Skip to content

Τουρισμός το πρώτο θύμα της “Όμικρον”

Όλα ανοιχτά και πάλι για την τουριστική βιομηχανία – Προς επέκταση η ζήτηση και η υποχρεωτικότητα της ταξιδιωτικής ασφάλισης.

Του Χρήστου Γαβαλά

Σε κλοιό ματαίωσης ή αναβολής πλάνων δεκάδων ταξιδιωτών εισέρχεται η τουριστική βιομηχανία σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στον απόηχο της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον και ενώ ο τουρισμός σε παγκόσμια επίπεδο είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει.

Η Νότια Αφρική, όπου και ανακαλύφθηκε το νέο επικίνδυνο στέλεχος, αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος των διεθνών ταξιδιών ανά τον κόσμο, αλλά το Ισραήλ και η Ιαπωνία έχουν ανακοινώσει κλείσιμο των συνόρων σε όλους τους ξένους ταξιδιώτες, ενώ και η Βρετανία και η Αυστραλία έχουν ήδη επιβάλει αυστηρότερους κανόνες σε όλες τις αφίξεις, ως απάντηση στη νέα παραλλαγή.

Στελέχη της διεθνούς αγοράς ασφάλισης, δεν κρύβουν ότι η ζήτηση για ταξιδιωτικά ασφαλιστικά πακέτα θα αυξηθεί, καθώς κλείνουν τα σύνορα όλο και περισσότερων χωρών. Ενώ με τη μετάλλαξη Omikron η πιθανότητα να ζητείται από όλο και περισσότερες χώρες είναι ιδιαιτέρως αυξημένη. 

Να θυμίσουμε ότι πολλές είναι οι χώρες που έχουν ήδη θεσπίσει υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση του ταξιδιώτη προκειμένου αυτός/αυτή να λάβει βίζα εισόδου. 

Σε αυτές εκτός της Σιγκαπούρης συγκαταλέγονται η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία και η Πορτογαλία. 

Μάλιστα, τόσο η Ταϊλάνδη όσο και η Σιγκαπούρη έχουν επιβάλλει ότι η ταξιδιωτική ασφάλιση πρέπει να έχει επίπεδο κάλυψης τουλάχιστον 100.000 και 30.000 δολαρίων αντίστοιχα για όλους τους εισερχόμενους ταξιδιώτες.

Λόγω της Όμικρον, ο ήδη ευάλωτος ταξιδιωτικός κλάδος είναι πλέον αντιμέτωπος με νέο πλήγμα. Οι μετοχές των αεροπορικών υπέστησαν ραγδαία πτώση την περασμένη Παρασκευή – η μητρική της British Airways, International Airlines Group (IAG) σημείωσε πτώση έως και 20% στην αρχική διαπραγμάτευση, ενώ η easyJet σημείωσε πτώση 17& και η Lufthansa έχασε 12%. Παρόμοια κινήθηκε ο ευρύτερος ταξιδιωτικός κλάδος, με τις μετοχές του γαλλικού ξενοδοχειακού ομίλου Accor να υποχωρούν κατά 8% & και οι μετοχές του ομίλου InterContinental Hotels κατά 7%.

Σε δήλωσή του στους Financial Times o CEO της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι υπογράμμισε ότι το νέο στέλεχος εμφανίστηκε την περίοδο του χρόνου που ο κόσμος ταξιδεύει περισσότερο ενώ η ανησυχία που εξαπλώνεται είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει και τα σχέδια για την καλοκαιρινή περίοδο.

Ήδη οι αεροπορικές περιορίζουν δρομολόγια στη Δυτική & Κεντρική Ευρώπη (Αυστρία και Σλοβακία έχουν κηρύξει και lockdown) ενώ σύμφωνα με ανακοινώσεις της Trivago και της Expedia ήδη μειώνονται οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία.

 Πέντε Έλληνες σε προληπτική καραντίνα σε ξενοδοχείο λόγω Omikron

Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες λόγω της νέας μετάλλαξης είναι πλέον ζητούμενο για δεκάδες ταξιδιώτες, κάτι που κατάλαβαν πολύ καλά πέντε συμπατριώτες μας που επέστρεφαν στην Αθήνα από το Ντουμπάι.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, έμαθαν εν ώρα πτήσης για τα νέα μέτρα που επέβαλε η πολιτική προστασία, και σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει να μείνουν σε 10ημερη καραντίνα σε ξενοδοχείο έως ότου υποβληθούν στους απαραίτητους εργαστηριακούς ελέγχους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλοι είχαν υποβληθεί σε τεστ πριν το ταξίδι τους και είχαν διαγνωστεί αρνητικοί. Ζήτησαν δε να περάσουν την καραντίνα στο σπίτι τους, αλλά δεν τους επετράπη. 

Επιπλέον, και οι πέντε, ακόμα και το ζευγάρι, μένουν σε ξεχωριστά δωμάτια. Μετά το πέρας του 10ημερου θα υποβληθούν σε PCR test και αν είναι αρνητικό θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *