Skip to content

Συσπείρωση σωματείων και θεσμών στη χθεσινή συνάντηση για την IDD

Έκκληση για συσπείρωση δυνάμεων και ενεργή συμμετοχή στο υπό δημόσια διαβούλευση – σχέδιο νόμου για την Οδηγία της IDD -που τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Οκτωβρίου 2018 στο ελληνικό δίκαιο- απευθύνουν οι επικεφαλής των πρακτόρων, μεσιτών και συντονιστών της ασφαλιστικής αγοράς στα μέλη τους.

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Για τη σχετική Οδηγία, οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι η IDD δεν αποτελεί απειλή, και δεν εμπεριέχει «ανατροπές». Στην ουσία οριοθετεί, πλαισιώνει και καθορίζει ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας με την Ευρωπαϊκή Αγορά, στο οποίο δίδονται νέα εφόδια και προοπτικές εξυγίανσης του κλάδου.

Οι προκλήσεις για την εξυγίανση του κλάδου και η θετική αποδοχή των νέων ρυθμίσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντηση του κλάδου με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΕΑ, Ι. Χατζηθεοδοσίου, του ΓΓ, Δ. Γαβαλάκη, του προέδρου της ΕΑΔΕ, Π. Λελεδάκη, της ΕΕΑΕ Δ. Λύχρου, του ΣΕΜΑ Ι. Ξηρογιανόπουλου, του ΠΣΣΑΣ Ι. Τοζακίδη, της ΠΟΑΔ Τ. Μιχαλόπουλου, όπου αποσαφηνίστηκαν οι λεπτομέρειες της νέας Οδηγίας.

Συγκεκριμένα, για τις θεσμικές και καινοτομικές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στο Μητρώο Ασφαλιστών αλλά και τις τροποποιήσεις που θα πραγματοποιήσει η IDD στο ρόλο των πρακτόρων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΣΑΣ Π. Λελεδάκης. Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε ότι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση βρίσκεται στις προτεραιότητες της ατζέντας του Επιμελητηρίου, τονίζοντας πως η Επιτροπή Διαμεσολάβησης θα συνεχίζει να οργανώνει και νέες προσπάθειες, τόσο για το καλό του κλάδου, όσο και της εθνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις σημαντικές ενέργειες που κάνει το ΕΕΑ όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να βελτιώσει τη θέση του Έλληνα διαμεσολαβητή θεσμικά και επαγγελματικά.

Στις δύσκολες προκλήσεις της εποχής υπάρχουν τρεις λέξεις: Συνεννόηση, Συναίνεση και Συνεργασία, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Δ. Μαζαράκης, δίνοντας το δικό του στίγμα για συλλογική προσπάθεια στις επερχόμενες αλλαγές. «Στην Ένωση, μαζί με την συνεργασία του ΕΕΑ έχουμε επιδείξει ότι η ισχύς εν τη ενώσει έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα πράγματα» όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με την Οδηγία, εκτίμησε ότι θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των «μαύρων κωδικών» και το ξεκαθάρισμα του κλάδου. «Με μικρά βήματα θα πάμε μπροστά. Το IDD έρχεται να βοηθήσει ως προς αυτή την κατεύθυνση. Να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να θωρακίσει τον επαγγελματία ασφαλιστή. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας καταιγίδας νέων ρυθμίσεων».

Αφερέγγυοι επαγγελματίες
«Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενημερώσουμε για τα βασικά στοιχεία της Οδηγίας, όπως έχει κατατεθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, μετά από διεργασία που διήρκησε σχεδόν ενάμιση χρόνο» όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΕΑΕ, Δ. Λύχρου.

Όπως επεσήμανε, ο λόγος που οδήγησε στην αναζήτηση νέων αυστηρών κανόνων, ήταν η διαπίστωση των εποπτικών αρχών για σοβαρές συνέπειες που υφίστανται οι καταναλωτές σε αγορές υπηρεσιών και προϊόντων από αφερέγγυους επαγγελματίες. Η κ. Λύχρου ανέλυσε διεξοδικά και επεξήγησε τις αλλαγές που προβλέπει η νέα νομοθεσία και θα επηρεάσουν σημαντικά το επάγγελμα της διαμεσολάβησης, όπως η συγχώνευση των κατηγοριών αλλά και οι αλλαγές στους όρους της σύμβασης μεταξύ εταιρείας και διαμεσολαβητή. Διαβάστε αναλυτικά: “Τι ακριβώς αλλάζει στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση”

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η ομιλία του αντιπροέδρου του ΕΕΑ, Δ. Γαβαλάκη, τονίζοντας την προστασία των «μικρών διαμεσολαβητών» από τις κακές πρακτικές του παρελθόντος από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

«Καταφέραμε μετά από 14 μήνες σκληρής δουλειάς να βάλουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι. Συμβάλλαμε ενεργά στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, επιτυγχάνοντας σημαντικά βήματα για την προώθηση του επαγγελματία διαμεσολαβητή. Βασικό μας μέλημα ήταν να καλύψουμε τις θέσεις των Σωματείων. Πέρα από τα πλαίσια ορθής ενσωμάτωσης στην IDD, προσπαθήσαμε να κάνουμε μια διαβούλευση ουσίας. Το πιο δύσκολο και ουσιαστικό για μένα είναι να καταφέρεις και να κατοχυρώσεις πράγματα με συνεννόηση, ειδικά για τα δικαιώματα των συναδέλφων».

Ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ, Ι. Ξηρογιαννόπουλος αναφέρθηκε στις εξίσου πολύ σημαντικές αλλαγές που θα δημιουργηθούν στη διαφάνεια των συμβάσεων, στην αμοιβή των μεσιτών και αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τη νέα Οδηγία.

«Ως ΣΕΜΑ δημιουργήσαμε μια ομάδα παράλληλης εργασίας η οποία επεξεργάστηκε την Οδηγία που αφορούσε εμάς, ως μεσίτες ασφαλίσεων. Εντοπίσαμε κάποια σημεία τα οποία μας αφορούσαν και με τις θέσεις μας προσπαθούσαμε να διευκρινίσουμε κάποια θέματα. Το πρώτο θέμα, ήταν να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του μεσίτη. Ο μεσίτης ασφαλίσεων είναι εντολοδόχος του πελάτη, δεν λειτουργεί για τις ασφαλιστικές εταιρείες, άρα είναι ανεξάρτητος από τις ασφαλιστικές εταιρείες και μέσα από αυτό το ρόλο έχει μια διττή δραστηριότητα. Αναφορικά με το ύψος της προμήθειας από την Οδηγία της IDD, όπως φαίνεται και στο κείμενο, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε το ύψος της αμοιβής, με την έννοια της προμήθειας ή του ποσού. Απλά πρέπει να εξηγείται η φύση και ο τρόπος με τον οποίο αμειβόμαστε» όπως τόνισε.
«Τα κίνητρα που δίνουν οι εταιρείες για την προώθηση των ασφαλιστικών προϊόντων δεν καταργούνται a priori», σύμφωνα με τον Ι. Ξηρογιαννόπουλο. «Αυτό που πρέπει φροντίζουμε όλοι, είναι το κίνητρο που δίδεται από την εταιρεία να μην αποτελεί τον νούμερο ένα παράγοντα που θα διαμορφώνει την επιλογή μας. Άρα τα κίνητρα παραμένουν. Όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένη πρόταση προς τον πελάτη και να εξηγούμε με ποιο τρόπο επιλέξαμε τη συγκεκριμένη εταιρεία. Η νέα Οδηγία θα βοηθήσει την εξυγίανση της αγοράς. Τα πράγματα θα είναι πλέον περισσότερο ξεκάθαρα και οι επαγγελματίες θα έχουν ευκαιρίες να βελτιώσουν τον τρόπο που δουλεύουν και παρέχουν τις υπηρεσίες προς τους πελάτες τους».

Αποτελεσματικότητα…
«Θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι στις προσπάθειες που κάνουν τα σωματεία για να είμαστε όλοι πιο δυνατοί και πολύ πιο αποτελεσματικοί» σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΣΣΑΣ, Ι. Τοζακίδη, ο οποίο υπογράμμισε ότι «Σήμερα, είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα καθώς μπαίνουμε σε ένα νέο κεφάλαιο, όπου μακροπρόθεσμα θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε, να διασφαλίσουμε και να αυξήσουμε τα κεκτημένα που έχει η ασφαλιστική διαμεσολάβηση αλλά και οι εταιρείες. Ως πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε και να ανοίξουμε δύο δώρα: το GDPR, που μας φέρνει πιο κοντά στον πελάτη, γιατί δημιουργεί συνθήκες διαφάνειας, και την ενσωμάτωση στην Εθνική νομοθεσία της IDD. Όσον αφορά την IDD, προσωπική μου άποψη είναι πως τα κανάλια διανομής θα λειτουργούν επί ίσοις όροις. Μπαίνει μια τάξη στην αγορά και οι καλοί επαγγελματίες έχουν σημαντικές ευκαιρίες».

Η Οδηγία στοχεύει πρωτίστως στην αυξημένη προστασία του καταναλωτή, θέτοντας αυξημένες κανονιστικές απαιτήσεις, ενώ προβλέπει για όλα τα δίκτυα διανομής τις υποχρεώσεις και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται.
«Όσα προβλέπει η νέα Οδηγία, βοηθούν και ενισχύουν τη θέση του επαγγελματία διαμεσολαβητή» όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΑΔ Τ. Μιχαλόπουλος, καταλήγοντας πως «Ενισχύουν περισσότερο την αγορά σε σχέση με ότι ίσχυε πριν. Μας βάζει σε περισσότερες διαδικασίες και υποχρεώσεις αλλά το αποτέλεσμα είναι μόνο θετικό. Παραμένουν βέβαια και κάποια ερωτηματικά τα οποία θα αποσαφηνιστούν, όταν πάρουμε στα χέρια μας το σχέδιο νόμου».

(Φωτό: το πάνελ των ομιλητών στην εκδήλωση-ενημέρωση για την ενσωμάτωση της IDD στην εθνική νομοθεσία, ξενοδοχείο Royal Olympic, Τετάρτη 6/6/18)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *