Skip to content

Το «πείραμα» της Ινδίας: Σε εφαρμογή το πρώτο ασφαλιστικό πρόγραμμα για την… υπερβολική ζέστη

Ένα ιδιότυπο ασφαλιστικό σχήμα εγκαινιάστηκε το μήνα που διανύουμε, το οποίο αφορά μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων σε μια μακρινή γωνιά του πλανήτη, καταδεικνύοντας όμως τη σοβαρότητα αλλά και την ευρύτητα του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής και της σημασίας που έχει για το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου.

του Χρήστου Γαβαλά

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, 21.000 αυτοαπασχολούμενες γυναίκες στην περιοχή Γκουτζαράτ της Ινδίας γράφτηκαν σε ένα από τα πρώτα ασφαλιστικά προγράμματα στον κόσμο για την… υπερβολική ζέστη.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τη ΜΚΟ, Arsht-Rock Foundation Resilience Center σε συνεργασία με την startup μικροασφαλίσεων Blue Marble και ένα συνδικάτο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, εάν οι θερμοκρασίες ανέβουν αρκετά υψηλά πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους και παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα επί τρεις ημέρες, η κάθε μια γυναίκα θα λάβει μια μικρή αποζημίωση για να αντιμετωπίσει και να αντισταθμίσει το χαμένο εισόδημα.

Πώς προκύπτει αυτό; Ακριβώς επειδή οι γυναίκες αυτές εργάζονται ως μικροπωλητές σε περιοχές της Ινδίας που καταγράφεται πολύ υψηλή θερμοκρασία, με αποτέλεσμα τα προϊόντα (συνήθως κοσμήματα) να αλλοιώνονται και να μην αγοράζονται.

Πρόκειται για άλλο ένα απτό παράδειγμα της λεγόμενης παραμετρικής ασφάλισης, για την οποία το Underwriter.gr φιλοξένησε πρόσφατα ρεπορτάζ.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Reuters, ενώ η παραδοσιακή ασφάλιση μπορεί να πάρει μήνες για να πληρώσει τον ζημιωμένο πελάτη, με τη λεγόμενη «παραμετρική» ασφάλιση δεν χρειάζεται να αποδεικνύονται με πλήρη λεπτομέρεια οι ζημίες.

Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να πληρωθεί κάποιος εντός λίγων ημερών από την ενεργοποίηση ενός προκαθορισμένου ορίου πέραν του οποίου οι συνθήκες θεωρούνται ακραίες. Οι πληρωμές μπορούν να προκύψουν από έλευση συγκεκριμένων συμβάντων που έχουν ορισθεί, όπως η ταχύτητα του ανέμου ή η βροχόπτωση.

Αυτή η μορφή βοήθειας που χορηγείται για ειδικές καταστροφικές συνθήκες ανά τον πλανήτη, αυξάνεται όλο και περισσότερο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς οι ευάλωτες κοινότητες χτυπιούνται ανελέητα από την επιδείνωση φαινομένων όπως η ξηρασία, οι καταιγίδες και οι καύσωνες.

Όμως, καθώς η κλιματική αλλαγή συμβαίνει γρηγορότερα και προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι είχαν προβλέψει οι επιστήμονες – την ώρα μάλιστα που πολύ λίγα είναι τα χρήματα που δαπανώνται για την προστασία των πληθυσμών – η υλοποίηση τέτοιων πρότζεκτ σαν και αυτό στην Ινδία θα μπορούσε να γίνει ακόμα δυσκολότερη μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με περισσότερους από 20 ειδικούς του κλάδου που συμβουλεύτηκε το Reuters.

Η Reinsurer Swiss RE ανέφερε ότι οι πωλήσεις παραμετρικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 40% μεταξύ 2021 και Αυγούστου 2022, ενώ αναλυτές ασφάλισης στην Allied Market Research εκτιμούν ότι η αγορά, αξίας 11,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, θα μπορούσε να φτάσει τα 29,3 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2031.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ετήσιες συνομιλίες για το κλίμα στην Αίγυπτο πέρυσι, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί προέτρεψαν τα πλουσιότερα κράτη να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της παραμετρικής ασφάλισης ως τρόπο αποζημίωσης των θυμάτων της επιδείνωσης των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Πού θα βοηθούσαν αυτά τα χρήματα τις συγκεκριμένες γυναίκες της Ινδίας; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα τις επέτρεπε να αγοράσουν πράγματα όπως γάντια για να προστατεύουν τα χέρια τους από τα καυτά μεταλλικά εργαλεία ή ανεμιστήρες για να αποφύγουν τη θερμική εξάντληση.

Μάλιστα, σύμφωνα με υπολογισμούς, εάν το ασφαλιστικό αυτό σχήμα είχε τεθεί σε εφαρμογή πέρυσι, θα είχε οδηγήσει σε κατά μέσο όρο πληρωμές 28 δολαρίων ανά άτομο.

Μπορεί να φαντάζουν λίγα αλλά για ορισμένους ανθρώπους σε χτυπημένες κλιματικά περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου είναι πολλά. Δεν κρύβουν ότι θα τους βοηθούσε αυτό το ποσό ακόμα και να αγοράσουν φάρμακα για να βοηθηθούν με τους πονοκεφάλους που σχετίζονται με τη ζέστη.

Στην περίπτωση του ασφαλιστικού αυτού εγχειρήματος στην Γκουτζαράτ, κεντρικός ασφαλιστικός φορές είναι η ICICI Lombard και η Ένωση Αυτοαπασχολούμενων Γυναικών (SEWA) είναι κάτοχος της ασφάλισης. Ο υπολογισμός που καθορίζει την ενεργοποίηση των πληρωμών ποικίλλει σε πέντε περιφέρειες της Ινδίας και βασίζεται σε προσδοκίες που έχουν τεθεί για τη θερμοκρασία από ιστορικές τάσεις σε έξι κύκλους αξιολόγησης διάρκειας 10 ημερών ο καθένας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *