Skip to content
ΤΡΑΠΕΖΑΤΗΣΕΛΛΑΔΟΣ

Τράπεζες: Καταθέτουμε με 0,5% και δανειζόμαστε με 6,2%!

  • Το Μάρτιο του 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,53%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 6,24%.
  • Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων έφτασε το 5,7%.

Γιατί οι τράπεζες μας δίνουν μηδαμινό επιτόκιο όταν τους δίνουμε τα λεφτά μας και μας υπερχρεώνουν όταν μας δανείζουν εκείνες;

Υπάρχει εξήγηση.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι αρκετά κεφαλαιοποιημένες. Χρειάζονται ρευστό. Μια λύση θα ήταν οι μέτοχοι να βάλουν το χέρι στη τσέπη και να αυξήσουν τα μετοχικό κεφάλαιο – κάτι που έχουμε καιρό να δούμε να συμβαίνει.

Μια άλλη λύση θα ήταν να επενδύουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα επιχειρήσεις και ιδιώτες του εξωτερικού. Επίσης αυτό δεν συμβαίνει γιατί οι ελληνικές τράπεζες είναι μη ανταγωνιστικές: Έχουν ακόμη απίστευτη γραφειοκρατία, καθυστερήσεις και νοοτροπίες του παρελθόντος.

Μην έχοντας άλλη επιλογή οι τράπεζες, αναγκάζονται να δανειστούν από τις χρηματαγορές – και φυσικά, όποιος έχει ανάγκη, όποιος είναι σε δεινή θέση, δανείζεται ακριβά. Έτσι και οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται με πολύ μεγάλα επιτόκια και κατ’ επέκταση, για να τα βγάλουν πέρα, δανείζουν με ακόμη μεγαλύτερα…

Έτσι λοιπόν έχουμε το φαινόμενο το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά να βρίσκεται αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αμετάβλητο στο 0,17%. 

Αν οι καταθέσεις είναι “κλειστές” για διάστημα ενός έτους, τα επιτόκια είναι 1,77% και 3,22% αντίστοιχα. 

Δάνεια

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 15,18%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 155 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,82%, ενώ το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 47 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο  5,01%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,74%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 7,69%.  

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,22%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,10%. 

Πιο συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ είναι στο 5,41%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ στο 6%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ στο 6,24%.

Υφιστάμενες Καταθέσεις 

Στις υφιστάμενες καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά είναι στο 1,80%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις είναι αμετάβλητο στο 3,02%.

Υφιστάμενα Δάνεια

Το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων είναι 6,32%. Για στεγαστικά άνω των 5 ετών είναι 4,4%. Για επιχειρηματικά άνω των 5 ετών είναι 6,2%. Για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα είναι στο 8,2%.

1 Comment

  1. Avatar

    Σαν πρώτη εξήγηση για την ελλιπή κεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, αναφέρεστε ότι θα ήταν μια λύση να αυξήσουν οι ίδιοι οι μέτοχοι το μετοχικό κεφάλαιο.
    Μα εδώ οι ίδιες οι Τράπεζες, πιέζουν είτε για επιστροφές κεφαλαίου και κάνουν τα πάντα (!) για να τους δώσουν και μέρισμα!! Παρακαλούν μάλιστα τον SSM να είναι και αυξημένο…!!
    Μα δεν υπάρχει καθόλου ντροπή..
    Δουλευόμαστε “ψιλό γαζί” σ’ αυτή την χώρα..!!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *