Skip to content

Σκληρές διαπραγματεύσεις στα τιμολόγια επιχειρηματικών ασφαλίσεων λόγω της συγκυρίας

Οι ελπίδες της αγοράς εστιάζονται κυρίως σε νεοφυείς κλάδους με ασφαλιστική ζήτηση όπως για παράδειγμα το cyber insurance

Σκληρές διαπραγματεύσεις καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στις ανανεώσεις συμβολαίων επιχειρηματικών ασφαλίσεων και αστικών ευθυνών μεταξύ ασφαλιστικών και ασφαλισμένων επιχειρήσεων με την πίεση να οξύνεται στους διαμεσολαβητές.

του Νίκου Σακελλαρίου

Η οικονομική-ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να ζητούν μεγαλύτερες εκπτώσεις στα ασφάλιστρα είτε αφορούν επιχειρηματικές ασφαλίσεις ή γενικές αστικές ασφαλίσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες και από τους διαμεσολαβητές που βρίσκονται συνεχώς σε επικοινωνία με τις ασφαλιστικές προκειμένου να πετύχουν καλύτερα τιμολόγια και να κρατήσουν τους πελάτες τους.

Πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν ότι στις παρούσες συνθήκες με μειωμένη ζήτηση σε όλους τους κλάδους , δεν μπορούν να πληρώνουν τα ίδια ασφάλιστρα με τις προ 2020 εποχές. Το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές κατά την περίοδο της πανδημίας λειτούργησαν εξαιρετικά φιλικά προς τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες λόγω της πανδημίας ουσιαστικά τονώνει τις απαιτήσεις για ακόμη χαμηλότερα ασφάλιστρα προβάλλοντας μάλιστα και το επιχείρημα του ανταγωνισμού των χαμηλών ασφαλίστρων. Οι διαμεσολαβητές είναι οι πρώτοι που δέχονται τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων επιχειρήσεων και επαγγελματιών και προσπαθούν να βρουν την ‘χρυσή τομή’  με τις ασφαλιστικές.

Οι επιχειρηματικοί κλάδοι (ακόμη και οι τουριστικές επιχειρήσεις που προσβλέπουν σε αυξημένο τουρισμό) βάλλονται από την οικονομική κρίση και αρκετοί ασφαλισμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι ζητούν ή χαμηλότερα τιμολόγια στα υπάρχοντα ασφαλιστήρια ή να προχωρήσουν σε ανανεώσεις με λιγότερες καλύψεις.  Η τάση είναι γενικευμένη και έτσι οξύνεται ο ασφαλιστικός ανταγωνισμός προκειμένου να πάρουν μεγάλες επιχειρήσεις ως πελάτες τους. 

Ανώτερα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς θεωρούν ότι εάν συνεχιστεί έτσι η ασφαλιστική χρονιά (πόλεμος, πληθωρισμός, μείωση ανάπτυξης, χαμηλότερα ασφάλιστρα) τότε θα δούμε μειώσεις παραγωγής στο α’ εξάμηνο 2022 ειδικά στους κλάδους επιχειρηματικών ασφαλίσεων. Οι ελπίδες της ασφαλιστικής αγοράς εστιάζονται κυρίως σε νεοφυείς κλάδους με ασφαλιστική ζήτηση όπως για παράδειγμα το cyber insurance ή στις ασφαλίσεις πιστώσεων (λόγω κρίσης) και σε ορισμένα προιόντα που είναι συνδεδεμένα με την πορεία του πληθωρισμού, δηλαδή αυξάνονται όταν αυξάνεται ο πληθωρισμός. Υπ’ αυτές τις συνθήκες ανελαστικής ζήτησης, ίσως οι ασφαλίσεις υγείας (ατυχήματα και ασθένεια) καταφέρουν να κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα στο επόμενο διάστημα. Επίσης εάν ο τουρισμός επιβεβαιώσει την ανοδική του πορεία στο β’ και γ’ τρίμηνο 2022 θα καταφέρει να συντηρήσει υψηλές παραγωγές και ικανοποιητικά ασφάλιστρα.

1 Comment

  1. Avatar

    όταν όλες οι αγορές του κόσμου μιλάνε για το επίπεδο της αύξησης ασφαλίστρων στην Ελλάδα εξακολουθούμε να κάνουμε αναλύσεις για εκτπώσεις και μειώσεις ασφαλίστρων… και μετά αναρωτιώμαστε γιατι δεν μεγαλ΄ώνει ποτέ η πίτα… κατάντια…


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *