Skip to content

Σημάδια ανάκαμψης και της αστικής ευθύνης αυτοκινήτου

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου έδειξε σημάδια ανάκαμψης τον Ιούνιο μετά από μεγάλο διάστημα σημαντικής υποχώρησης της παραγωγής. Ο κλάδος αστικής ευθύνης οχημάτων διαμορφώθηκε στα 358 εκατ. Ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2021 μειωμένος κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο (Ιανουάριος – Ιούνιος 2020). Η μείωση αυτή είναι η μικρότερη στις συγκρίσεις με τους περυσινούς μήνες και εάν λάβουμε υπόψιν ότι κατά το 2020 είχαμε και σημαντικές μειώσεις τιμολογίων (μέχρι 10%) τότε φαίνεται ότι σταδιακά υπάρχει μία εκλογίκευση του συστήματος.

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς βλέποντας ότι από τις αρχές του β’ τριμήνου αυξήθηκε η κυκλοφορία και ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι ζημιές, περιόρισαν οι περισσότερες τις μειώσεις τιμολογίων και κάποιες έκαναν και αυξήσεις κατά το ίδιο διάστημα.

Τα στοιχεία παραγωγής Ιουλίου-Αυγούστου θα δείξουν κατά πόσο έχει μεταβληθεί ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου αυξάνοντας παραγωγή παράλληλα με την αύξηση ζημιών υλικών και μη.  Το άνοιγμα του τουρισμού και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αύξησε και την κυκλοφορία των επαγγελματικών οχημάτων αλλά και των ενοικιαζόμενων οχημάτων. Μάλιστα τα ενοικιαζόμενα οχήματα (κυρίως στις τουριστικές περιοχές) κατέγραψαν αύξηση ενοικιάσεων πάνω από 70% σε σχέση με πέρυσι και ταυτόχρονα αυξήθηκαν πολύ τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία, τα Οδικά Τροχαία Ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη Χώρα και προκάλεσαν τοv θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, αυξήθηκαν κατά 15,0% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (1.033 τον Ιούνιο του 2021, έναντι 898 τον Ιούνιο του 2020). Από τα παθόντα πρόσωπα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων, καταγράφηκαν 48 νεκροί, 65 βαριά τραυματίες και 1.150 ελαφρά τραυματίες, έναντι 50 νεκρών, 56 βαριά τραυματιών και 1.042 ελαφρά τραυματιών τον Ιούνιο του 2020, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,0% σε νεκρούς και αύξηση κατά 16,1% σε βαριά τραυματίες και κατά 10,4% σε ελαφρά τραυματίες.

Να κλείσει θετικά σε παραγωγή και κερδοφορία ο κλάδος το 2021

Ο στόχος για το τελευταίο 4μηνο στις περισσότερες εταιρείες είναι να διατηρήσουν τη διατηρησιμότητα σε πάνω από 90% , να διατηρήσει σταθερά τα τιμολόγια και να βελτιώσει τα περιθώρια ζημιά (loss ratios) της ασφαλιστικής αγοράς και κατά συνέπεια να αυξηθούν τα τεχνικά αποτελέσματα.  Ίσως το 2021 αποτελέσει μία σημαντική ευκαιρία για την ασφαλιστική αγορά να ανατρέψει ο ισχυρός κλάδος της αστικής ευθύνης την πτωτική πορεια του εδώ και 10 χρόνια.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *