Skip to content

Τετραήμερη εβδομάδα σε εργασιακά “κοινόβια”: το κοντινό μας μέλλον

Τα εργασιακά ήθη της γενιάς των millennials, δηλαδή της σημερινής νέας γενιάς, απαιτούν αναγνώριση, τετραήμερο αντί για πενθήμερο ωράριο και προπάντων “ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής”.

Γράφει: Νικόλας Εμμανουήλ
emmanuel.n@underwriter.gr

Οι μιλλένιαλς είναι η γενιά του “εγώ” γράφει το Time (Μάιος 2013). “Είναι τεμπέληδες, ναρκισσιστές και ζουν ακόμη με τους γονείς τους”

Τετραήμερη αντί για πενθήμερη εργασία, ευέλικτο ωράριο που κάνει το «κλασικό» 09.00-17.00 παρελθόν, εργασία από το σπίτι ή από άλλους συνεργατικούς (κοινόχρηστους) χώρους, τύπου “WeWork”, είναι μερικές μόνο από τις καινοτομίες που αποτελούν ήδη πραγματικότητα στον εργασιακό χώρο, έστω και πειραματικά, θέτοντας τις βάσεις για το μελλοντικό εργασιακό τοπίο.

Εταιρείες του εξωτερικού που εφαρμόζουν ήδη την τετραήμερη εργασία και το ευέλικτο ωράριο επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν δει εκπτώσεις στην παραγωγικότητα, αντίθετα οι νέοι κανόνες έκαναν το εργασιακό τους περιβάλλον πολύ πιο διασκεδαστικό για τους εργαζόμενους – εύλογο, εφόσον κερδίζουν κάθε εβδομάδα ένα ωραίο τριήμερο μακριά από το γραφείο. Ποιός δεν θα χαιρόταν για αυτό!

Ο καταλύτης για να γίνουν τα άνω πραγματικότητα είναι φυσικά η τεχνολογία, που πλέον αυτοματοποιεί διαδικασίες, που κάποτε έπαιρναν ώρες ατελείωτες για να ολοκληρωθούν. Ταυτόχρονα, κάνει ακόμη και τα πιο εντυπωσιακά γραφεία να μοιάζουν…περιττά,  αφού πλέον τα μόνα που χρειάζεται κανείς για να εργαστεί είναι ένα λάπτοπ και καλή σύνδεση στο Ίντερνετ. Αν δε, διαθέτει και φρέσκιες ιδέες, τότε μπορεί να κάνει κυριολεκτικά θαύματα.

Τετραήμερη αντί για πενθήμερη εργασία εφαρμόζεται ήδη εκτεταμένα σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως την Ολλανδία και τη Δανία, τη Νορβηγία, την Ιρλανδία, ακόμη και τη Γερμανία, όπως επίσης τις ΗΠΑ, τον Καναδά, ακόμη και τη Νέα Ζηλανδία.  Η μείωση του ωραρίου γίνεται χωρίς καμία χωρίς περικοπή μισθού (αλλιώς δεν θα άξιζε να το συζητήσουμε), και δίνει στους εργαζόμενους υπερ-πολύτιμο χρόνο – μια μέρα παραπάνω σε εβδομαδιαία βάση – να τον αφιερώσουν στον εαυτό τους, στην οικογένειά τους και σε υποχρεώσεις εκτός γραφείου.

Η ιδέα εξαπλώνεται γοργά σε όλες τις χώρες του κόσμου, ανάλογα με τη θέληση και τη διάθεση κάθε εργοδότη.

Το επιχείρημα είναι το εξής: το να δουλεύει ο κόσμος για 4 ημέρες την εβδομάδα, αλλά να εξακολουθεί να πληρώνεται κανονικά για 5, κάνει τους εργαζόμενους να νιώθουν ότι διαχειρίζονται με επιτυχία την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ότι δεν ζουν για να δουλεύουν και να πληρώνουν λογαριασμούς, τους κάνει να αισθάνονται πιο επιτυχημένοι, με μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους, και όχι “ταγμένοι” κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της σε κάποιον άλλον, στην συγκεκριμένη περίπτωση στον εργοδότη ή την εταιρεία.

Τα άνω επιβεβαιώθηκαν και από την επιστήμη. Πανεπιστήμια μελέτησαν το πριν (πενθήμερο) και το μετά (τετραήμερο) των εργαζομένων και είδαν ότι τα ποσοστά όσων αισθάνονται πιο χαρούμενοι και ισορροπημένοι, έφταναν το 80%!

Αυτό είναι αυτονόητο, θα πουν πολλοί. Ποιός δεν θέλει να κάθεται σπίτι του και να πληρώνεται. Οι περισσότεροι το θέλουν σίγουρα, το θέμα όμως είναι τι κερδίζει και αυτός που παρέχει αυτή την δυνατότητα.

Οι έρευνες έδειξαν λοιπόν ότι η τετραήμερη εργασία δίνει στους εργαζόμενους ισχυρό κίνητρο να συγκεντρώνονται περισσότερο στην εργασία τους, σε βαθμό που όχι μόνο δεν πλήττεται η παραγωγικότητα, αλλά ανεβαίνει κιόλας – ένα μόνο παράδειγμα, οι έρευνες έδειξαν ότν ελαττώθηκε σε μεγάλο βαθμό η χρήση Ίντερνετ για πράγματα που δεν αφορούσαν τη δουλειά.

Ο συνεργατικός χώρος εργασίας thecube athens (https://thecube.gr/) προσφέρει 7 ορόφους με γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων και αίθουσες σεμιναρίων.

Στην Πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ,  από το 2007 έως το 2011 δοκιμάστηκε μια παραλλαγή: Από Δευτέρα έως Πέμπτη οι εργαζόμενοι δούλευαν περισσότερες ώρες για να καλύπτονται οι ώρες της Παρασκευής, η οποία και καθιερώθηκε ως επίσημη αργία! Εκτός των άλλων, η κίνηση αυτή λειτούργησε προς όφελος του περιβάλλοντος, αφού έγινε τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας από τις εταιρείες που δεν λειτουργούσαν τις Παρασκευές.

Τελικά το 2011, η αργία της Παρασκευής έπαψε να είναι υποχρεωτική, τουλάχιστον για το δημόσιο, γιατί οι πολίτες διαμαρτύρονταν ότι δεν προλάβαιναν να κάνουν τις δουλειές τους!

Πάντως, σε ποσοστό 40% οι Αμερικανοί πιστεύουν πως θα μπορούσαν να βγάζουν τη δουλειά σε τέσσερις αντί για πέντε εργάσιμες ημέρες, αν δούλευαν οκτώ ώρες χωρίς να διακόπτουν για άσχετα ζητήματα που συνήθως προκύπτουν στον εργασιακό χώρο και αποσπούν την προσοχή τους. Ωστόσο στην πλειοψηφία τους, δεν είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν μέρος του μισθού τους για μια μέρα δουλειάς λιγότερο.

Δημιούργημα των millenials

Η περίφημη αυτή “ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής”, για την οποία ακούμε και διαβάζουμε όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, είναι πάντως δημιούργημα της γενιάς των millennials, δηλαδή των εργαζομένων που γεννήθηκαν από το 1982 μέχρι και το 2000, οι οποίοι σύμφωνα με την Ernst & Young, το 2020 θα αποτελούν το 50% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Οι νέοι αυτοί επαγγελματίες ξεκαθαρίζουν ότι δεν θέλουν “να τους φάει η δουλειά” όπως συνέβη για παράδειγμα με τους… γονείς και τους παππούδες τους και απαιτούν, η επαγγελματική ζωή να μη λειτουργεί εις βάρος της προσωπικής.

Η πλειοψηφία των millenials (75%), θέλει να εργάζεται ευέλικτα χωρίς όμως να χάνει προνόμια, ενώ δυσκολεύεται να βρει την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, μιας και σε ποσοστό 78% τα ζευγάρια έχουν διπλές καριέρες. Πηγή: Ernst & Young

Απαιτούν επίσης, να αναγνωρίζεται η δουλειά που προσφέρουν, ενώ δε διστάζουν να μεταπηδήσουν από τη μία εταιρεία στην άλλη μέχρι να βρουν το επαγγελματικό περιβάλλον που τους “ταιριάζει” και τους «εμπνέει». Η δυνατότητα να δουλεύουν και από το σπίτι δείχνει να αποτελεί πλέον ένα σοβαρό κριτήριο για να επιλέξουν εργοδότη, αναγκάζοντας τις μεγάλες εταιρείες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα προκειμένου να είναι ελκυστικές στη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων που τείνει να είναι αριθμητικά η μεγαλύτερη ήδη, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έτσι αν τα προηγούμενα χρόνια το να δουλέψει κανείς από το σπίτι ήταν πρακτικώς αδύνατο ή αντιμετωπιζόταν με υποτιμητικό τρόπο από «καλοθελητές» συναδέλφους ή ακόμα και από την εργοδοσία, πλέον αποτελεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό μια πραγματικότητα, καθώς και, κατά περίπτωση, μια καλή και ισότιμη εναλλακτική λύση. Άλλωστε, όταν εργάζεται κάποιος από το σπίτι, έχει μεγαλύτερη άνεση και πιο ευέλικτο ωράριο, χωρίς να χάνει χρόνο σε περιττές μετακινήσεις, τον οποίο μπορεί να αφιερώσει στη συνέχεια στον εαυτό ή στην οικογένειά του.

[box]Η εργασία “κοινόβιο”

Βέβαια, επειδή η εργασία από το σπίτι είναι ένας μάλλον μοναχικός δρόμος και όχι πάντα το ίδιο αποδοτικός για όλους, τα τελευταία οκτώ χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος η εταιρεία WeWork, η οποία υπόσχεται να κάνει τη δουλειά «απόλαυση» μέσα από τους “συνεργατικούς” χώρους εργασίας που έχει δημιουργήσει και ενοικιάζει σε freelancers και μεγάλες εταιρείες, όπως το Facebook, η Amazon, η AirBnB, η IBM και η Uber, για να στεγάσουν μέρος των εργαζομένων τους. Πρόκειται στην ουσία για τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενοικιάσεως χώρων εργασίας στον κόσμο, για όσους δεν επιθυμούν να υπογράψουν μίσθωση γραφείων. Σήμερα είναι η τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία στις ΗΠΑ, μετά την Uber και την Airbnb και η πρώτη στη Νέα Υόρκη. (κεντρική φωτό: χώρος WeWork στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ)

Πρόκειται για μοντέρνους, πλήρως ανακαινισμένους και εξοπλισμένους με όλα τα απαραίτητα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα χώρους, οι οποίοι αισθητικά δεν έχουν καμία σχέση με το «κλασικό» γραφείο. Στόχος είναι να εμπνέουν τη δημιουργικότητα επιστρατεύοντας -μεταξύ άλλων- τον κατάλληλο φωτισμό, σνακς και -σε ιδανικές συνθήκες- τα σωστά άτομα που θα εργάζονται εκεί. Είναι η πρώτη φορά που εταιρεία φέρνει κοντά και ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών- μελών της WeWork κοινότητας, δημιουργώντας ευκαιρίες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν με απώτερο σκοπό τη συνολική αύξηση της παραγωγικότητας. [/box]

Το μοντέλο του Χόλιγουντ

Εξάλλου, μέσα από έρευνες προκύπτει πως οι εταιρείες στο μέλλον θα ακολουθήσουν το λεγόμενο «μοντέλο του Χόλιγουντ», δηλαδή να δημιουργείται μια ομάδα προκειμένου να φέρει σε πέρας ένα project (όπως γίνεται για την παραγωγή μιας κινηματογραφικής ταινίας) και όταν αυτό ολοκληρωθεί, η ομάδα να διαλύεται.

Το συγκεκριμένο μοντέλο δίνει την απαιτούμενη ευελιξία και τη δυνατότητα να φτάσουν οι επιχειρήσεις σε υψηλά επίπεδα απόδοσης, κάτι που άλλωστε, αποτελεί πάντα το ζητούμενο και ενθαρρύνεται από το μότο της WeWork, η οποία αριθμεί ήδη περισσότερα από 175.000 μέλη και γραφεία σε 207 σημεία σε 20 χώρες ανά τον κόσμο, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν της ανήκουν, αλλά τα έχει ενοικιάσει και αυτή με τη σειρά της με μακροχρόνια μίσθωση. Το 2017 η εταιρεία είχε έσοδα ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ η αξία της εκτιμάται πως αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήδη έχει στα σκαριά το επόμενο βήμα της, το οποίο είναι η κατασκευή των γραφείων μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικές και πιο ευέλικτες εργασιακά, όπως και γυμναστηρίων, μέσα από το project “WeWork Wellness”.

2 Comments


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *