Skip to content

Σε δύσβατα μονοπάτια κινείται πλέον η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στο επόμενο Δ.Σ της ΕΤΕ αναμένεται η απόφαση για την εταιρεία

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΤΕ που συνεδρίασε χθες σχετικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην μοναδική πρόταση της Gongbao που διαμορφώθηκε στα 675 εκατ. Ευρώ για το 75% του μετοχικού κεφαλαίου. Η συζήτηση του θέματος αναμένεται να μεταφερθεί μέσα στις συνεδριάσεις του τον Οκτώβριο ευελπιστώντας ότι θα έχει αλλάξει το κλίμα και στις διεθνείς αγορές αλλά και θα είναι πιο ξεκάθαρη η κεφαλαιακή κατάσταση της τράπεζας.

Τραπεζική πηγή του Underwriter μας ανέφερε ότι η ΕΤΕ πιέζεται εκ των πραγμάτων να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική τόσο από τον μηχανισμό του SSM όσο και από τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις από τις Βρυξέλλες (DG Com). Η καθαρή θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι 814 εκατ. Ευρώ και το 75% αυτής τιμολογείται σε fair value περίπου στα 610,5 εκατ. Ευρώ.

Η Gongbao σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες προσφέρει 675 εκατ. Ευρώ για το ίδιο ποσοστό (75%) δηλαδή προσφέρει ένα premium της τάξης του 9% περίπου γεγονός που σε αριθμητικό επίπεδο θεωρείται ικανοποιητικό. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την στάση παρατεταμένης καθυστέρησης που έχουν ακολουθήσει οι Κινέζοι και το γεγονός ότι δεν έχουν καταθέσει κάποιο ουσιαστικό business plan ούτε κάποια εγγυητική επιστολή. Κινούνται απλώς σε επίπεδο προθέσεων ενώ ο φάκελος στην Τράπεζα της Ελλάδας παραμένει ουσιαστικά ανοικτός.

Η στάση της διοίκησης απέναντι στις εξελίξεις δεν ευνοεί ιδιαίτερα την πρόταση της Gongbao αλλά ταυτόχρονα είναι η μόνη πρόταση που έχει στα χέρια της. Έτσι έχει τις εξής επιλογές. Είτε να την αποδεχθεί χωρίς να έχει κατατεθεί κάποιο πλάνο αποπληρωμής από τους Κινέζους, είτε να την απορρίψει. Στη δεύτερη περίπτωση (απόρριψης) η Τράπεζα θα κληθεί να καταθέσει νέο πλάνο στον SSM για την εξεύρεση νέων κεφαλαίων που θα αντικαταστήσουν αυτά που είχε προεξοφλήσει με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο που είχε προταθεί πριν από ένα χρόνο ήταν να γίνει δημόσια πρόταση (IPO) για την Εθνική Ασφαλιστική ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει περισσότερες προτάσεις και από το εξωτερικό. Η πρόταση αυτή όμως σκοντάφτει στην επενδυτική συγκυρία η οποία είναι νωθρή στο εξωτερικό και προβληματική στην Ελλάδα.

Οι ξένοι θα εγκρίνουν την όποια απόφαση πάρει η ΕΤΕ

Τα στελέχη του SSM παρακολουθούν τις εξελίξεις και σε κάθε περίπτωση θα αποφανθούν εάν η αποδοχή της πρότασης της Gongbao διασφαλίζει τα κεφάλαια που περιμένει να εισπράξει η Τράπεζα, εάν τα ποιοτικά στοιχεία της πρότασης θα διασφαλίσουν και την βιωσιμότητα της εταιρείας και εάν στην περίπτωση απόρριψης της πρότασης της Gongbao θα υπάρξουν εναλλακτικές επιλογές που θα διασφαλίσουν την επάρκεια της τράπεζας σε βασικά κεφάλαια (Core I). Στη δεύτερη φάση, εάν περάσει η πρόταση της Gongbao και από τον SSM θα πρέπει να πάρει και την έγκριση από την DG Com (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) για να προχωρήσει η διαδικασία.

Η «στοιχειωμένη πώληση»

Οι εξελίξεις δικαιώνουν αυτά που φοβούνταν οι περισσότεροι ασφαλιστικοί παράγοντες τα τελευταία δύο χρόνια. Η Εθνική Ασφαλιστική που είναι και η μεγαλύτερη και ιστορικότερη θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΕΤΕ είναι πολύ μεγάλο μέγεθος για να πωληθεί εύκολα. Το γεγονός ότι η διοίκησή της τα τελευταία 3 χρόνια έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να την εξυγιάνει και να μειώσει τους (όποιους) ‘σκελετούς’ στα χαρτοφυλάκια έχει λειτουργήσει θετικά για την εταιρεία που καταφέρνει και εν μέσω κρίσης να πολλαπλασιάζει την παραγωγή της και να αυξάνει την κερδοφορία της. Ωστόσο η έλλειψη στρατηγικών επενδυτών και μεγάλων ξένων ασφαλιστικών από το εξωτερικό δείχνει ότι οι περισσότεροι δεν θέλουν να μπλέξουν με την ‘ελληνική περιπέτεια’ και με μεγάλα τιμήματα. Η περίπτωση της EXIN έδειξε ότι οι μαξιμαλιστικές προτάσεις από σχετικά μικρά επενδυτικά σχήματα δεν ήταν εύκολο να ολοκληρωθούν. Η απόσυρση της FOSUN (μετά και το φιάσκο με την Folli-Follie) έφερε ως μοναδική προσφορά αυτή της Gongbao η οποία όμως δεν έχει πείσει πολλούς και μέσα στην ΕΤΕ και στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον SSM.

Έτσι αναμένονται οι αποφάσεις του Δ.Σ της ΕΤΕ και σε περίπτωση απόρριψης θα ζητηθεί παράταση χρόνου από τον SSM για την εξεύρεση άλλης εναλλακτικής επιλογής.

1 Comment

  1. […] Λοιπόν, το 2018 η Gongbao έδινε €675 εκατομμύρια για το 75 % του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής (market value). Η πρόταση αυτή δε προκρίθηκε από τον μέτοχο. Με αυτά τα δεδομένα για το 80% θα έπρεπε να δοθούν €720 εκατομμύρια και για το 100% €900 εκατ. (ενδεικτικά εδώ) […]


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *