Skip to content

8,5 τρισ. ευρώ διαχειρίζονται οι Ασφαλιστικές στην Ευρώπη

Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτή τη στιγμή η ασφαλιστική βιομηχανία διαχειρίζεται κεφάλαια 8.5 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, το μέγεθος των επενδύσεων αυτών αυξήθηκε κατά 50% την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με την Insurance Europe, παρά την οικονομική ύφεση!

Οι επενδύσεις των Ασφαλιστών αποτελούν πάνω απο το μισό όλων των θεσμικών επενδύσεων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών κρατικών χρεών σε ποσοστό 24% και ευρωπαϊκών ομολόγων σε ποσοστό 21%.

Η αγορά όμως είναι ευρέως διαφοροποιημένη και ανομοιογενής – όπως και όλη η ευρωπαϊκή αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές αγορές είναι κατά κύριο λόγο εθνικές αγορές. Όμως η εποχή (οικονομική κρίση – εξέλιξη τεχνολογίας) επιβάλλει αλλαγές, και το Solvency II είναι ένα μόνο βήμα προς τον τελικό προορισμό: ένα περιβάλλον πιο «πανευρωπαϊκό», με κοινούς κανόνες και προϋποθέσεις που ενδέχεται, κάποια μέρα, να καταστήσουν εφικτές και τις διασυνοριακές ασφαλιστικές συναλλαγές!

Επί του παρόντος πάντως, συνεχίζονται οι διαβουλεύεσεις μεταξύ Κομισιόν, Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να οριστικοποιηθεί η IMD2, η Ντιρεκτίβα για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, για την οποία έχουμε ξαναγράψει.

Ένας από τους στόχους της IMD2 είναι να θέσει κοινούς κανόνες Διαμεσολάβησης όχι μόνο διαμέσου των καναλιών διανομής, αλλά και σε επίπεδο κρατών-μελών.

Και σε παγκόσμιο επίπεδο όμως, η Διεθνής Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Εποπτικών (International Association of Insurance Supervisors – IAIS), αναπτύσσει τώρα κανόνες που θα διευκολύνουν την συνεργασία μεταξύ εθνικών εποπτικών αρχών για την καλύτερη επίβλεψη ασφαλιστικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, θεσπίζει ένα διεθνές κεφαλαιακό αποθεματικό, το οποίο θα υποχρεούνται να τηρούν οι διεθνείς όμιλοι, και το μέγεθος του οποίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο τέλος του 2016.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *