Skip to content
happiness

Πώς θα βρεις την ευτυχία επαναπρογραμματίζοντας τον εγκέφαλό σου

Τι είναι η ευτυχία; Πώς γίνεται κανείς ευτυχισμένος; Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα και στο πώς μπορεί να νιώθει κανείς ευτυχισμένος δίνει μία φόρμουλα.*

Συχνά πέφτουμε στην παγίδα να σκεφτόμαστε ότι όλοι γύρω μας είναι χαρούμενοι, ενώ εμείς όχι. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν είναι συνεχώς χαρούμενος. Όλοι βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους στιγμές στρες, υπερφόρτωσης ή ακόμα και απαισιοδοξίας.

Συνήθως, ρίχνουμε τις ευθύνες στα περιττά κιλά, στην αύξηση που δεν πήραμε ή στο λαχείο που δεν κερδίσαμε, καθώς πιστεύουμε ότι κατακτώντας αυτούς ή παρόμοιους στόχους θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Είναι όμως αυτό το κλειδί για την ευτυχία;

Σύμφωνα με μελέτη του Northwestern University, οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα να προσαρμοζόμαστε εύκολα στη νέα πραγματικότητα, όποια κι αν είναι αυτή. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι άνθρωποι που κέρδισαν 20 εκατομμύρια στο λαχείο δεν ήταν πιο ευτυχισμένοι μετά το πέρας ενός χρόνου από τη νίκη τους. Ομοίως, άνθρωποι που υπέστησαν σωματική βλάβη μετά από κάποιο ατύχημα δεν ήταν λιγότερο χαρούμενοι από ότι πριν το ατύχημα, αφού πέρασαν κάποια χρόνια.

Δες το σχετικό γράφημα:

Αυτό δείχνει, λοιπόν, ότι υπεύθυνοι για την ευτυχία μας είμαστε εμείς!

Η φόρμουλα της ευτυχίας

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, που πραγματοποίησε ο Martin Seligman, ιδρυτής της Θετικής Ψυχολογίας, υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος που εξηγεί την ευτυχία:

Σύμφωνα με τον παραπάνω τύπο, το 50% της ευτυχίας σου καθορίζεται από τα γονίδιά σου, το 40% από τις δραστηριότητες που κάνεις κάθε μέρα και ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10% επηρεάζεται από τις συνθήκες της ζωής σου.

Άρα, θα πρέπει να κάνεις περισσότερα πράγματα μέσα στη μέρα που σε κάνουν να νιώθεις καλά και να αυξήσεις τη γονιδιακή σου ευτυχία.

4 Κανόνες Ευτυχίας

1. Αναζήτησε νέες εμπειρίες: Αλλάζοντας λίγο τη ρουτίνα και τις συνήθειές σου, όπως για παράδειγμα να ακολουθήσεις μια διαφορετική διαδρομή από το γραφείο στο σπίτι ή να μάθεις κάτι καινούργιο, θα δώσεις νέα ερεθίσματα στον εγκέφαλό σου που θα βοηθήσουν και στο να νιώσεις χαρά.

2. Απόλαυσε τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων: Αντί να εστιάζεις στο τι σου λείπει και σε αρνητικές σκέψεις κάνε μια λίστα με όλα τα πράγματα που έχεις καταφέρει και για τα οποία είσαι ευγνώμων. Αμέσως θα νιώσεις καλύτερα!

3. Βάλε σε προτεραιότητα τις σχέσεις σου: Είναι γνωστό ότι οι φίλοι μας κάνουν καλό. Γι΄αυτό φρόντισε να τους βλέπεις όσο πιο συχνά μπορείς.

4. Ασκήσου για το σώμα και το πνεύμα: Το καθημερινό 20λεπτο περπάτημα είναι καλή γυμναστική και ένας εύκολος τρόπος να ασκηθείς και να ενεργοποιήσεις τις λεγόμενες ορμόνες χαράς (σεροτονίνη και ενδορφίνες).

Πώς θα επαναπρογραμματίσεις τον εγκέφαλό σου;

Το να επηρεάσεις την καθημερινή σου ευτυχία κάνοντας πράγματα που θα σου φέρουν χαρά μοιάζει απλό σε σχέση με το να επηρεάσεις τα γονίδιά ή το μυαλό σου. Και ενώ αυτό ισχύει κατά έναν τρόπο, υπάρχουν δύο πράγματα που περνούν από το χέρι σου για να νιώθεις συχνότερα ευτυχία και αυτά είναι η άσκηση και ο διαλογισμός. Με την άσκηση απελευθερώνονται οι ορμόνες χαράς και με τον διαλογισμό μειώνεται το άγχος και το στρες που είναι εχθροί της ευτυχίας.

Βάζοντας σαν στόχο την ευτυχία σου για τη νέα χρονιά θα δεις ότι θα επηρεαστούν θετικά και άλλοι τομείς στη ζωή σου, όπως η υγεία, η κοινωνικότητα και η παραγωγικότητά σου.

*Από τη Eurolife

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *