Skip to content

Στα επίπεδα του 2019 επιστρέφει η παραγωγή

Tα επίπεδα παραγωγής του 2019 αναμένεται να πιάσει η ασφαλιστική παραγωγή σύμφωνα με τους ρυθμούς που κινείται μέσα στο 10μηνο του 2021. 

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η ασφαλιστική παραγωγή του 2019 ήταν στα 4,07 δισ. ευρώ και θεωρείται πολύ πιθανή η προσέγγιση τους μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου εάν δεν συμβεί κάτι αρνητικό στην ελληνική οικονομία.  Οι στόχοι των ασφαλιστικών είναι να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου που είναι ο πλέον ευάλωτος, να διευρύνουν τα μερίδιά τους στις υπόλοιπες Γενικές Ασφαλίσεις και ιδιαίτερα στους κλάδους περιουσίας με έμφαση στην ασφάλιση φυσικών καταστροφών, κατοικιών και επαγγελματικής στέγης, την διατήρηση και αύξηση των μεριδίων στον κλάδο υγείας (υπάρχει ζήτηση λόγω πανδημίας) και στις επιχειρηματικές ασφαλίσεις που κερδίζουν έδαφος. 

Βέβαια από τα στοιχεία φαίνεται ότι το ισχυρό χαρτί της ασφαλιστικής αγοράς είναι η εκτίναξη της παραγωγής των προϊόντων Unit Linked που αντιστοιχεί σε επίπεδα  της δεκαετίας προ κρίσης. Η συνέχιση της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων από τις τράπεζες θα διευκολύνει την είσοδο νέων πελατών στα Unit Linked. Το ζητούμενο όμως είναι  να μην είναι στα ίδια επίπεδα η παραγωγή με το 2019 αλλά να αυξηθεί το ασφαλιστικό πελατολόγιο. Εκεί υπάρχει σαφές πρόβλημα.  Για παράδειγμα ο κλάδος υγείας (ατύχημα και ασθένεια ) αυξάνεται κυρίως από τιμολογιακές αυξήσεις.  Αντίθετα ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου υποχωρεί λόγω υποχώρησης τιμολογίων (προσφορές , εκπτώσεις).  Η κίνηση στο β’ εξάμηνο 2021 στις βιομηχανικές και επιχειρηματικές ασφαλίσεις είναι καλύτερη απ’ το α’ εξάμηνο με αύξηση πελατολογίου.  Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για ασφαλίσεις μεγάλων έργων  (Εγνατία), υποδομών και real estate που εκτιμάται ότι θα δώσουν μεγάλη ώθηση από το 2022 και μετά. Eπίσης θα υπάρξει παραγωγή (από πολύ χαμηλά επίπεδα που είναι σήμερα) στο cyber insurance που είναι ένας κλάδος που αναπτύσσεται όσο αυξάνεται η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και του κράτους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *