Skip to content

Τί κάνεις αν η ομάδα σου δεν αποδίδει;

Πολλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην ανεπαρκή απόδοση μιας ομάδας: ατομικά λάθη, τεταμένες διαπροσωπικές σχέσεις, έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του καθοδηγητή και των μελών ή ο συνδυασμός όλων των παραπάνω. Εάν η ομάδα σας υπολειτουργεί και ο μάνατζέρ σας πιέζει για αποτελέσματα, μπορεί να αισθάνεστε χαμένοι — ειδικά αν νιώθετε ότι έχετε ήδη δώσει τα πάντα. Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν είστε υπεύθυνοι για ένα γκρουπ ατόμων των οποίων η απόδοση κρίνεται ανεπαρκής.

Συνειδητοποιήστε ότι δεν είστε μόνοι.

Μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια. Πρώτα από όλα από τους συναδέλφους σας, ζητώντας συμβουλές σχετικά με το τι έχουν κάνει εκείνοι όταν ήρθαν αντιμέτωποι με χαμηλή απόδοση. Στη συνέχεια, κοιτάξτε έξω από τον οργανισμό για καθοδήγηση. Επικοινωνήστε με μέντορες ή άλλους ηγέτες και συναδέλφους που σέβεστε και ρωτήστε: «Αν η ομάδα σας είχε χαμηλή απόδοση και λαμβάνατε κακή κριτική, ποια θα ήταν η επόμενη κίνησή σας;»

Αποδεχτείτε τα σχόλια.

Αν αξιολογηθήκατε αρνητικά για παράγοντες πέρα από τον έλεγχό σας, είναι φυσικό να αισθάνεστε θυμό και να βρίσκεστε σε άμυνα. Ωστόσο πρέπει να αποδεχτείτε ότι εσείς είστε υπόλογοι για την ομάδα και τις ενέργειες ή την αδράνειά της. Πρέπει επίσης, να παραδεχτείτε ότι πρέπει να ανανεώσετε την προσπάθειά σας και τη στρατηγική σας. Το να είστε αμυντικός δεν θα βοηθήσει τα πράγματα.

Επικοινωνήστε με τον μάνατζέρ σας

Εάν νιώθετε αμήχανα ή αμυνόμενοι για την κριτική που σας ασκείται, πάρτε μια ανάσα και μετά σκεφτείτε: «Τι χρειάζομαι από τον διευθυντή μου;» Όταν το μυαλό σας είναι καθαρό, στείλτε email και προγραμματίστε μια επόμενη συνάντηση. Δημιουργήστε χώρο για τον διευθυντή σας για να σας δώσει σχόλια αυτοπροσώπως ή μέσω βιντεοκλήσης και όχι μέσω email. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δώσετε προσοχή στη μη λεκτική επικοινωνία, όπως τη γλώσσα του σώματος. Επίσης, αν ζητήσετε βοήθεια πρόσωπο με πρόσωπο θα είναι πιο δύσκολο για τον διευθυντή σας να πει όχι ή να απορρίψει το αίτημα.

Ζητήστε από τον διευθυντή σας υποστήριξη, αλλά στη συνομιλία μαζί του βεβαιωθείτε ότι θα του υπενθυμίσετε τι συμβαίνει σωστά, ποια είναι τα δυνατά σας σημεία και γιατί εσείς είστε το κατάλληλο άτομο για να διορθώσετε την ομάδα. Γενικότερα, οι μάνατζερ είναι εξαιρετικά απασχολημένοι και μπορεί να μην ξοδεύουν χρόνο για να αναγνωρίσουν αυτά που πάνε καλά. Υπενθυμίστε στον διευθυντή σας τα θετικά με έναν αυθεντικό, ουσιαστικό τρόπο.

Μην μπερδεύεστε με αρνητικές σκέψεις.

Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί κανείς στην αυτοκατηγορία, πιστεύοντας ότι έπρεπε να είχε αλλάξει τα πράγματα πιο γρήγορα. Αλλά ο μηρυκασμός δεν θα βοηθήσει να αλλάξει η κατάσταση. Πρώτα, σκεφτείτε τι μπορείτε να ελέγξετε – μετά κάντε ένα σχέδιο δράσης και προχωρήστε.

Ρίξτε μια νέα ματιά στο στυλ ηγεσίας σας.

Μετά την αξιολόγηση, εκτιμήστε πώς μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που διοικείτε την ομάδα σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας:

• Λειτουργεί ο τρόπος με τον οποίο καθοδηγώ την ομάδα; Αν έπρεπε να αλλάξω κάτι τί θα ήταν αυτό;

• Πώς λογοδοτεί κάθε μέλος της ομάδας για συγκεκριμένα παραδοτέα;

• Έχει καταλάβει η ομάδα τη σοβαρότητα της κατάστασης;

Σκεφτείτε έναν κοινό ομαδικό στόχο.

Μην αφήνετε την ομάδα σας να ξεγλιστρήσει αναλαμβάνοντας μόνοι σας όλο το βάρος για την αποτυχία της. Όταν η ομάδα κάνει λάθη, είναι δική σας ευθύνη να τη φέρετε αντιμέτωπη με αυτά και να βοηθήσετε την ομάδα να προχωρήσει. Εξίσου σημαντικό είναι να δημιουργείτε στόχους από κοινού. Δοκιμάστε αυτό: στις τετ α τετ συναντήσεις, ζητήστε από το κάθε μέλος να έρθει προετοιμασμένο να συζητήσει τους στόχους του και πώς τους υλοποιεί. Ως αρχηγός της ομάδας, αναρωτηθείτε:

• Έχω δώσει αλληλοτροφοδότηση, ώστε κάθε μέλος της ομάδας να γνωρίζει πού πρέπει να επικεντρωθεί;

• Έχω μοιραστεί μαζί τους πώς θα ήθελα ο κάθε στόχος να εξελίσσεται στην πορεία;

• Έχω ξεκαθαρίσει πώς θα εποπτεύω κάθε μέλος της ομάδας;

Καθώς βάζετε στόχους, εσείς ως ηγέτες θα πρέπει να είστε ακόμα πιο πρακτικοί. Μην αφήνετε τίποτα στην τύχη. Επικοινωνήστε υπέρ του δέοντος και κάντε τακτικές συναντήσεις, ειδικά ως ομάδα.

Σκεφτείτε το μέλλον σας.

Αν και είναι εύκολο να εμπλακείτε πλήρως στην ανάπτυξη των ομάδων και στο πώς θα τις βοηθήσετε να αποδώσουν καλύτερα, πρέπει επίσης να σκεφτείτε τον εαυτό σας. Ο διευθυντής σας μπορεί να νοιάζεται μόνο για το πως θα πετύχετε μια επιτυχημένη απόδοση. Για να συνεχίσετε να προχωράτε στην καριέρα σας, δημιουργήστε ατομικούς στόχους. Η εστίαση και στη δική σας απόδοση από μόνη της βοηθά την ομάδα. Αφιερώστε 30 λεπτά την εβδομάδα και καθορίστε μια μόνιμη συνάντηση με τον διευθυντή σας, ώστε να έχετε τον χώρο να σκεφτείτε πως θα προχωρήσουν οι στόχοι σας.

Είναι απογοητευτικό όταν η ομάδα υπολειτουργεί, ειδικά αν την έχετε προπονήσει και έχετε κάνει όλα όσα έχετε διδαχθεί προκειμένου να πετύχει τους στόχους της. Ωστόσο μπορείτε να διαχειριστείτε την ευθύνη της αλλαγής. Εξετάστε το στυλ ηγεσίας σας, ζητήστε βοήθεια, επικοινωνήστε εντατικά με τον διευθυντή σας και προωθήστε συνεργατικές λύσεις με τα μέλη της ομάδας σας. Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνος. Βεβαιωθείτε ότι εστιάζετε και στους δικούς σας στόχους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *