τελικά να αμοίβεται περισσότερο στην περίπτωση της πρώτης, αν η δεύτερη έχει υψηλότερο Δ.Σ. από την πρώτη!

Αν καταργηθεί το Δ.Σ. και η προμήθεια δίνεται επί του μεικτού ασφαλίστρου, η ελληνική αγορά θα συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ο έλληνας πελάτης δεν θα μένει με την –λάθος- εντύπωση ότι ο Διαμεσολαβητής υπεραμοίβεται με 35% προμήθεια επί του ασφαλίστρου και οι Διαμεσολαβητές θα μπορούν να συγκρίνουν σωστά τις προμήθειες μεταξύ των εταιριών.

Η κατάργηση αυτού του μέτρου θα φέρει πιέσεις και στο ύψος των προμηθειών. Πρόκειται για εύλογη, «παράπλευρη απώλεια» ωστόσο είναι ένα ακόμη αναγκαίο βήμα προς τον εξορθολογισμό της αγοράς.

Η συζήτηση για την μείωση ή κατάργηση του Δικαιώματος Συμβολαίου κρατάει χρόνια. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά η συμφωνία των δύο πλευρών για απαλοιφή του μέτρου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) δεν θα μείνει στη θεωρία και θα μετουσιωθεί σε πράξη, έστω και σταδιακά, από την κάθε εταιρεία ξεχωριστά.

4 Comments

  1. Avatar

    Το δικαίωμα συμβολαίου έχει καταργηθεί με ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ το 1996

    • Avatar

      Αυτό πες το στις εταιρείες που το χρεώνουν ακόμα!!!!!!

    • Avatar

      Πού μπορούμε να το βρούμε;

  2. Avatar

    ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ. ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΑΠΟ ΟΧΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Η ΟΤΑ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *