Skip to content

“Το ασφαλιστικό σύστημα οδηγείται σε αυτοκατάρρευση”

“Προστατευόμενο είδος” μπορεί να αποτελούν σε λίγο το ΕΚΑΣ και οι Επικουρικές

Το ασφαλιστικό σύστημα «οδηγείται σε αυτοκατάρρευση», ο νόμος Κατρούγκαλου «έκλεισε» 78.000 επιχειρήσεις σε ένα χρόνο, ενώ η φορολογική λογική που τον διέπει «εξοντώνει» τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυτά μεταξύ άλλων ακούστηκαν χθες σε συνέδριο για την κοινωνική ασφάλιση και την επιχειρηματικότητα που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο. Εκεί, εκπρόσωποι της ΝΔ, του Ποταμιού και της Δημ. Συμπαράταξης τα έψαλαν για άλλη μια φορά στον, επίσης παρόντα κ. Κατρούγκαλο και επισήμαναν την ανάγκη να μπουν στο παιχνίδι τα επαγγελματικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Τα ελλείματα του ασφαλιστικού έχουν μεγάλο ρόλο στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας είπε μεταξύ άλλων ο Γ. Βρούτσης (Τομεάρχης Κοιν. Ασφάλισης ΝΔ), δηλώνοντας ότι το σημερινό σύστημα πρέπει να “αλλάξει άμεσα” γιατί στην ουσία πάσχει από έλλειψη ανταποδοτικότητας… Το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα οδηγείται σε αυτοκατάρρευση, κατέληξε.

Από την ώρα που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, με τις τεράστιες εισφορές και την πρωτοφανή “επίθεση” στα μπλοκάκια, καταγράφηκαν 78.000 ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν – από τον Μάιο του 2016 έως τις 25 Μαΐου 2017  είπε με τη σειρά της η Εύη Χριστοφιλοπούλου, τομεάρχης εργασίας της Δημ. Συμπαράταξης, η οποία έθιξε και το θέμα του ΕΚΑΣ. Όπως δήλωσε, οδηγείται σε αδιέξοδο και πρέπει όχι να καταργηθεί, αλλά οπωσδήποτε να εξορθολογιστεί, με την συμβολή, για παράδειγμα, των επαγγελματικών ταμείων.

(Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΣ (επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης συνταξιούχων) το οποίο θεσπίστηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1996 καταργήθηκε πρόσφατα για 100.000 συνταξιούχους ενώ ως το 2018 θα καταργηθεί συνολικά για 380.000 δικαιούχους).

Και από το Ποτάμι όμως, η “τομεάρχης επιχειρηματικότητας” κ. Άντα Γαρουφαλιά δήλωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων που θα περιλαμβάνει κύρια σύνταξη, επαγγελματική και εθελοντικού χαρακτήρα ιδιωτική.

Η επαγγελματική ασφάλιση  και η ιδιωτική ασφάλιση είναι η μόνη λύση για το μέλλον, αρκεί να υπάρξει πολιτική συναίνεση, φάνηκε να συμφωνούν και οι τρεις εκπρόσωποι.

Τη διαφωνία του ωστόσο σε αυτό το ενδεχόμενο εξέφρασε ανοιχτά και ο επίσης παρόν στο Συνέδριο τέως Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος:

Με τα σημερινά δεδομένα οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν την δυνατότητα κάλυψης του κόστους για επαγγελματική ασφάλιση, δήλωσε και υπενθύμισε στο κοινό ότι ο ίδιος είχε, ως λύση, ταχθεί υπέρ της ενσωμάτωσης της επικουρικής στην κύρια σύνταξη…

Είδος προς εξαφάνιση οι Επικουρικές

Μιλώντας για επικουρικές, καμία νέα επικουρική δεν έχει εκδοθεί εδώ και δυόμιση χρόνια, από τον Ιανουάριο του 2015, καθώς η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει καθορίσει τις τεχνικές παραμέτρους του νέου τρόπου υπολογισμού μετά την κατάργηση του προηγουμένου…

Υπενθυμίζεται ότι οι ήδη υφιστάμενες επικουρικές έχουν υποστεί διάφορες μειώσεις λόγω “εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων” (2016) αλλά και εισφοράς 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (2015).

Με αποτέλεσμα πολλές να έχουν υποστεί μειώσεις έως και 78%, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις το εξευτελιστικό ποσό των 80 ευρώ!

Με τα μέτρα που θα ισχύσουν από το 2019 θα υπάρξει νέα μείωση της τάξεως του 18%.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *