Skip to content

Στάσιμη η αγορά το πρώτο εξάμηνο, σημαντική η πτώση στα Unit Linked

Ενδιαφέρον όπως κάθε φορά παρουσιάζει η έρευνα παραγωγής ασφαλίστρων για το πρώτο εξάμηνο του 2016 που εξέδωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Το μέγεθος των εταιρειών και το ποσοστό που αντιρποσωπεύεται στην έρευνα την καθιστά απολύτως αξιόπιστη και ενδεικτική για την πορεία της αγοράς.

Το πρώτο στοιχείο είναι η μείωση κατά 5,1% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων. Αναλυτικότερη ματιά στους πίνακες δείχνει ότι αυτό το -5,1%,  σε συντριπτικό ποσοστό οφείλεται στη μείωση της παραγωγής σε συμβόλαια συνδεδεμένα με επενδύσεις, τα οποία ως γνωστόν έπεσαν θύμα των capital controls εφόσον περιλαμβάνουν μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό – φυσικά αναφερόμαστε σε συμβόλαια εφάπαξ καταβολής.

Αξιοσημείωτη είναι και η  περαιτέρω μείωση της παραγωγής στις ασφαλίσεις κατά ζημιών. Αν αφαιρέσουμε όπως και η έρευνα επισημαίνει, την αλλαγή κατηγοριοποίησης της παραγωγής που αφορά τον κλάδο ασθενειών, λόγω του νέου θεσμικού πλαισίου, αξίζει να σημειωθεί η μείωση τόσο στην αστική ευθύνη αυτοκινήτων κατά 11% αλλά και η μείωση στον κλάδο πυρός κατά 8,4% μιας και αυτά τα δύο μεγέθη, συνθέτουν περισσότερο από το 50% της παραγωγής κατά ζημιών.

Βεβαίως η παραγωγή έχει βοηθηθεί κατά ένα μικρό ποσοστό από τις ασφαλίσεις ζωής (+5,5%). Εδώ οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας ότι σημαντικό κομμάτι της παραγωγής αυτής έχει αυτόματες αυξήσεις συμβολαίων οι οποίες όπως είναι φυσικό επηρεάζουν την  συγκεκριμένη αύξηση.

Συμπερασματικά μιλάμε για ένα εξάμηνο όπου ακόμη και αν αφαιρέσουμε την πτώση που οφείλεται στα capital controls, αλλά έτσι κι αλλιώς αφορά επενδυτικά συμβόλαια Unit Linked που μετρούν κατά 100% στην παραγωγή, καταγράφεται απώλεια στους γενικούς κλάδους η οποία καταδεικνύει την στασιμότητα της αγοράς σε ένα, έτσι κι αλλιώς, δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *