Γράφει η Κατερίνα Πετρίδη
Συνθήκες σταθερότητας επικράτησαν στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, παρά τις αντίξοες γεωπολιτικές συνθήκες, όπως υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Aon. Οι τρομακτικών διαστάσεων πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Καλιφόρνια στις αρχές της χρονιάς δεν επηρέασαν την πορεία της αγοράς, η οποία κινήθηκε σύμφωνα με τις θετικές προβλέψεις και τους στόχους που είχαν τεθεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Το ασφαλιστικό οικοσύστημα αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτικό, απορροφώντας ζημιές που ξεπέρασαν τα 37 δισ. δολάρια μόνο από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες, χωρίς να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του. Έτσι πήραν με τον καλύτερο και πιο εύγλωττο τρόπο την απάντησή τους όσοι προέβλεπαν χάος και διάλυση των ασφαλιστικών εταιρειών λόγω του δυσβάστακτου κόστους των πολυήμερων πυρκαγιών και μάλιστα μέσα σε κατοικημένες περιοχές.
Μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς χαρακτηρίζεται από επάρκεια διαθέσιμων καλύψεων, ισχυρό ανταγωνισμό και σταθερές τιμές ασφαλίστρων, με εξαίρεση κάποιους κλάδους και ορισμένες περιοχές υψηλού κινδύνου. Οι ασφαλιστικές εταιρείες συνεχίζουν να εστιάζουν στην ανάπτυξη, αλλά φροντίζουν ιδιαίτερα η ανάληψη κινδύνων να παραμένει πειθαρχημένη και επιλεκτική. Πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην αξιοποίηση των δεδομένων τους και σε εργαλεία που τις βοηθούν να ποσοτικοποιούν και να διαφοροποιούν τους κινδύνους, καθιστώντας έτσι εφικτή την άμεση αντίδρασή τους στις αναδυόμενες τάσεις. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι προσαρμόζουν το εύρος της έκθεσής τους σε κινδύνους, αλλά και την τιμολογιακή τους πολιτική ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες στον τομέα των φυσικών καταστροφών, με κύρια προτεραιότητα την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους.
Οι τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς διαμορφώνουν ένα ιδανικό περιβάλλον για επανεξέταση της στρατηγικής της κάθε εταιρείας είτε όσον αφορά την έκθεσή της σε συγκεκριμένους κινδύνους είτε την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας. Ο ισχυρός ανταγωνισμός ωθεί συχνά τους ασφαλιστές να αυξάνουν τις παρεχόμενες καλύψεις, να μειώνουν τις απαλλαγές και να κατεβάζουν τις τιμές των ασφαλίστρων, κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πλέον πολλές καινούργιες λύσεις, όπως η παραμετρική τιμολόγηση, η προαιρετική αντασφάλιση και τα εξατομικευμένα ασφαλιστήρια, που δίνουν τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να ενισχύσουν τη στρατηγική τους απέναντι στις μελλοντικές εξελίξεις.
Ένα ακόμη εργαλείο που σκέπτονται να αξιοποιήσουν οι ασφαλιστές αφορά στο κομμάτι της πρόληψης και είναι πραγματικά πολύ έξυπνο. Το σκεπτικό είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες να διοχετεύουν ένα κομμάτι των ασφαλίστρων που εισπράττουν σε κινήσεις ενίσχυσης των ασφαλισμένων τους, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές ζημιές. Έστω π.χ. ότι μία επιχείρηση έχει συνάψει με μία ασφαλιστική μία σειρά ασφαλιστηρίων συμβολαίων, για τις εγκαταστάσεις της, για τα μεταφερόμενα εμπορεύματα, για διακοπή εργασιών, για την ευθύνη των στελεχών της και για τα εταιρικά αυτοκίνητα, καταβάλλοντας ετησίως κάποιες χιλιάδες ευρώ σε ασφάλιστρα. Η ασφαλιστική θα της επιστρέφει ένα ποσοστό των εισπραχθέντων ασφαλίστρων με τον όρο να χρησιμοποιηθούν για καλύτερη θωράκιση έναντι κυβερνοκινδύνων ή καλύτερο σύστημα πυρασφάλειας κ.λπ. Ουσιαστικά δηλαδή η ασφαλιστική εταιρεία θα επενδύσει στην αποφυγή μελλοντικών δαπανηρών ζημιών. Άλλωστε οι γνωρίζοντες δεν σταματούν να υπογραμμίζουν πως το κόστος των ενεργειών πρόληψης είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που θα προκύψουν εάν δεν καταφέρουμε να αποτρέψουμε την έλευση του κινδύνου ή να τον μετριάσουμε.
Ωστόσο, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνάμε την κυκλική πορεία που ακολουθούν οι αγορές και ιδίως η ασφαλιστική αγορά. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα κυλούν ομαλά διότι οι ασφαλιστικές εταιρείες αντλούν κεφάλαια από τις προηγούμενες κερδοφόρες χρονιές προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ζημιές. Όμως βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές της χρονιάς και μπορεί στη συνέχεια να προκύψουν νέες μεγάλες φυσικές καταστροφές, είτε πρόκειται για πυρκαγιές είτε για τις επιπτώσεις της εποχής των τυφώνων που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει στις ακτές του Ατλαντικού. Επίσης μένει ακόμη να διαπιστώσουμε το εύρος των επιπτώσεων του εμπορικού πολέμου που έχει προκαλέσει η επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αγαθά από την κυβέρνηση Τραμπ, σε κλάδους όπως οι μεταφορές, το αυτοκίνητο κ.ά.
Συνολικά οι τιμές των ασφαλίστρων διατηρήθηκαν σταθερές, αλλά σε κάποιους κλάδους επικράτησαν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες τιμολόγησης σε όλες σχεδόν τις αγορές, όπως για παράδειγμα στην Κυβερνοασφάλιση -παρά τη σημαντική αύξηση ζημιών την περασμένη χρονιά- και την ασφάλιση Ευθύνης Διοικητικών Στελεχών. Αντίθετα στον κλάδο Αυτοκινήτου οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους επισκευής των ζημιών. Στον κλάδο Περιουσίας η επιθυμία των ασφαλιστικών εταιρειών για ανάπτυξη οδήγησε συχνά σε παροχή εκπτώσεων (όπως είδαμε και στη χώρα μας άλλωστε από το σύνολο σχεδόν της αγοράς στις ασφαλίσεις Κατοικίας), ιδίως στις περιπτώσεις όπου υπήρχε επάρκεια δεδομένων προς ανάλυση, η οποία επέτρεπε σωστό underwriting. Στις περιοχές που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο Καναδάς, τμήματα της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, καταγράφηκαν μικρές αυξήσεις τιμών στις ασφαλίσεις έναντι φυσικών καταστροφών. Ακόμη και στο Λος Άντζελες οι πυρκαγιές επηρέασαν ελάχιστα την τιμολόγηση κατά τις ανανεώσεις των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Μόνη εξαίρεση παγκοσμίως η Ιαπωνία, όπου οι ασφαλιστές προχώρησαν μαζικά σε σημαντικές αυξήσεις ασφαλίστρων, προκειμένου να βελτιώσουν την κερδοφορία τους.
Με λίγα λόγια οι λέξεις κλειδιά για τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά είναι σταθερότητα και ανθεκτικότητα. Λέξεις που υπογραμμίζουν με τον καλύτερο τρόπο την αξιοπιστία της αγοράς, η οποία παραμένει ακλόνητη όσο αντίξοες κι αν είναι οι περιρέουσες συνθήκες. Και για να διατηρηθεί ακλόνητη και στο μέλλον είναι απολύτως απαραίτητη η αξιοποίηση των πολλών διαθέσιμων καινοτόμων εργαλείων, το πειθαρχημένο underwriting και ο εξορθολογισμός της τιμολογιακής πολιτικής αποφεύγοντας την παγίδα του εξοντωτικού ανταγωνισμού.
No comment yet, add your voice below!