Skip to content

Τις φυσικές καταστροφές θα αφορά η πρώτη (ασφαλιστικού ενδιαφέροντος) κίνηση της νέας κυβέρνησης

Η ασφαλιστική αγορά περιμένει τώρα την υλοποίηση των στόχων από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Μέσα στις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης ενδέχεται να κατατεθεί το Νομοσχέδιο για την πρώτη ΣΔΙΤ έναντι φυσικών καταστροφών

Η «κλεψύδρα» για την ασφαλιστική αγορά έχει ήδη γυρίσει ανάποδα προκειμένου να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν από το πλέον φιλικό κόμμα στην ιδιωτική ασφάλιση. Οι επαγγελματίες της ιδιωτικής ασφάλισης είτε στελέχη και εργαζόμενοι είτε διαμεσολαβητές τήρησαν την “πολιτική τους υπόσχεση” και έδωσαν αθρόα την ψήφο τους στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Η έρευνα του Underwriter.gr ήταν ενδεικτική της επιρροής που έχει η Ν.Δ. στην ασφαλιστική αγορά, αλλά και η υποστήριξη της ασφαλιστικής αγοράς στη Ν.Δ.

Τώρα η ιδιωτική ασφάλιση αναμένει για μία ακόμη φορά μετά την περίοδο 2004-2009, από τα στελέχη της Ν.Δ. που θα αναλάβουν το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τους 3 βασικούς τομείς που μπορούν να δραστηριοποιηθούν. Τις συντάξεις, την υγεία και τις ασφαλίσεις φυσικών καταστροφών. Για τις συντάξεις και ειδικά τα Επαγγελματικά Ταμεία έχουν γραφεί χιλιάδες λέξεις, αλλά λίγοι (πρώτη από όλους η ομάδα Νεκτάριου-Τήνιου-Συμεωνίδη) έχουν καταθέσει σαφείς και τεκμηριωμένες προτάσεις για τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του Ασφαλιστικού που θέλει η Ν.Δ. θα απαιτήσει τουλάχιστον 2-4 χρόνια, άμεση δημόσια χρηματοδότηση για τη μετάβαση από το υπάρχον σύστημα και θα αφορά κυρίως τους εργαζόμενους κάτω των 45 ετών. Μεγαλύτερη άμεση παρουσία μπορούν να έχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές σε θέματα δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα φυσικών καταστροφών. Η ΕΑΕΕ και η νέα κυβέρνηση έχουν ήδη συμφωνήσει σε θέματα κάλυψης μέσω ΣΔΙΤ των φυσικών καταστροφών και σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο 3μηνο θα περάσει νομοσχέδιο για τη δημιουργία κάποιου κοινού φορέα για κάλυψη δημόσιας περιουσίας και ακινήτων από σεισμούς και πυρκαγιές.

Η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά ποντάρει πολλά στην παρουσία του Γιάννη Βρούτση στην κυβέρνηση, ο οποίος είναι γνώστης και των αναλογιστικών τάσεων (είχε δημιουργήσει άλλωστε την πλατφόρμα  ΕΡΓΑΝΗ) αλλά του τρόπου με τον οποίο η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη δημόσια ασφάλιση.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *