Το Δημόσιο θα διεκδικεί από τις ασφαλιστικές νοσήλια;

13 Ιανουαρίου 2022

Παρότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας, έχει ήδη διαρρεύσει στον Τύπο (parapolitika.gr) η είδηση ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τα νοσήλια για τη νοσηλεία ασφαλισμένων σε αυτές, καθώς και ότι το Δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα να ασφαλίζει ιδιωτικά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι δύο πολύ σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένεται να ενταχθούν στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναδιοργάνωση και την ενίσχυση της θεσμικής και της οργανωτικής υπόστασης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Πρόκειται για δύο ρυθμίσεις που αφορούν τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης Υγείας και τη σχέση του με το δημόσιο σύστημα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, η εφαρμογή των οποίων αναμένεται να αποφέρει αλλά και να εξοικονομήσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για λογαριασμό του Δημοσίου.

Η πρώτη από τις δύο νομοθετικές ρυθμίσεις αφορά τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας να διεκδικούν από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τα νοσήλια για τη νοσηλεία ασφαλισμένων σε αυτές.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο, ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων, ο τραυματίας να καταβάλλει τα νοσήλια μέσω της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας του όταν νοσηλεύεται σε δομές του ιδιωτικού τομέα. Αντιθέτως, όταν ένας τραυματίας νοσηλεύεται σε δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας, συγκεκριμένα σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, το Δημόσιο δεν διεκδικεί από την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία την αποζημίωσή του για τα νοσήλια.

Οι ως άνω περιπτώσεις αφορούν κυρίως τροχαία ή ακόμα και εργατικά ατυχήματα όπου υπάρχει ιδιωτική ασφάλιση υγείας εκ μέρους του υπαιτίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη ρύθμιση υπολογίζεται ότι θα αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για το ΕΣΥ της χώρας, με τη διεκδίκηση όλων των αποζημιώσεων που το Δημόσιο δεν διεκδικεί μέχρι σήμερα, κακώς, από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας της δεύτερης από τις δύο νομοθετικές ρυθμίσεις, ο υπουργός Υγείας έχει ήδη ζητήσει από τις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, αλλά και των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.ΠΕ.), το συνολικό οικονομικό κόστος που καταβάλλουν τα ιδρύματα κατ’ έτος ως αποζημιώσεις για ιατρικά λάθη.

Σκοπός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι, στο πλαίσιο της αναγνώρισης της πολύτιμης προσφοράς εκ μέρους των γιατρών και των νοσηλευτών του δημόσιου συστήματος Υγείας, να εξετασθεί εμπεριστατωμένα και συστηματικά η δυνατότητα του Δημοσίου να ασφαλίζει ιδιωτικά τόσο τους γιατρούς όσο και τους νοσηλευτές.

Με αυτόν τον τρόπο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι θα εξασφαλίζεται άμεση και ουσιαστική παροχή για τους εργαζομένους του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ το ίδιο το Δημόσιο θα απαλλαγεί, με την ίδια νομοθετική ρύθμιση, από τις υπέρογκες αποζημιώσεις που καταβάλλει, καθώς αυτές οι νόμιμες αποζημιώσεις θα καλύπτονται και θα καταβάλλονται πλέον από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας. Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

2 απαντήσεις στο Το Δημόσιο θα διεκδικεί από τις ασφαλιστικές νοσήλια;

 1. Ο/Η Δημήτρης Μαντικός λέει:

  Ειδικά σε τροχαία ατυχήματα, έχω την πεποίθηση οτι ήδη ο ΕΟΠΥΥ απαιτεί την επανείσπραξη απο τον υπαίτιο του τροχαίου ή την ασφαλιστική του, το ασφάλισμα που καταβάλλει για απώλεια εισοδήματος. Δε γνωρίζω αν απαιτεί και τα νοσήλεια. Μόνο γι αυτήν την περίπτωση θα δικαιολογούνταν μια τέτοια κίνηση.
  Είναι άδικο να θέλουν να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις, διότι ο κάθε ένας που συνάπτει ενα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, απαιτεί να αποζημιωθεί είτε για το κόστος νοσηλείας του, είτε με μορφή επιδόματος αν πληρωθεί το κόστος απο τον Δημόσιο φορέα του.
  Και επειδή καταβάλλει και ασφάλιστρα και εισφορές, το δικαίωμα του αυτό της επιλογής είναι αναφαίρετο.
  Για την Αστική Ευθύνη ιατρών, είναι απολύτως κατανοητό.

 2. Ο/Η Αλεξάνδρα Κ. λέει:

  Τι ανοησίες είναι αυτές;; Πληρώνουμε τον δημόσιο φορέα για έξοδα της νοσηλείας μας στον δημόσιο φορέα. Την ιδιωτική ασφάλιση για νοσηλεία στον ιδιωτικό φορέα. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο! Η ιδιωτική ασφάλιση μόνο στα προγράμματα με απαλλαγή μπορεί να εισπράξει ένα ποσοστό των ΚΕΝ που αν θυμάμαι καλά είναι το 60%. Κερδισμένος στην τελική είναι ο δημόσιος φορέας όταν ο ασθενής δεν νοσηλεύεται στις δομές του (που είναι ανύπαρκτες με μειωμένο προσωπικό χωρίς τα απαραίτητα υλικά) εφόσον με το μειωμένο ποσοστό των Κεν που αποδίδει δεν έχει κανένα απολύτως επιπλέον έξοδο και τα αναλαμβάνει όλα η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Μαύρο κουτί από τον Ιούλιο στα νέα οχήματα

Από τις 6 Ιουλίου 2022, όλοι οι κατασκευαστές οχημάτων θα πρέπει να τοποθετούν στα νέα μοντέλα ένα σύστημα που θα...

Close