Skip to content

Το μέλλον στην ασφάλιση αυτοκινήτου διαφαίνεται στις ΗΠΑ

Οι νέοι τρόποι ασφάλισης οχημάτων κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στην Αμερική, ειδικά μετά την εμπειρία της πανδημίας. 

Η πανδημία είχε τεράστιο αντίκτυπο στις οδηγικές συνήθειες των Αμερικανών το 2020. Με πάρα πολλές επιχειρήσεις κλειστές και την εργασία από το σπίτι, οι Αμερικανοί περνούσαν λιγότερο χρόνο στους δρόμους παρά ποτέ.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Λεωφόρων, κάποια στιγμή ο μέσος όρος των μιλίων που διανύονταν ήταν μειωμένος κατά 41%. Προκειμένου να αναπληρώσουν για τη βουτιά αυτή, πολλοί ασφαλιστές αυτοκινήτων άρχισαν να προσφέρουν εκπτώσειςσυχνά 10% με 15% του μηνιαίου ασφαλίστρου.

Η COVID-19 σημαίνει ότι οι άνθρωποι οδηγούν πολύ λιγότερο. Οι τυχεροί άνθρωποι δουλεύουν από το σπίτι και οι άτυχοι δεν έχουν δουλειά για να οδηγήσουν μέχρι εκεί. Παράλληλα ο κόσμος δεν οδηγεί καθόλου για να πάει σε μπαρ, εστιατόρια και θεάματα, αφού έχουν διακοπεί, και οδηγεί πολύ λιγότερο για να πάει για ψώνια.

Η μείωση της οδήγησης δημιούργησε μεγάλο ενδιαφέρον για την ασφάλιση αυτοκινήτου βάσει χρήσης, δηλαδή βάσει των χιλιομέτρων (μιλίων στις ΗΠΑ), που διανύει κατά μέσο όρο ο οδηγός κάθε χρόνο. Ή ασφάλιση αυτή άρχισε εδώ και λίγο καιρό να προσφέρεται και στη χώρα μας από κάποιες εταιρείες, ενώ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετικές μελέτες , η ασφάλιση “by the mile” προβλέπεται να ανέβει άλλο ένα 25% μέχρι το 2027.

Σύμφωνα με έρευνα της Verisk και της Αμερικανικής Ένωσης Ασφαλειών Περιουσίας και Ζημιών, οι ασφαλιστές αυτοκινήτων ωφελήθηκαν από τη μειωμένη κίνηση οχημάτων το 2020.  Οι ζημίες του κλάδου ασφάλισης οχημάτων το πρώτο εννεάμηνο του 2020,  έπεσαν στο 56,6% από 65% την αντίστοιχη περίοδο του 2019 – λόγω μειωμένης κυκλοφορίας των οχημάτων. Αυτό διευκόλυνε πολλές εταιρίες να προσφέρουν οφέλη όπως επιστροφές στα ασφάλιστρα και μειωμένες τιμές.

Τί είναι η ασφάλιση βάσει χρήσης;

Οι παραδοσιακές πολιτικές ασφάλισης αυτοκινήτων χρησιμοποιούν ένα κατ’ αποκοπή σύστημα ασφαλίστρων. Όταν κάνεις αίτηση για ασφάλιση θα δώσεις στον ασφαλιστή μια εκτίμηση για το πόσα μίλια οδηγείς σε μια βδομάδα, ένα μήνα ή όλο το χρόνο. Ο ασφαλιστής στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες, καθώς και άλλους παράγοντες όπως την ηλικία, την τοποθεσία και άλλα για να καθορίσει το ασφάλιστρο.

Η ασφάλιση βάσει χρήσης είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πληρωμή ανά μίλι. Έτσι αντί να βασίζεται το αντίτιμο που καλείσαι να πληρώσεις σύμφωνα με την εκτίμηση για το πόσο θα οδηγήσεις, βασίζεται μόνο στα μίλια που όντως διανύεις στο δρόμο. Αυτά τα μίλια καταγράφονται συνήθως με μια κινητή εφαρμογή ή κάποια συσκευή που εγκαθίσταται στο αυτοκίνητο.

Για τους οδηγούς που δεν παίρνουν συχνά το αυτοκίνητό τους αυτή η προσέγγιση μπορεί να σημαίνει σημαντικές μειώσεις στα ασφάλιστρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 124 εκατομμύρια Αμερικανοί οδηγούν 30 ή και λιγότερα μίλια (30 μίλια = 48 χλμ), μόνο λίγες μέρες την εβδομάδα, απόσταση που θεωρείται πολύ λίγη στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Τόσο η ασφάλιση βάσει χρήσης όσο και οι παραδοσιακές επιλογές μπορούν να περιλαμβάνουν μια σειρά από καλύψεις, όπως η σύγκρουση, ανασφάλιστος οδηγός κλπ. Η διαφορά είναι απλώς στον τρόπο που υπολογίζεται το ασφάλιστρο.

Ποιες είναι οι άλλες επιλογές ασφάλισης;

Επιπρόσθετα με τις ασφαλίσεις βάσει χρήσης και τις παραδοσιακές πολιτικές ασφαλίστρων, υπάρχει κάποιες φορές και μια τρίτη επιλογή: ασφάλιση που βασίζεται στον τρόπο οδήγησης. Πρόκειται για μια παραλλαγή της ασφάλισης βάσει χρήσης. Ο ασφαλιστής παρακολουθεί με πόση ασφάλεια οδηγεί κάποιος –ταχύτητα, γρήγορη επιτάχυνση, σκληρό φρενάρισμα κλπ- με μια συσκευή ή μια εφαρμογή smartphone. Αν οδηγείς με ασφάλεια μπορεί να πετύχεις 10% με 20% μείωση των ασφαλίστρων.

Πολλές μεγάλες εταιρείες παρέχουν αυτές τις επιλογές οι οποίες είναι ένας έξυπνος τρόπος να μειώσεις τα ασφάλιστρά σου. Φυσικά οι μη ασφαλείς οδηγικές συνήθειες μπορεί να επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Αν επιλέξει κανείς αυτόν τον τύπο ασφάλισης είναι σημαντικό να οδηγεί προσεκτικά και να ακολουθεί όλους τους κανονισμούς.

Αν η πανδημία έχει αλλάξει τις οδηγικές συνήθειες, τότε μπορεί να έφτασε η ώρα, πελάτες και ασφαλιστές, να ξανασκεφτούν τον τρόπο ασφάλισης αυτοκινήτου καθώς και το ύψος του ασφαλίστρου.

1 Comment

  1. Avatar

    Αρκετά ενδιαφέρον, ένα θέμα για μελέτη και καθόλου εφησυχασμό


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *