Skip to content

Τρεις πρωτοβουλίες-σταθμό για την αγορά ετοιμάζει το ΕΕΑ

Γράφει: Χριστίνα Μωράκη

Φαίνεται να αποδίδει καρπούς η δημιουργία της Επιτροπής Διαμεσολάβησης στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Μπορεί η Επιτροπή να θεσπίστηκε επειδή οι ασφαλιστές είναι το επάγγελμα με τα περισσότερη μέλη στο Επιμελητήριο, ωστόσο η ύπαρξή της, δεν είναι καθόλου διακοσμητική. Δεν θα μπορούσε άλλωστε αφού ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τοποθέτησε ως επικεφαλής τον Δημήτρη Γαβαλάκη, πρώην Πρόεδρο του ΠΣΣΑΣ που γνωρίζει (και φροντίζει) όσο λίγοι  – λιγότεροι από τα δάχτυλα του ενός χεριού είναι – για όλα τα μεγάλα, θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Έτσι λοιπόν το ΕΕΑ, που ανέκαθεν αποτελεί πολύτιμο στήριγμα για τη διαμεσολάβηση, αναλαμβάνει τώρα ηγετικό ρόλο σε τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες που αν πραγματοποιηθούν, θα αναβαθμίσουν και το επάγγελμα του διαμεσολαβητή, αλλά και την διαπραγματευτική του δύναμη έναντι στην πολιτεία – αυτή άλλωστε είναι η αποστολή των Επιμελητηρίων: η προστασία του εμπορίου και των επαγγελματιών.

Πρώτος στόχος είναι, σε συνεργασία με την ΕΑΕΕ, μια πανελλήνια εκστρατεία, “από την Κρήτη έως τον Έβρο” προκειμένου οι επαγγελματίες όλης της χώρας να ενημερωθούν από πρώτο χέρι, για την αξία της ασφάλισης συγκεκριμένων κλάδων.

Δεύτερος, η διεξαγωγή της πρώτης πανελλήνιας συνδιάσκεψης εκλεγμένων διαμεσολαβητών στα επιμελητήρια όλης της χώρας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός κλαδικού “λόμπι” του δημοσίου, που θα μπορεί να ασκεί πίεση στην Πολιτεία για τα εκάστοτε συμφέροντα της αγοράς.

Τα επιμελητήρια είναι από το νόμο ανεξάρτητες οικονομικά και αυτοτελείς ενώσεις, ωστόσο έχουν δημιουργηθεί για να εξυπηρετηθούν δημόσια και όχι ιδιωτικά συμφέροντα – για το λόγο αυτό έχουν ειδική βαρύτητα για την εκάστοτε πολιτική εξουσία και ανοιχτή πρόσβαση σε αυτήν. Είναι σωστή κίνηση για τον ασφαλιστικό κλάδο να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα υπέρ του.

Τρίτος, η εκπόνηση συγκεκριμένων μελετών από ειδικούς επιστημονικούς κλάδους, που θα ρίχνουν φως και θα προτείνουν βελτιώσεις στη λειτουργία του κλάδου. Τελικός στόχος φυσικά, να εμπλουτιστεί και να διευκολυνθεί η εξάσκηση του επαγγέλματος με τρόπο μελετημένο και επιστημονικά ορθό.

Οι άνω πρωτοβουλίες ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο του ΕΕΑ πριν από δύο μέρες, στη βραδιά για τα 80 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος. Το ίδιο βράδυ ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υποσχέθηκε στους παρευρισκόμενους ότι το ΕΕΑ “θα πάει όπου χρειάζεται” και “θα δώσει μάχη” για να υπερασπίσει τις θέσεις της διαμεσολάβησης σε σχέση με την είσοδο της Cosmote στην αγορά ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά και το αίτημα του ΣΕΜΑ, να μπορούν μεσίτες να παρέχουν προμήθεια σε πράκτορες ως αμοιβή για τη σύσταση κάποιου πελάτη.

Η είσοδος της Cosmote στην αγορά μας δεν παραβιάζει το νόμο, είπε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, είναι “έννομη”, ωστόσο, δεν είναι και “ηθική”. Μπορεί η ελεύθερη οικονομία να μην υπακούει σε ηθικούς νόμους αλλά στους “νόμους” της αγοράς και της κερδοφορίας αλλά, όπως η Cosmote έχει καθ’ όλα το δικαίωμα να μπει στην ιδιωτική ασφάλιση έτσι και η διαμεσολάβηση έχει καθ’ όλα το δικαίωμα να αντιδράσει και να πολεμήσει τη συγκεκριμένη “απειλή” στα συμφέροντά της. Στο πλαίσιο αυτό το ΕΕΑ ετοιμάζει κάποιες κινήσεις, τις οποίες όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον.

2 Comments


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *