ΤΕΑ Διαμεσολαβούντων: «Ανάσα» στον κλάδο από την Interamerican

11 Οκτωβρίου 2017

Στη δημιουργία ΤΕΑ (Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης) για τους διαμεσολαβούντες συνεργάτες της όλων των κατηγοριών προχωρά η Interamerican, στο πλαίσιο του αντίστοιχου που «τρέχει» ήδη από το 2010 για τους εργαζομένους. Είναι η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία που προχωρά σε παρόμοιο εγχείρημα, με εχέγγυο φυσικά την ήδη υπάρχουσα τεχνογνωσία. Στόχος, η προστασία των συνεργατών από την οικονομική αβεβαιότητα στο μείζον ζήτημα του συνταξιοδοτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη συμπληρωθεί τα ιδρυτικά μέλη ενώ σε στάδιο ολοκλήρωσης είναι και οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αδειοδότηση από την Πολιτεία  - αν όλα πάνε κατ’ ευχήν το Ταμείο θα λειτουργήσει εντός του νέου έτους.

Όπως ορίζει η νομοθεσία, θα είναι αυτοδιοικούμενο και η οικονομική του διαχείριση θα γίνεται από εκλεγμένα όργανα – το νομικό πλαίσιο που διέπει γενικότερα τη λειτουργία των ΤΕΑ είναι προσανατολισμένο στο να διευκολύνει την διαφάνεια και την εποπτεία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπόκεινται σε κανενός είδους εργοδοτικές ή άλλες παρεμβάσεις αλλά σε διαδικασίες εσωτερικών ελέγχων και στον Κώδικα Δεοντολογίας και Καλών Πρακτικών των ΤΕΑ. Στην ουσία είναι η ελληνική εκδοχή των IORPs («Ιδρύματα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών») και εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πέρα από την συνταξιοδοτική υποστήριξη, εξίσου σημαντικό είναι ότι οι εισφορές προς τα ΤΕΑ και οι προσωπικές και οι εργοδοτικές, εκπίπτουν πλήρως από την φορολογία ενώ οι εφάπαξ παροχές δεν φορολογούνται –φορολογούνται οι συντάξεις ως εισόδημα.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν μόλις 13 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ένα από αυτά και το ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ), με συνολικό χαρτοφυλάκιο 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο περίπου 1/4 του συνολικού ενεργητικού όλων των εγχωρίων ΑΕΔΑΚ! Το ΤΕΑ Interamerican έχει το δεύτερο υψηλότερο χαρτοφυλάκιο,  το οποίο το 2016 ανήλθε στα 15,18 εκ ευρώ.

Από την ημερομηνία της σύστασής του το συγκεκριμένο Ταμείο έχει καταβάλει εφάπαξ αξίας 2 εκατ. 263 χιλ. ευρώ – 117 στο σύνολό τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΤΕΑ λειτουργούν με την εισφορά του εργοδότη - η Interamerican καταβάλει σε αυτό το 4,25% επί του μισθού κάθε μέλους, 14 φορές ετησίως. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι εργαζόμενοι του ομίλου που έχουν συμπληρώσει 12 μήνες εργασίας, με μια απλή αίτηση συμμετοχής. Οι ίδιοι έχουν την δυνατότητα και προσωπικών εισφορών με μηνίαια κράτηση έως 10% από τον μισθό τους, 14 φορές ετησίως, όπως ακριβώς ισχύει και στο Ομαδικό Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα Καθορισμένων Εισφορών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα έκτακτων εισφορών μία φορά το χρόνο με ελάχιστη καταβολή τα 1000 ευρώ. Κάθε μήνα παρακρατούνται 2 ευρώ από τη μισθοδοσία των μελών για τη δημιουργία αποθεματικού “παντός καιρού”.

Τα λειτουργικά του έξοδα του Ταμείου τα έχει αναλάβει για μια δεκαετία τουλάχιστον η Interamerican. Αν αποφασίσει να σταματήσει να το υποστηρίζει ή να το χρηματοδοτεί, το Ταμείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του μόνο με προσωπικές εισφορές. Σε κάθε περίπτωση όμως, για την διακοπή της χρηματοδότησης η αλλαγής του ποσοστού εισφοράς από πλευράς του ομίλου, απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τ.Ε.Α.

Με χρήση προσωπικού κωδικού τα μέλη (1200 εργαζόμενοι περίπου) έχουν πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του Ταμείου, στις επενδύσεις των κεφαλαίων του, και φυσικά στο περιεχόμενο του ατομικού λογαριασμού τους.  Μια φορά το χρόνο λαμβάνουν επίσημη αναλυτική ενημέρωση για την πορεία και εξέλιξή του.

Τα αποθεματικά του επενδύονται σε μεικτό αμοιβαίο κεφάλαιο ισορροπημένου κινδύνου  - μακροπρόθεσμου ορίζοντα, το Global Balanced Fund of Funds το οποίο το 2016 απέφερε αποδόσεις ύψους 2,30%. Ειδική επενδυτική επιτροπή γνωμοδοτεί στο Ταμείο με στόχο την προστασία των επενδύσεων.

Δικαίωμα στις παροχές

Το σύνολο των παροχών κάθε εργαζομένου, εργοδοτικών και προσωπικών, μαζί με τις αποδόσεις από την επένδυσή τους, καταβάλλονται ως εφάπαξ κατά την συμπλήρωση ενός από τα παρακάτω κριτήρια (όποιο επέλθει πρώτο):

  • Ηλικία των 58 ετών (άνδρες & γυναίκες).
  • 20 έτη συμμετοχής στο ΤΕΑ.
  • Συνταξιοδότηση από τον κύριο Φορέα Ασφάλισης (κανονική, πρόωρη ή λόγω αναπηρίας).
  • Απώλεια ζωής.

Αν κάποιος αποχωρήσει από την εταιρεία πριν κλείσει 20 χρόνια εργασίας ή πριν την ηλικία των 58, το συσσωρευμένο κεφάλαιο παραμένει στον ατομικό λογαριασμό του και επενδύεται μέχρι να εκπληρωθεί κάποια από τις προϋποθέσεις καταβολής. Μέχρι εκείνη τη στιγμή μπορεί ο πρώην εργαζόμενος να συνεχίσει να καταβάλλει προσωπικές εισφορές – οι εργοδοτικές διακόπτονται λόγω διακοπής της συνεργασίας.

Το Ταμείο είναι πιστοποιημένο από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή για την επάρκεια των αποθεματικών του, την κάλυψη των υποχρεώσεών του με επαρκή ασφαλιστική τοποθέτηση και τη συμμόρφωσή του με τη νομοθεσία.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Μία απάντηση στο ΤΕΑ Διαμεσολαβούντων: «Ανάσα» στον κλάδο από την Interamerican

  1. Ο/Η Μπιμπίκη Χρυσάνθη λέει:

    Γιατί δεν συμπεριλαμβάνετε κι εμάς τους ασφαλιστικούς συμβούλους της interamwrican?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Ζημιές 3 δισ. δολ. «σαρώνουν» την AIG στο γ’ τρίμηνο 

Ζημιές έως και 3,1 δισ. δολάρια προ φόρων, καθαρών από αντασφάλιση, αναμένει ο ασφαλιστικό κολοσσός American International Group Inc στο...

Close