Προς αναθεώρηση της κοινοτικής οδηγίας του 2005
Του Νίκου Σακελλαρίου
Μαζικές ανατιμήσεις ασφαλίστρων καταγράφονται στην αντασφαλιστική αγορά του Λονδίνου σύμφωνα με πηγές από την ασφαλιστική αγορά. Η εκτίναξη των ζημιών συντηρούν σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες ασφαλίσεων τ σε συνδυασμό με την διατήρηση του πληθωρισμού σε Ευρωζώνη και Βρετανία σε υψηλά επίπεδα, οδηγούν τις
αντασφαλιστικές να προχωρούν ταυτόχρονα σε αυξήσεις αντασφαλίστρων που ξεπερνούν
το 10%.
Οι αυξήσεις αυτές ουσιαστικά πιέζουν και τα κεφάλαια των ασφαλιστικών με αποτέλεσμα είτε να αναγκάζονται και οι ίδιες σε αυξήσεις ασφαλίστρων σε κλάδους που μπορούν να τις πάρουν είτε να τις απορροφούν μειώνοντας εμμέσως τα ίδια κεφάλαιά τους και χαμηλώνοντας τους δείκτες φερεγγυότητάς τους , όπως θα φανούν στο τέλος του γ’ τριμήνου.
Η κλιματική αλλαγή που επιφέρει φυσικές καταστροφές σε καλλιέργειες και περιουσίες , η αύξηση των μετακινήσεων με όλα τα μεταφορικά μέσα, οι ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα από σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές είναι σήμαντικά αυξημένες σε σχέση με το 2022 ενώ οι επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας είναι εμφανέστατες και στις αντασφαλίσεις.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αντασφαλίστρων αφορούν κλάδους όπως οι ναυτιλιακές μεταφορές, οι ασφαλίσεις περιουσίας σε περιοχές υψηλού σεισμικού κινδύνου ή κινδύνου πυρκαγιάς, πλημμυρών και βέβαια στις ιατρικές υπηρεσίες , στις οδικές και αεροπορικές μεταφορές κά.
Προς αναθεώρηση της κοινοτικής Οδηγίας 2005/68/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Οι δραματικές αλλαγές στην αντασφαλιστική αγορά των τελευταίων 2 ετών οδηγεί σε αναθεώρηση της κοινοτικής οδηγίας του 2005 αφού σε πολλά σημεία οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Το σημαντικότερο είναι ότι η Βρετανία όπου έχουν τα γραφεία τους οι περισσότερες αντασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο (ακόμη και εάν οι έδρες τους βρίσκονται σε άλλα κράτη) έχει πάψει να είναι μέλος της Ε.Ε και πλέον οι εταιρείες υπόκεινται στον βρετανικό νόμο και όχι στον ευρωπαικό (Ε.Ε)
No comment yet, add your voice below!