Στα ύψη τα κόστη επισκευής ζημιών στο αυτοκίνητο, οδηγούν σε αυξήσεις ασφαλίστρων

7 Φεβρουαρίου 2022

Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί  τα κόστη αποζημίωσης ζημιών αυτοκινήτου από τις αρχές του χρόνου.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η εκτίναξη του πληθωρισμού, η αύξηση της τιμής του ρεύματος και οι αυξήσεις στις τιμές των ανταλλακτικών (νέων και μεταχειρισμένων) έχουν οδηγήσει σε μία πρωτοφανή αύξηση της αξίας των αποζημιώσεων γεγονός που οδηγεί τις ασφαλιστικές είτε να απορροφούν κάποιες ζημιές είτε να είναι έτοιμες να προχωρήσουν μέσα στο α’ τρίμηνο σε αυξήσεις ασφαλίστρων.  Ήδη σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου έχουν σταματήσει την καθοδική τους πορεία που είχαν το 2020-2021 και στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουν σταθεροποιηθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αυξηθεί και αναμένονται και περαιτέρω αυξήσεις.

Αλυσιδωτές καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα για όσους έχουν αυτοκίνητο προς επισκευή είναι η έλλειψη ανταλλακτικών και η μεγάλη καθυστέρηση εισαγωγής νέων ανταλλακτικών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις επιδιορθώσεις η οποία ουσιαστικά οδηγεί σε καθυστερήσεις και στις αποζημιώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέσος όρος χρόνου αποζημίωσης είναι πολύ αυξημένος και πέρα των δεσμεύσεων που επιβάλλει η νομοθεσία.

Πληθωρισμός και αποδόσεις ομολόγων βασικά προβλήματα

Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί στο 5,1% και οδηγείται (Ιανουάριο) προς το 5,5% σύμφωνα με εκτιμήσεις.  Αυτό έχει επιφέρει προβλήματα αύξησης κόστους λειτουργίας και στις ασφαλιστικές.  Η μεγαλύτερη επίπτωση είναι κυρίως ότι οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έχουν εκτοξευτεί στο 2%, γεγονός που επιφέρει κεφαλαιακές υπο-αξίες στις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν μεγάλες θέσεις ελληνικών ομολόγων που είναι αγορασμένα την προηγούμενη τριετία.  

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας. Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Αύριο το MDRT Athens Workshop

Αύριο, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το MDRT Athens Workshop στο Φαληρικόν Arts & Events με μια πλούσια ατζέντα από...

Close