Skip to content

Στα ύψη οι τιμές ασφάλισης για τις αποστολές στην Ουκρανία – έως και 4000 ευρώ την εβδομάδα

Η ασφάλιση για εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές αποστολές, δημοσιογράφους, μηχανικούς και άλλους που πηγαίνουν στην Ουκρανία είναι πλέον πιο ακριβή και πιο δύσκολο να οργανωθεί από ό,τι κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

του Χρήστου Γαβαλά

Αυτό αναφέρουν διεθνείς ασφαλιστικοί αναλυτές σε σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ενώ οι ασφαλιστικές ήταν διστακτικές στην παροχή καλύψεων την περίοδο αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάποιες το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται θετικές, ωστόσο με πολύ ακριβό ασφάλιστρο.

«Οι τιμές ασφάλισης στην Ουκρανία είναι επί του παρόντος ακριβότερες από ό,τι ίσχυε στο παρελθόν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν… Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή είναι μια πιο ενεργή εμπόλεμη ζώνη, και όχι μια απλή κατάσταση εξέγερσης», δήλωσε ο Αλέξις Φέχλερ, ασφαλιστής Ατυχημάτων και Υγείας στην OneAdvent του Lloyd’s του Λονδίνου.

«Η αστάθεια που προκαλείται από τα ουκρανικά κέρδη στο μέτωπο και τα επακόλουθα αντίποινα των ρωσικών δυνάμεων θα έχουν περαιτέρω αντίκτυπο στο κόστος», πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, η ασφαλιστική εταιρεία Battleface (!) που υποστηρίζεται από τη Lloyd’s του Λονδίνου, χρεώνει κατά μέσο όρο 3.500 ευρώ την εβδομάδα για να παρέχει κάλυψη 250.000 ευρώ για προσωπικό ατύχημα και 250.000 ευρώ για ιατρική περίθαλψη στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις ανωτέρω στελεχών της. Ενώ το κόστος της κάλυψης ατυχήματος μπορεί να ανέλθει σε έως 4.000 ευρώ την εβδομάδα για περιοχές που θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου.

Οι ασφαλιστικές χρεώνουν σε δόσεις που πρέπει να καταβάλλονται κάθε εβδομάδα, ακριβώς επειδή όλα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Και όσο πιο ανατολικά πηγαίνει κανείς, τόσο αυξάνεται το ασφάλιστρο.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ το 2003, οι Lloyd’s του Λονδίνου και άλλες ασφαλιστικές εταιρείες έκαναν καθημερινές αναθεωρήσεις των ασφαλίστρων που χρέωναν για την κάλυψη δημοσιογράφων που δραστηριοποιούντο στον Κόλπο, δεδομένου του φόβου ότι οι ρεπόρτερ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες ή να εκτελεστούν, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ εκείνης της εποχής.

Μια τρίτη ασφαλιστική πηγή που αρνήθηκε να κατονομαστεί είπε ότι το ημερήσιο κόστος ασφάλισης για την αποστολή ενός δημοσιογράφου στα πιο επικίνδυνα μέρη της Ουκρανίας μπορεί να φτάνει και το 5%-10% του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα σε δέκα μέρες τα ασφάλιστρα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και τη συνολική αξία της κάλυψης του ατόμου…

Μια τυπική πολιτική κάλυψης αποζημιώνει τον θάνατο ή τραυματισμό από τυχαίο παράγοντα, την εκκένωση περιοχής λόγω έκτακτης ανάγκης, τον επαναπατρισμό και την ιατρική περίθαλψη εκτός χώρας.

Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, ιατροί και ειδικοί σε θέματα ανασυγκρότησης αποστέλλονται πλέον στην Ουκρανία, ωστόσο ο άμαχος πληθυσμός παραμένει απροστάτευτος παρότι οι επιθέσεις έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *