Skip to content

Σε «θολά νερά» οι επενδυτές παγκοσμίως: Ανησυχία λόγω πληθωρισμού και μείωσης αξίας ομολόγων

Σε φάση έντονης αποκρυπτογράφησης των τάσεων της διεθνούς οικονομίας βρίσκονται οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο το τελευταίο διάστημα.

Του Χρήστου Γαβαλά

Από τη μια, ο παγκόσμιος πληθωρισμός, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας, έχει αυξηθεί σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μια γενιά.

Από την άλλη πλευρά,η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μπορεί να προσπαθήσει να αντικρούσει τις πληθωριστικές τάσεις μειώνοντας τα ομόλογα που αγοράζει της και αυξάνοντας τα επιτόκια υπό τον έλεγχό της. Αυτές οι κινήσεις, όμως, θα μπορούσαν να μειώσουν την αξία των υφιστάμενων ομολόγων.

Ακόμη και χωρίς προληπτικές ενέργειες, όμως, της Fed, η αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις των νέων ομολόγων, επειδή οι επενδυτές αναμένουν τουλάχιστον κάποια πραγματική απόδοση, πάνω από το ποσοστό πληθωρισμού. 

Η αντιμετώπιση της διπλής απειλής του πληθωρισμού από τη μια και των ευάλωτων τιμών των ομολόγων από την άλλη είναι δύσκολη, αλλά αξίζει να θυμάται κανεός ότι ακόμη και σε μια κακή χρονιά, τα ποιοτικά διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια ομολόγων τείνουν να είναι πολύ πιο σταθερά από τις μετοχές. 

Ωστόσο, το τρέχον ασταθές περιβάλλον για ομόλογα μπορεί να είναι ανησυχητικό.

Αλλά εκτός από τις ΗΠΑ, αυξήθηκαν οι αποδόσεις και στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι προειδοποίησε για την ανάγκη να ανταποκριθεί η χώρα στις πιέσεις των τιμών. 

Τα επιτόκια αυξήθηκαν επίσης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπου ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 ετών. 

Αλλά και η Κίνα φέρεται να ετοιμάζεται να πουλήσει ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ, κάτι που δοκιμάζει τις αντοχές των επενδυτών, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο κινδυνεύει να δει γρήγορη μείωση του ρυθμού ανάπτυξής της.

Ενδεικτικά σήμερα, η Κίνα ανέφερε ότι η οικονομία της αυξήθηκε κατά 4,9% σε σχέση με πέρυσι το τρίτο τρίμηνο, από 7,9% την προηγούμενη περίοδο. 

Υπό αυτό το πρίσμα, μάλιστα, το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας όρισε 14 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων διεθνών και εγχώριων εταιρειών, για να πραγματοποιήσουν την πώληση ομολόγων, σύμφωνα με ειδοποιήσεις που εστάλησαν τη Δευτέρα στους επενδυτές. Αυτό θα είναι το πέμπτο συνεχόμενο έτος που η Κίνα συγκεντρώνει δισεκατομμύρια δολάρια με πώληση χρέους στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Την περασμένη εβδομάδα, το κόστος ασφάλισης του χρέους σε δολάρια της κινεζικής κυβέρνησης αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2020, όταν τα πρώτα στάδια της παγκόσμιας πανδημίας επηρέαζαν τις παγκόσμιες αγορές.

Όσον αφορά στη Γερμανία, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων εκτοξεύτηκαν κατά 20% και στο -0,13%, ενώ κατά 28% αυξήθηκαν οι αποδόσεις των γαλλικών 10ετών, στο 0,21%.

Ισχυρή ήταν και η διόρθωση στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, με την απόδοση των ελληνικών 10ετών να εκτοξεύεται στο 0,95%,το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, ενώ η απόδοση του 5ετούς έχει πλέον απομακρυνθεί σημαντικά από τα αρνητικά επίπεδα και διαμορφώνεται στο 0,23% με αύξησηκατά 35% και στα υψηλότερα επίπεδα επίσης από τον περασμένο Μάιο.

Οι οικονομολόγοι πάντως της αμερικανικής τράπεζας, Bank of America, εκτιμούν ότι το πλήγμα στην παγκόσμια κατανάλωση από το σοκ των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να φτάσει το 1,6% φέτος, με την Ευρώπη να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη. 

Αυτό ενισχύει την πεποίθησή της ότι το μακροοικονομικό σκηνικό για τις ευρωπαϊκές μετοχές έχει μετατοπιστεί και, ενώ πριν αναμενόταν επιτάχυνση της ανάπτυξης και πτώση των προεξοφλητικών επιτοκίων, πλέον αναμένεται το εντελώς… αντίστροφο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *