Skip to content

Στους δρόμους η αστυνομία για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων

Στα «χέρια» της Ελληνικής Αστυνομίας είναι  απο χθες τα στοιχεία των 436.000 και πλέον ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, με το «σαφάρι» ελέγχων στους δρόμους να ξεκινά στις επόμενες ημέρες  από την τροχαία.

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Με την παρέλευση της χθεσινής ημερομηνίας, Κυριακή 8 Ιουλίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποστέλλει στην ΕΛ.ΑΣ. τα στοιχεία των παραβατών προκειμένου να εντοπιστούν και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν: αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για 6 μήνες, ή για 2 χρόνια σε περίπτωση εμπλοκής του οχήματος σε ατύχημα.

Τσουχτερό είναι και το πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, με 500 ευρώ για τα επιβατικά, 250 ευρώ για τα δίκυκλα και 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά.

Η άδεια ικανότητας του οδηγού μπορεί να του επιστραφεί προτού παρέλθουν τα ανωτέρω διαστήματα, εφόσον πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει τη σχετική απόδειξη. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν παρέλθουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, εφόσον πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Αύξηση μηχανισμών ελέγχου

Σωρεία παραβατικότητας ανέδειξε η εντατικοποίηση των ελέγχων σε περισσότερα από 11.500 οχήματα που ελέγχθηκαν την εβδομάδα 25 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου από κλιμάκια των Υπηρεσιών Τροχαίας της χώρας.

Στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος «παράβαση της εβδομάδας», που σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης οι έλεγχοι για μη χρήση προστατευτικού κράνους κι ανασφάλιστα οχήματα εντόπισαν 11.802 συνολικά οχήματα και βεβαιώθηκαν 1.955 παραβάσεις, εκ των οποίων 1.455 για μη χρήση προστατευτικού κράνους και 500 για ανασφάλιστα οχήματα.

Από τα 689 συνεργεία που συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα, οι περισσότερες παραβάσεις σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο της Αττικής με συνολικά 491 περιστατικά, του Ηρακλείου Κρήτης με 152, του Ρεθύμνου με 133, των Σερρών με 76 και της Θεσσαλονίκης με 62.

Οι διαδικασίες ελέγχου αναμένεται να ενταθούν στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να εντοπιστούν τα 436.653 ανασφάλιστα οχήματα που κατέγραψε η ΑΑΔΕ στη διασταύρωση του Απριλίου.

 Το παράβολο…

Μετά τον εκτεταμένο έλεγχο και τις περιπτώσεις «προσωπικής» ενημέρωσης μέσω taxisnet, η ΑΑΔΕ επισημαίνει πως εάν παραμένει ως ανασφάλιστο το όχημα σας, μπορείτε μέσω της εφαρμογής e-Παράβολο να ανακτήσετε το παράβολο που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να αποφευχθούν τα… χειρότερα.

Όμως, στην περίπτωση που το όχημα εντοπίσθηκε και από την Αστυνομική Αρχή και επιβλήθηκαν οι ποινές και τα πρόστιμα (όπως προβλέπει η παρ.4 του άρθρου 5 και του άρθρου 12 του Π.Δ.237/1986), δεν απαιτείται η πληρωμή του παραβόλου των 250 ευρώ για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Επί της διαδικασίας, θα πρέπει πριν την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ο οδηγός να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τη σχετική πράξη της Αστυνομικής Αρχής για τη γνωστοποίηση της εξαίρεσής του από την υποχρέωση πληρωμής του παραβόλου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *