Πώς παραβιάζεται η IDD από εμπόρους αυτοκινήτων, τράπεζες & πλατφόρμες

6 Φεβρουαρίου 2020

«Ένα πουκάμισο αδειανό» γίνεται η οδηγία IDD στην ελληνική ασφαλιστική αγορά αφού παραβιάζεται άμεσα και έμμεσα από τα εναλλακτικά δίκτυα που συντηρούν οι εταιρείες

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η παροχή έξτρα δώρων από τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για να κάνουν οι αγοραστές εκεί την ασφάλισή τους, τα αυξημένα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις σε περίπτωση που ασφαλίσει η Τράπεζα και οι τραπεζικές διευκολύνσεις σε διάφορες εργασίες, αλλά και η παροχή μειωμένων τιμών στα ίδια συμβόλαια από τις ασφαλιστικές πλατφόρμες αποτελούν τους Δούρειους Ίππους των ανταγωνιστών της διαμεσολάβησης προκειμένου να "πέσει το κάστρο" της IDD και να μην πάρουν ασφαλιστική δραστηριότητα οι Διαμεσολαβητές.

Αυτές είναι οι καταγγελίες πολλών διαμεσολαβητών για τους τρόπους που καταστρατηγείται η διαδικασία της IDD από τους εμπόρους αυτοκινήτων, τις τράπεζες αλλά και τις πλατφόρμες με ανοχή (ή και συνενοχή) με τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το γεγονός ότι οι προμήθειες προς τους μεγάλους διαμεσολαβητές αγγίζουν το 30% επί της αξίας του συμβολαίου (και σχεδόν στα μισά για όσους συνεργάζονται μαζί τους) ωθεί τις εταιρείες να αναζητήσουν νέους τρόπους διανομής με μικρότερα κόστη και ταυτόχρονα προτείνουν προς τους συνεργάτες τους να προσεγγίζουν ευκολότερα τους πελάτες τους για την εξυπηρέτησή τους.

Το ερώτημα που προκύπτει, όμως, είναι ότι σε μία εποχή μειωμένων εισοδημάτων, οι πελάτες επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις τιμές (price sencitives) και όχι από την ποιότητα και την αμεσότητα των υπηρεσιών. Όσο και εάν οι διαμεσολαβητές κινηθούν κοντά και δίπλα στον πελάτη (πώληση και αποζημίωση), όταν η διαφορά στην τιμή είναι πάνω από 10% , είναι πολύ δύσκολο να τον κρατήσουν.

Οι καταγγελίες πληθαίνουν, αλλά δυστυχώς δεν έχουν καμία αντιμετώπιση. Οι ασφαλιστικές μάλλον βολεύονται με την κατάσταση, η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί επουσιώδη τα προβλήματα αυτά και η Επιτροπή Ανταγωνισμού τα βάζει κάτω από τις λίστες άλλων προβλημάτων.

Να πάρουν θέσεις οι ασφαλιστικές ζητά η Διαμεσολάβηση

Οι επαγγελματίες της ασφάλισης ζητούν ατύπως από τις ασφαλιστικές εταιρείες να αποφασίσουν εάν θέλουν και σε ποιο βαθμό θέλουν τη συνεργασία μαζί τους. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε γνωστός πράκτορας στη Β.Α. Αττική, «δεν μπορούν να μας καλούν στις βραβεύσεις και να μας ζητωκραυγάζουν τη στιγμή που προσφέρουν ευκαιρίες στα εναλλακτικά δίκτυα να μας πάρουν παραγωγή».

Το σίγουρο είναι ότι κατά το 2020 θα υπάρξουν μεγάλες εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά σε ό,τι αφορά τα κανάλια διανομής, αλλά και ποιές ασφαλιστικές εταιρείες σείονται πραγματικά το ρόλο της διαμεσολάβησης.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Μία απάντηση στο Πώς παραβιάζεται η IDD από εμπόρους αυτοκινήτων, τράπεζες & πλατφόρμες

  1. Ο/Η Έλεγχος γίνεται από την ΤτΕ; λέει:

    Αν δεν κάνω λάθος, ο νόμος πλέον προβλέπει ΙΔΙΑ τιμή για ίδια ασφαλιστήρια, ανεξαρτήτως του καναλιού διανομής. Η ΤτΕ το ελέγχει ή μπα…;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Groupama Ασφαλιστική: Για 12η χρoνιά δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS

Η Groupama Ασφαλιστική θα συνεχίσει, στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας, τη στήριξή της στα Παιδικά Χωριά SOS για 12η...

Close