Skip to content

Συντονιστές: Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που τους δίνει ο νέος νόμος

Η κατηγορία του Συντονιστή Ασφαλιστικών Συμβούλων, όπως ονομαζόταν μέχρι την ψήφιση του νέου Νόμου, είναι μια κατηγορία ταυτισμένη σε μεγάλο βαθμό με το agency system, δηλαδή με τα δίκτυα αποκλειστικής συνεργασίας.

Εκεί ο Συντονιστής είχε για λογαριασμό της εταιρείας την ευθύνη να βρίσκει ανθρώπους για να τους προτείνει στην εταιρεία και στο επάγγελμα, να τους εκπαιδεύει, να τους παρακολουθεί, και σε σημαντικό ποσοστό να έχει και την ευθύνη για κάποιες από τις πράξεις τους.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε, κυρίως από ανθρώπους που είχαν δομηθεί ως επαγγελματίες ασφαλιστές στο σύστημα στο agency, και η ανάπτυξη ανεξάρτητων εταιρειών διαμεσολάβησης, οι οποίες λειτουργούν με χαρακτηριστικά agency.

Η νέα νομοθεσία που είναι ήδη σε ισχύ, δίνει πραγματικά τη δυνατότητα ένας Συντονιστής  ασφαλιστικών συμβούλων (ασφαλιστικών πρακτόρων, όπως ονομάζονται πλέον), να εκτελεί το έργο του για λογαριασμό περισσοτέρων από μίας εταιρειών, εάν οι εταιρείες επιθυμούν κάτι τέτοιο και βεβαίως και ο ίδιος, επιθυμεί να δράσει έτσι.

Στην ελληνική ασφαλιστική αγορά υπάρχει και ένα ιδιότυπο καθεστώς επαγγελματιών, που συστήνουν άλλους σε μια ασφαλιστική εταιρεία, λαμβάνουν αμοιβή για αυτή τη σύσταση, και περαιτέρω δεν ασχολούνται καθόλου, δεν ασκούν δηλαδή τα καθήκοντα εκπαίδευσης και εποπτείας του Συντονιστή.

Με το νέο καθεστώς φαίνεται ότι αυτοί οι επαγγελματίες αρχίζουν να αναζητούν σιγά σιγά την άδεια του Συντονιστή ασφαλιστικών συμβούλων, έτσι ώστε να «νομιμοποιήσουν» αυτό που έπρατταν μέχρι σήμερα. Πρόκειται για δυνατότητα που δίνει η νέα νομοθεσία, γεγονός που καταγράφεται στα θετικά της.

Ωστόσο, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή να αντιληφθούν όσοι θέλουν να έχουν τον ρόλο του Συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων τον ακριβή ορισμό που δίνει ο Νόμος στη συγκεκριμένη ιδιότητα.

Τα καθήκοντα της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν αλλάζουν σε σχέση με το παρελθόν, όμως αναθέτουν συγκεκριμένες ευθύνες στους Συντονιστές για τον τρόπο που λειτουργεί ο εκάστοτε πράκτορας τον οποίο έχουν συστήσει:

Βάσει της νέας νομοθεσίας ο ορισμός του Συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων είναι σαφής: Επιλέγει και προτείνει στις ασφαλιστικές εταιρείες ασφαλιστικούς πράκτορες, τους εκπαιδεύει και τους επιβλέπει, διασφαλίζοντας ότι κάθε στιγμή εφαρμόζουν όλες τις πολιτικές και όλους τους κανονισμούς σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων.

Κατά συνέπεια, εάν στη δομή μιας ασφαλιστικής εταιρείας, ένας Συντονιστής ασφαλιστικών πρακτόρων έχει προτείνει συνεργάτες διαμεσολαβητές, θα πρέπει να του είναι σαφές ότι έχει και την ευθύνη τους. Δηλαδή θα πρέπει να διασφαλίζει ότι ακολουθούν κατά γράμμα την πολιτική των εταιρειών για τη διανομή: για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι πλέον αναπόφευκτο να τους επιβλέπει.

Είναι θετικές για τη λειτουργία της αγοράς αυτές οι υποχρεώσεις γιατί διασφαλίζουν ότι όποιος λαμβάνει ένα κομμάτι προμήθειας για λογαριασμό κάποιου έργου, έχει ευθύνη για αυτό που θα παραχθεί στη συνέχεια. Έτσι δεν δημιουργούνται απλά συνθήκες «ελέγχου» παραγωγής και αμοιβής, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δηλαδή χωρίς να προσφέρεται το ανάλογο έργο.

Είναι εκτίμησή μας ότι αν στο μέλλον παρατηρηθούν παραβάσεις εκ μέρους ασφαλιστικών πρακτόρων, ενώ στη διαδικασία εμπλέκονται και άλλοι πράκτορες ή συντονιστές, (τα ονόματα των οποίων θα αναγράφονται από εδώ και πέρα και στις αιτήσεις ασφάλισης και στα συμβόλαια), ο επόπτης θα αναζητήσει πιθανές παραλείψεις και ευθύνες σε όλους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *